Αρμενία: 151 συλλήψεις διαδηλωτών που αντιτίθενται στην επιστροφή χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

 Αρμενία: 151 συλλήψεις διαδηλωτών που αντιτίθενται στην επιστροφή χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Η αρμενική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 151 διαδηλωτών που επιχείρησαν σήμερα το πρωί να κλείσουν δρόμους στην πρωτεύουσα Γερεβάν για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει αρκετά συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε αναφέρει 88 αρχικές συλλήψεις για «άρνηση συμμόρφωσης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κανένας δρόμος στο Γερεβάν δεν είναι προς το παρόν αποκλεισμένος.

Οι αρμενικές αρχές, επιδιώκοντας μια ειρηνευτική συμφωνία για να επιλυθούν οι επί δεκαετίες εδαφικές διαμάχες και ένοπλες συγκρούσεις με το Μπακού, ενέκριναν την επιστροφή των παραμεθόριων χωριών που είχε καταλάβει ο στρατός τους τη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, η οποία θεωρείται από ορισμένους ως περιττή παραχώρηση, οδήγησε σε μια πορεία από την πληγείσα περιοχή Ταβούς, η οποία κορυφώθηκε με μια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις 9 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γερεβάν.

Πριν από αυτό, η κυβέρνηση της Αρμενίας αντιμετώπισε εβδομάδες διαδηλώσεων, μερικές φορές κλείνοντας τον κύριο άξονα της χώρας Βορρά-Νότου, που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία.

Επικεφαλής του κινήματος «Ταβούς στο όνομα της πατρίδας» είναι ο αρχιεπίσκοπος αυτής της περιοχής, Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο μιας περιοχής του Αζερμπαϊτζάν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ειρηνευτικές συνομιλίες

Η πρώτη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990, που κέρδισε η Αρμενία, προκάλεσε περισσότερους από 30.000 θανάτους και η δεύτερη το 2020, που κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν, άφησε πίσω της περισσότερους από 6.000 νεκρούς.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2023, το Μπακού εξαπέλυσε επίθεση που ανάγκασε τους Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να συνθηκολογήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε έτσι τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων, μια νίκη για τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Στην πορεία, οι διμερείς διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν χωρίς να οδηγήσουν σε συνολική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο το Γερεβάν πρέπει να παραδώσει χωριά που κατακτήθηκαν σε βάρος του γείτονά του τη δεκαετία του 1990.

Οι δύο αντίπαλοι συμφώνησαν στα τέλη Απριλίου να εργαστούν από κοινού για την οριοθέτηση των συνόρων.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένο από την Αρμενία χάρη στον πετρελαϊκό του πλούτο και έχει επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Αρμενία, πολύ πιο φτωχή, θεωρεί ότι ο παραδοσιακός της σύμμαχος, η Ρωσία, την εγκατέλειψε μπροστά στο Μπακού και έκτοτε στράφηκε περισσότερο προς την Ευρώπη, η οποία διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Related post