H Sharjah συστήνει τον πολιτισμό των Εμιράτων στην Ελλάδα με 30 δράσεις στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024

 H Sharjah συστήνει τον πολιτισμό των Εμιράτων στην Ελλάδα με 30 δράσεις στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024

Γιορτάζοντας ένα νέο ορόσημο στο πολιτιστικό της ταξίδι για την προώθηση ουσιαστικών διαπολιτισμικών συνδέσεων, η Sharjah είναι υπερήφανη, που αποτελεί την πρώτη τιμώμενη προσκεκλημένη από τον αραβικό κόσμο, στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

Με την παρουσία της στη ΔΕΒΘ, η τιμώμενη Sharjah, συνεχίζει να ενισχύει την πολιτιστική της δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό,

Το εμιράτο θα κυκλοφορήσει 10 βιβλία από Εμιρατιανούς συγγραφείς σε ελληνική μετάφραση, θα οργανώσει στη διάρκεια της Εκθέσης πάνω από 30 συζητήσεις πάνελ, εργαστήρια και εκδηλώσεις στην πόλη, περισσότεροι από 20 πολιτιστικοί φορείς από τη Sharjah θα συμβάλλουν στην παρουσίαση της ως τιμώμενης χώρας.

Συμμετέχοντας στην Έκθεση, η Sharjah έχει επιμεληθεί ένα εκτενές πολιτιστικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 30 συζητήσεις πάνελ, καινοτόμα εργαστήρια και εκδηλώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και θα παρουσιάσει 10 βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, εκδόσεις τέχνης και μελέτες, όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά, σε έναν ανοιχτό διάλογο με το ελληνικό πολιτιστικό τοπίο.

Υπό την ηγεσία της Σεΐχας Bodour bint Sultan Al Qasimi, Προέδρου της Αρχής Βιβλίου της Sharjah (Sharjah Book Authority), η αποστολή του εμιράτου θα εκπροσωπηθεί από περισσότερους από 20 πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς από τη Sharjah, οι οποίοι θα εργαστούν για την προώθηση βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ Εμιρατιανών φορέων και των ελληνικών ομολόγων τους. Οι φορείς των Εμιράτων έχουν αναλάβει να αναδείξουν τις δράσεις που αναπτύσσονται στον τομέα του πολιτισμού και της κουλτούρας στη Sharjah, που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την εμιρατιανή και αραβική ταυτότητα, καθώς το Εμιράτο επιδιώκει να συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή γνώσης και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Η Bodour Al Qasimi ηγείται συζήτησης για την επίδραση των Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου στα παιδιά
Η ΔΕΒΘ «στρέφει τα φώτα της» στη Σεΐχα Bodour bint Sultan Al Qasimi, φιλοξενώντας την σε μια συνεδρία με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας Κόσμους: Παιδική Λογοτεχνία και Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου», για να μιλήσει για το βιβλίο της “World Book Capital”, που αναφέρεται στην εμπειρία της “Sharjah World Book Capital 2019”. Η Σεΐχα Bodour Al Qasimi θα τονίσει την μεταμορφωτική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας στην ευαισθητοποίηση για τις Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου, μαζί με την Άννα Ρούτση, Ειδική του Δικτύου Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου, και θα διερευνήσει την έμπνευση πίσω από τέτοιες λογοτεχνικές προσπάθειες, ενώ θα μιλήσει και για τις προσπάθειές της να προωθήσει την αραβική κουλτούρα παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τη Sharjah
Στις 22 Μαΐου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα τιμήσει τη συμμετοχή της Sharjah στη ΔΕΒΘ, φιλοξενώντας μια συνεδρία με τίτλο «Διαχρονικές Πολιτισμικές Σχέσεις Μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου: Σύγχρονη Λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Οι καταξιωμένοι συγγραφείς Mohamad el Khalidi, Ali Al Abdan, Ibrahim Al Hashemi, η Ελένη Κονδύλη, Ομότιμος Καθηγήτρια Αραβικών Σπουδών, και η Πέρσα Κουμούτση, Συγγραφέας και Μεταφράστρια Αραβικής Λογοτεχνίας, θα συναντηθούν για να διερευνήσουν τη σύγχρονη λογοτεχνία και την απήχησή της, μέσα από αναγνώσεις και συζητήσεις.

