CNN: Πιο ευάλωτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν ενισχυθούν τα λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα
Μια ενδεχόμενη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στις επικείμενες ευρωεκλογές προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν σε μια θέση πιο ευάλωτη απέναντι σε ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται τα συμφέροντά της, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το CNN.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό μπλοκ μπορεί να έχει σημαντική εκπροσώπηση στην επόμενη Ευρωβουλή, με αποτέλεσμα να δύναται να μπλοκάρει την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων του Σώματος, προκαλώντας σημαντικούς πονοκέφαλους για την ΕΕ στο σύνολό της. Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη και για στην ασφάλεια της Ένωσης.
Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο CNN ο συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κυβερνοεπιθέσεις, Τζέιμς Σάιρς, «οι ακροδεξιοί λαϊκιστές είναι μοναδικά ελκυστικοί για κακόβουλους παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής κακοήθεις ηθοποιούς για δύο λόγους: πρώτον, είναι πρόσωπα που δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς ή τις δομές όπου δραστηριοποιούνται και είναι δύσκολο να κάνεις το βήμα να συνεργαστείς με αυτούς τους θεσμούς για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειας, όταν πιστεύεις ότι υπάρχει συνωμοσία του κατεστημένου εναντίον σου. Δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ενστικτώδης ευθυγράμμιση αυτών των ατόμων με κράτη όπως η Κίνα ή η Ρωσία και χαίρονται να διατυπώνουν απόψεις εκ μέρους τους , ακόμη και να διαδίδουν παραπληροφόρηση».
Επίσης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας επισημαίνουν ότι αυτά τα μικρά νέα κόμματα δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο των υποψηφίων ή του προσωπικού τους. Παράλληλα, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτημένη μονάδα για τον έλεγχο των πεπραγμένων των βουλευτών και βασίζεται στις αναφορές των 27 κρατών μελών της Ένωσης.
Ο μεγάλος κίνδυνος
Όμως τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένας ευρωβουλευτής μέσα από το θεσμικό του ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να προκληθούν τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσα από τις ίδιες τις δομές του, όμως είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό όταν ένας ευρωβουλευτής ή μέλος της ομάδας του αποφασίζει να βλάψει την ΕΕ προς όφελος κάποιας ξένης δύναμης με παράνομα μέσα, εφαρμόζοντας κατασκοπευτικές μεθόδους, όπως διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση, βοήθεια σε κυβερνοεπιθέσεις ή κλοπή εγγράφων και παράδοσή τους σε ξένους παράγοντες.
Οι Βρυξέλλες είναι ένα μέρος όπου κυκλοφορούν πολλές ευαίσθητες πληροφορίες. Τα 27 κράτη-μέλη εκπροσωπούνται όλα από πρεσβείες, πολλά ιδρύματα, εκατοντάδες εκλεγμένους αξιωματούχους και χιλιάδες μέλη του προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες πληροφορίες διαρρέουν.
Καθώς η ΕΕ θα επιδιώκει σταθερά να συμμετέχει ως ισότιμος και βαρύνων διπλωματικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, η ασφάλεια των δομών της θα δέχεται αυξανόμενη πίεση από διεθνείς αντιπάλους. Η λήψη επαρκών μέτρων για να εμποδίσει τη δράση παραγόντων που θέλουν να τη βλάψουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ένωση και τα κράτη μέλη της. Μια πιθανή αποτυχία σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις φιλοδοξίες των Βρυξελλών για δυνατότητα πρωτοβουλιών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Πηγή: CNN