Εύσημα Μητσοτάκη σε Μηταράκη από τη Χίο: «Έβαλε σε τάξη ένα μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης»
Στη Χίο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιφέρεια ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημαρχείο Χίου, όπου είχε μια σύντομη σύσκεψη και συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού.
Παρόντες ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, ο δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, αντιδήμαρχοι, ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, αλλά και πλήθος κομματικών παραγόντων της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και στη συνέχεια στην οδό Απλωταριάς είχε συνάντηση με τους εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο στους απηύθυνε ομιλία.
Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συνομιλώντας με κατοίκους και φορείς του νησίου, κανείς τους δεν του μίλησε για το πρώτο πρόβλημα για το οποίο μου μιλούσαν πριν από πέντε χρόνια, που είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και το έλυσε, επαινώντας τον Νότη Μηταράκη, οπού ως πρώτος Υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου κατάφερε να βάλει σε τάξη αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
Θέλω να εκφράσω επίσης τη χαρά μου για το γεγονός ότι όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντήθηκα αλλά και οι κάτοικοι στον δρόμο με τους οποίους συνομίλησα δεν μου μίλησαν για το πρώτο πρόβλημα για το οποίο μου μιλούσαν πριν από πέντε χρόνια, που είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και το έλυσε.
Και με τη συνδρομή του Νότη Μηταράκη, ως πρώτου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε καταφέρει πια και αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη το έχουμε βάλει σε μια τάξη έτσι ώστε να μπορούμε εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση, ως ελληνική πολιτεία, να ελέγχουμε ποιοι μπαίνουν στην πατρίδα μας και όχι οι λαθροδιακινητές.
Και θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», πρώτα και πάνω από όλα, στο Λιμενικό μας για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνει 365 μέρες το χρόνο, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες συνεργάζονται έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε η μόνη ίσως χώρα στην οποία σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ενόψει ευρωεκλογών, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι πρώτο ζήτημα συζήτησης. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι.
Αντί να συζητάμε για το τι θα κάνουμε τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να υποδεχόμαστε νόμιμα επισκέπτες από την Τουρκία μέσα από το πρόγραμμα διευκόλυνσης της visa, το οποίο έχει φέρει και εδώ, στη Χίο, πολλούς περισσότερους επισκέπτες, 12 μήνες το χρόνο, Σαββατοκύριακα, καθημερινές. Βλέπω μια αγορά η οποία σφύζει από ζωή και η οποία μόνο θετικά μπορεί να προσδοκά και από αυτή τη σημαντική επιτυχία, την οποία πέτυχε αυτή η κυβέρνηση.
Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εξαίρεση από το πολύ αυστηρό πλαίσιο του κανονισμού του Σένγκεν, για να μπορεί ακριβώς να χορηγεί βίζα με πολύ γρήγορες διαδικασίες στις πύλες εισόδου σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, φίλες και φίλοι, ακριβώς γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει πια αξιοπιστία στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες. Η φωνή μας μετράει. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο». Και αυτό τελικά έχει θετικές επιπτώσεις και στη δική σας καθημερινή ζωή.
Αυτό με φέρνει στον τρίτο λόγο για τον οποίο θέλησα να βρεθώ σήμερα μαζί σας: να σας μιλήσω σύντομα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και γιατί δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ούτε με αδιαφορία, ούτε προεξοφλώντας ενδεχομένως ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι ευρωεκλογές αυτές, όμως, είναι πολύ σημαντικές. Και είναι σημαντικές για δύο λόγους: ο πρώτος, νομίζω τον αντιλαμβάνεστε όλοι, έχει να κάνει με αυτά τα οποία συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, για το οποίο η Ευρώπη άλλαξε πια την πολιτική της μετά από μεγάλη επιμονή της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι ένα μόνο παράδειγμα.
Όταν πρωτοπήγαμε στην Ευρώπη το 2019-2020, κανείς δεν ενδιαφερόταν τότε να ασχοληθεί με τα ζητήματα της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων. Και όμως, μετά από πολύ μεγάλη επιμονή, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε και πρόσθετους πόρους αλλά κυρίως πολιτική στήριξη για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ένα καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας.
Με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις δομές οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορούμε να φιλοξενούμε αυτούς τους πρόσφυγες οι οποίοι καταλήγουν τελικά να φτάσουν στα νησιά μας, αλλά και αυτά τα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να δρομολογήσουμε και άλλα έργα υποδομής και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε συνολικά την ανάπτυξη των νησιών.