Ενίσχυση Αραβο-Ελληνικών Δεσμών
Η Αρχή Βιβλίου της Sharjah (SBA) θα διοργανώσει συνάντηση με τίτλο «Πολιτιστικοί Δεσμοί μεταξύ Αράβων και Ελλάδας», με τους Δρ. Sultan Al Amimi, Πρόεδρο της Ένωσης Συγγραφέων των Εμιράτων, και τον Δρ. Abdul Aziz Al Musallam, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Sharjah, σε διάλογο με τον Δρ. Χάρη Μελετιάδη του Παντείου Πανεπιστημίου. Τη συνεδρία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσόπουλος, εξερευνώντας τις βαθιά ριζωμένες ιστορικές και πολιτιστικές συγγένειες μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Η Επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Λογοτεχνία
Η συνεδρία με τίτλο «Η Επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Λογοτεχνία» θα φέρει κοντά την κριτικό και συγγραφέα Δρ. Zainab Al-Yasi και τον Δρ. Κωνσταντίνο Μπούρα, διακεκριμένο ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας, για να εξετάσουν τη διαρκή επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας στις αραβικές και ελληνικές λογοτεχνικές παραδόσεις.

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση «Εκδηλώσεις Ποιητικής Έκφρασης στη Σύγχρονη Αραβική και Ελληνική Ποίηση», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Δρ. Ιωάννα Ναούμ, Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Εμιρατιανός ποιητής Ibrahim Al Hashemi, και η Χλόη Κουτσομπέλη, Ελληνίδα ποιήτρια και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν σε διάλογο με σκοπό τη διερεύνηση της εξέλιξης της ποιητικής έκφρασης και τη σημασία της σήμερα.

Γέφυρες πολιτισμών μέσω των εκδόσεων
Συμμετέχοντες από την Ελλάδα και τα ΗΑΕ θα συναντηθούν στη συνεδρία «Γεφύρωση πολιτισμών μέσω των Εκδόσεων – Ελληνικές και Εμιρατιανές Προοπτικές», με τον Αργύρη Καστανιώτη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, τη Μαρία Ζαμπάρα από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, τον Εμιρατιανό Abdullah Al Kaabi από τις Εκδόσεις Al Ramsa, και την Ameera Bin Kadra από τις Εκδόσεις Ghaf. Αυτή η συνεδρία θα εμβαθύνει στον κρίσιμο ρόλο των εκδόσεων στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο εθνών.

Επιπλέον, η συνάντηση «Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και ο Ρόλος τους στην Διαφύλαξη των Δικαιωμάτων των Δημιουργών» θα προσφέρει πληροφορίες για την εμπειρία των Εμιράτων στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με έμφαση στα δικαιώματα αναπαραγωγής και με εξέχοντες συμμετέχοντες όπως ο Mohamed Bin Dekhain, Πρόεδρος της Emirates Reprographic Rights Association (ERRA), η Majd Al Shehi, Διευθύντρια της ERRA, και εκπροσώπους από ελληνικές συλλογικές οργανώσεις διαχείρισης.

Εξερεύνηση καλλιτεχνικής συνεργασίας
Σε εκδήλωση με τίτλο «Φιλοσοφίες: Οπτική Προσομοίωση», Εμιρατιανοί και Έλληνες εικονογράφοι θα συναντηθούν για να συζητήσουν το συνεργατικό τους καλλιτεχνικό έργο, «Φιλοσοφίες», παρουσιάζοντας την υπερβατική δύναμη της οπτικής έκφρασης στη μετάδοση φιλοσοφικών ιδεών. Αυτό το πάνελ θα περιλαμβάνει διακεκριμένους καλλιτέχνες από τα δύο έθνη, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική για την καλλιτεχνική σύγκλιση.

