Διπλωματική διαμάχη Βρετανίας -Ιρλανδίας με επίκεντρο τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο

 Διπλωματική διαμάχη Βρετανίας -Ιρλανδίας με επίκεντρο τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης του Ρισι Σουνακ ότι θα απορριφθεί κάθε προσπάθεια της Δημοκρατίας να επιστρέψει αιτούντες άσυλο στη Βρετανία.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι «βλέπει» εισροή αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία που προέρχονται από τη Βόρεια Ιρλανδία επειδή «φοβούνται»  ότι θα σταλούν στη Ρουάντα.

Και αναφέρει  ότι δεν θα επιτρέψει στην Ιρλανδία να παρέχει ένα “παραθυράκι” για τις “προκλήσεις της μετανάστευσης” .

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει  ότι δεν θα τους δεχτεί πίσω εκτός εάν η ΕΕ αλλάξει τη θέση της για την επιστροφή μεταναστών στη Γαλλία.

Οι αρμόδιοι  υπουργοί πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για μια προγραμματισμένη συνάντηση της Βρετανο-Ιρλανδικής Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Ο Guardian αναφέρει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσει να κρατά αιτούντες άσυλο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα Δευτέρα, προετοιμάζοντας την απέλαση τους στη Ρουάντα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στην «τελική φάση της επιχειρησιακής λειτουργίας» της πολιτικής του για τη Ρουάντα.

Όμως οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των προσφύγων και οι δικηγόροι υπογραμμίζουν  ότι οι συλλήψεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μακροχρόνιες νομικές μάχες, διαμαρτυρίες  και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι υπουργοί κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για «διπλά σταθμά» σχετικά με το σχέδιο της Ιρλανδίας να επιστρέψει αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει στη χώρα από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός  υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αυξημένη ροή ανθρώπων στην Ιρλανδία δείχνει ότι η πολιτική ασύλου της Ρουάντα, η οποία έγινε νόμος την περασμένη εβδομάδα, λειτουργεί ήδη αποτρεπτικά.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία ακολουθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας ότι η Ιρλανδία δεν μπορούσε να ορίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «ασφαλή τρίτη χώρα» και να επιστρέψει αιτούντες άσυλο λόγω της απειλής που θα σταλούν στη Ρουάντα.

Ωστόσο, πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχτεί «οποιεσδήποτε επιστροφές ασύλου από την ΕΕ μέσω Ιρλανδίας έως ότου η ΕΕ αποδεχθεί ότι μπορούμε να τους στείλουμε πίσω στη Γαλλία».

Πολλοί από αυτούς που εισέρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει με μικρά σκάφη από τη Γαλλία. Το 2023, συνολικά 29.437 άτομα εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυτής της διαδρομής.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «είναι πλήρως επικεντρωμένη στη λειτουργία του σχεδίου μας στη Ρουάντα και θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Γάλλους για να σταματήσουν τα σκάφη να διασχίζουν τη Μάγχη».

Σύμφωνα με την πολιτική της συνθήκης της Ρουάντα, όποιος φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα θα απελαθεί στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής και θα του δοθεί η επιλογή να ζητήσει άσυλο εκεί.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Πέμπτη μετά από μήνες πολιτικής διαμάχης και νομικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να απογειώσει τις πρώτες πτήσεις εντός 10 έως 12 εβδομάδων.

Μιλώντας στο Sky News την Κυριακή, ο κ. Σουνάκ ρωτήθηκε για τις ανησυχίες που εξέφρασε η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν να έρθουν εδώ και αυτό καταδεικνύει ακριβώς αυτό που λέω: εάν οι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας παράνομα, αλλά γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να μείνουν, είναι πολύ πιθανό να μην έρθουν».

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε αργά την Κυριακή ότι οι μετανάστες θα αρχίσουν να κρατούνται τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πρώτες πτήσεις προς τη Ρουάντα.

 

Related post