Εκδήλωση ΕΛΙΑΜΕΠ: Πρέπει να συνεχιστεί η ενδυνάμωση των πολιτικών της συνοχής στην ΕΕ με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Η πολιτική συνοχής της ΕΕ στην Ελλάδα και ο ρόλος των ελληνικών περιφερειών αποτέλεσε το αντικείμενο της ημερίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ με τους συμμετέχοντες στο πάνελ της εκδήλωσης να τονίζουν ότι χωρίς τις πολιτικές συνοχής οι περιφέρειες της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, δεν θα είχαν την εικόνα που έχουν σήμερα. Παράλληλα αναγνώρισαν από κοινού ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενδυνάμωση των πολιτικών της συνοχής στην ΕΕ με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στην παρέμβαση του ο Γιώργος Ανδρέου ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στάθηκε στην παραπάνω διαπίστωση, αναφέροντας ότι πράγματι η συνεισφορά της ΕΕ στις περιφέρειες είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ωστόσο εξήγησε ότι υπάρχει έλλειμμα μεθοδολογίας στο πως θα αποτυπωθεί ακριβώς, αν έπιασαν τόπο οι πολιτικές αυτές στις περιφέρειες.
Από την πλευρά του ο Αλέκος Κρητικός ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ επεσήμανε ότι οι μέχρι τώρα οι πολιτικές συνοχής υπήρξαν αναγκαίες, για να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο οι περιφέρειες της ΕΕ, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να προχωρήσουν παρακάτω. Την ίδια στιγμή υπενθύμισε οτι η Ευρώπη έχει συντάξει πολιτικές συνοχής ακόμα και από την εποχή της Ενωσης Ανθρακα και Χάλυβα. Στο μεταξύ ο κ. Κρητικός έκανε λόγο για ανεπαρκείς πόρους και επεσήμανε την ανάγκη των πολιτικών της συνοχής να συγκλίνουν. Μάλιστα καυτηρίασε το γεγονός ότι η Γερμανία ενισχύει τις επιχειρήσεις της με διπλάσια ποσά από όσα δίνει η ΕΕ στις υπόλοιπες χώρες της.
Στο σημείο αυτό η Μαρία Κωστοπούλου, προϊσταμένη της Μονάδας Α’ «Στρατηγική και Παρακολούθηση Πολιτικών» της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής (ΕΥΣΣΑΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών εστίασε στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αν δεν κάνουμε ελκυστικές τις περιφέρειες μας δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στις ελληνικές περιφέρειες. «Δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να έχει τόσο χαμηλό εισόδημα» πρόσθεσε η κυρία Κωστοπούλου. Αφουγκραζόμενη εξάλλου την πρόθεση της ΕΕ να επαναβιομηχανοποιηθεί η κυρία Κωστοπούλου επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει από τώρα τη θέση της στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στο μέλλον.
Τέλος η Πέρη Μπαζιώτη υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ στάθηκε στην οικονομική ανισότητα που αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό χάρτη και έκανε λόγο για μια διχοτόμηση βορά και νότου, πάντα σε ό,τι αφορά το κατα κεφαλήν εισόδημα. Μάλιστα στρέφοντας το βλέμμα στην Ελλάδα υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνεισφέρει στο 50% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενδεικτικό της περιφερειακής ανισότητας που παρατηρείται.
Πηγή: ertnews.gr