Γιορτάζοντας την ποίηση και τη μετάφραση
Οι ποιητές από τα ΗΑΕ Khuloud Al Mualla, Ali Al Shaali και Ibrahim Al Hashmi θα συναντηθούν με την Πέρσα Κουμούτση, τη μεταφράστρια που έχει συμβάλει στη διάδοση των έργων τους στο ελληνικό κοινό, σε μια συγκινητική «Συνάντηση Ποίησης». Αυτή η συνεδρία θα περιλαμβάνει δίγλωσσες αναγνώσεις, γιορτάζοντας τη λυρική ομορφιά τόσο της αραβικής όσο και της ελληνικής ποίησης, υπογραμμίζοντας την καθολικότητα της ποιητικής έκφρασης.

Εξερεύνηση των αφηγήσεων των γυναικών
Το λογοτεχνικό τοπίο θα εμπλουτιστεί με συζητήσεις για τις αφηγήσεις των γυναικών, με συνεδρίες όπως «Το Μυθιστόρημα των Γυναικών και η Κοινωνία» με την Εμιρατιανή συγγραφέα και καλλιτέχνη Maryam Masoud Al Shehhi και την Ελληνίδα συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου. Επιπλέον, η συνεδρία «Η Γυναίκα ως Δημιουργός και Πρωταγωνίστρια στη Σύγχρονη Αραβική Ποίηση» θα φωτίσει την απεικόνιση των εμπειριών και προοπτικών των γυναικών στην αραβική ποίηση, με έμφαση στην Εμιρατιανή συνεισφορά στην ελληνική λογοτεχνία.

Ενδυνάμωση των φωνών των νέων
Οι φωνές των νέων θα αντηχήσουν μέσα από τις συνεδρίες «Η Αναδυόμενη Σύγχρονη Λογοτεχνία στα Εμιράτα και την Ελλάδα: Τάσεις και Προκλήσεις», όπου η Εμιρατιανή συγγραφέας, Hind Saif Al Bar, και ο Έλληνας συνάδελφός της, Δημήτρης Σωτάκης, θα εξερευνήσουν το εξελισσόμενο τοπίο της νεανικής λογοτεχνίας στις χώρες τους. Παρομοίως, η συνεδρία «Το Σύγχρονο Ποίημα και οι Νέες Εμπειρίες» θα προσφέρει μια πλατφόρμα για νέους ποιητές να συζητήσουν σύγχρονα θέματα και αισθητικές στην ποίηση.

Εξερεύνηση πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Α.Ε. Fahad Al-Maamari, Πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης των Εμιράτων, θα ηγηθεί συζητήσεων για τη διασταύρωση των ελληνικών και αραβικών πολιτισμών στη συνεδρία «Μεταξύ της Αραβικής και της Ελληνικής Κληρονομιάς». Εν τω μεταξύ, η συνεδρία «Ταυτότητα της Πόλης» θα διερευνήσει την πολιτιστική ταυτότητα των ΗΑΕ μέσα από την αρχιτεκτονική κληρονομιά, με συνεισφορές από καταξιωμένους συμμετέχοντες όπως ο Δρ. Sultan Sooud Al Qassimi και ο συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος.

Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των εκδόσεων
Συμμετέχοντες από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους θα συναντηθούν για να συζητήσουν «Ο Ρόλος των Εκδόσεων στη Διατήρηση Ιστορικού και Πολιτιστικού Περιεχομένου», ρίχνοντας φως στον ζωτικό ρόλο των εκδοτών στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση εκπαιδευτικών πόρων.

Εξερεύνηση λογοτεχνικών μορφών
Η εξερεύνηση των λογοτεχνικών μορφών θα συνεχιστεί με συνεδρίες όπως «Προκλήσεις του Διηγήματος στην Εποχή του Μυθιστορήματος», που θα εξετάσει το εξελισσόμενο αφηγηματικό τοπίο, και «Φιλοσοφία του Χώρου στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία», που θα εμβαθύνει στη σημασία των χωρικών εννοιών στην καλλιτεχνική έκφραση.

