Γεραπετρίτης: Στην Πράγα την Πέμπτη (16/5) – Συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του
Την πρώτη επίσκεψή του στην Τσεχία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την ώρα που η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για το Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν στα βορειοανατολικά εδάφη της χώρας, επικεντρωνόμενες στην κατάληψη του Χάρκοβο, και τον πρόεδρο Ζελένσκι να ακυρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Γιώργου Γεραπετρίτη και του ομόλογού του Γιαν Λιπάφσκι, με τη ρωσική εισβολή να αποτελεί από την πρώτη στιγμή υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, η οποία σήμερα είναι από τις πλέον ενεργές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην κεντρική- ανατολική Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμυντική βιομηχανία της Τσεχίας είναι σχεδόν ολοκληρωτικά προσανατολισμένη στη στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τελευταία σχετική πρωτοβουλία της Πράγας είναι η συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού από 18 κράτη- μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοραστούν, από αγορές εκτός της Ένωσης, 800.000 βλήματα πυροβολικού ώστε να εξοπλιστεί η αεράμυνα της Ουκρανίας. Στη σχετική πρωτοβουλία έχει δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, εν μέσω των ραγδαίων γεωπολιτικών ανατροπών και των προκλήσεων ασφαλείας, θα αποτελέσει επίσης ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των δύο ανδρών, με την Αθήνα και την Πράγα να τάσσονται σθεναρά εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους, στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την ελληνική πρωτεύουσα, η Τσεχία θεωρείται ως η πλέον μετριοπαθής χώρα της ομάδας Βίσεγκραντ- συγκρινόμενη με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία- τηρώντας πάντως μια ιδιαιτέρως σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, το οποίο και πλέον συνδέει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις προσπάθειες ειρήνευσης, με μια διακριτή πάντως φιλο-ισραηλινή στάση.
Ελλάδα και Τσεχία θα αναζητήσουν κοινό τόπο και στο μείζον θέμα της ενεργειακής διαφοροποίησης– ανεξαρτησία, με την Αθήνα να βρίσκεται σε θέση να υποστηρίξει την αυτονομία της Πράγας, δια του λεγόμενου κάθετου διαδρόμου με αποθέματα τόσο από τη Ρεβυθούσα, όσο και από τον FSRU, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων μηνών.
Οι δύο χώρες συμφωνούν και στην ανάγκη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, υποστηρίζοντας την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας να αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης των δύο υπουργών.
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Πράγα πραγματοποιείται στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Η συνάντηση Γεραπετρίτη- Λιπάφσκι θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 τοπική ώρα, οι διευρυμένες συνομιλίες στις 11:30, ενώ στις 12:00 οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.