Παιδιά και νέοι: Συζητήσεις πάνελ και δημιουργικά εργαστήρια
Η Επιτροπή Βιβλίων για Νέους των ΗΑΕ (UAEBBY) θα συμμετάσχει σε τρεις συνεδρίες – «Χρώματα που Ζωγραφίζουν Πολιτισμούς: Ένας Διάλογος Εμιράτων-Ελλάδας για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργικότητα στην Παιδική Λογοτεχνία», «Ταξίδι στους Κόσμους της Φαντασίας: Εμπλουτίζοντας Νέους και Διευρύνοντας Ορίζοντες» και «Εμπνέοντας και ενσταλλάζοντας αγάπη για το διάβασμα: Ένα Ταξίδι προς μια Κοινότητα Ανάγνωσης»..

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Sharjah στην Ελλάδα θα καλέσειπαιδιά σε τρία εργαστήρια. Στο πρώτο με τίτλο «Αντανακλάσεις», ο Rashed Al Mulla θα καλλιεργήσει τις δημιουργικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Με συντονιστή τον Nasser Nasrallah, το δεύτερο εργαστήριο, με τίτλο «Ο Κόσμος όπως τον βλέπουμε», θα παρακινήσει τα παιδιά να ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία και να τα συνθέσουν για να δημιουργήσουν μια εικόνα του κόσμου όπως τον βλέπει το καθένα από αυτά. Με θέμα «Είμαστε μαζί», το τρίτο εργαστήριο, που παρουσιάζεται από την Alia Al Hammadi, θα αναφερθεί στην έννοια της ασφαλούς συνύπαρξης.

Λογοτεχνία, φιλοσοφία και μυθιστορήματα
Σε μια συνεδρία με θέμα «Προκλήσεις του Διηγήματος στην Εποχή του Μυθιστορήματος», οι Ali Al Abdan και Θωμάς Κοροβίνης θα συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα διηγήματα. Μια άλλη συνεδρία με τίτλο «Φιλοσοφία του Τόπου στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία» θα φιλοξενήσει τη Δρ. Maryam Al Hashemi και τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη για να εξετάσουν τη φιλοσοφία του τόπου και τη σημασία της στα καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά έργα. Η ποιήτρια Nojoum Al Ghanem θα συζητήσει το έργο της «Θάλασσα και Ορίζοντας σε ένα Στενό Πέρασμα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, με την Πέρσα Κουμούτση και τον Γιώργο Αλισανόγλου.

Συνέντευξη Τύπου
Το πρόγραμμα της Τιμώμενης Sharjah ανακοινώθηκε από την Α.Ε. Ahmed Al Ameri, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αρχής Βιβλίου της Sharjah (SBA) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 14 Μαΐου, για την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Μέσω του προγράμματος Τιμώμενης Χώρας στη ΔΕΒΘ, προωθούμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες, παγκοσμίως. Η ΔΕΒΘ θα φέρει νέες ευκαιρίες δικτύωσης για συγγραφείς, πολιτιστικούς φορείς, επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και λογοτεχνικούς πράκτορες, και θα προσφέρει στην ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα μια πύλη προς την ιστορία της Εμιρατιανής κουλτούρας», δήλωσε ο Al Ameri.

«Κάθε φορά που η Sharjah γιορτάζεται ως Τιμώμενη Καλεσμένη σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου σε όλο τον κόσμο, συνηθίζουμε να καλούμε για περισσότερη επικοινωνία και συνεργασία με την Εμιρατιανή και την Αραβική κουλτούρα. Ωστόσο, εδώ στην Ελλάδα, το κάλεσμά μας είναι διαφορετικό, επειδή η συνεργασία και η επικοινωνία ήταν πάντα βασικό στοιχείο μεταξύ των πολιτισμών μας. Το μήνυμά μας θα είναι να ανανεώσουμε την πίστη του κόσμου στη μεταμορφωτική δύναμη των βιβλίων στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει στα παιδιά και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε ο Al Ameri.

Πηγή: ertnews.gr

Related post