Διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Θετική φέρεται να είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, οι Ισραηλινοί «είναι έτοιμοι να συζητήσουν για πρώτη φορά για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι. Η έβδομη κατά σειρά περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, στο Ριάντ, με δηλώσεις αισιοδοξίας: «Η Χαμάς έχει μπροστά της μία πρόταση, που είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ κι ελπίζω ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Δεκάδες νεκρούς, ανάμεσα τους κι ένα μωρό πέντε ημερών, άφησαν οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Κατά την έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει μία επιχείρηση στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας, χωρίς αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο.
Με παραίτηση απειλούν ωστόσο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, εάν ανασταλεί η μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός
Η όποια, συμφωνία προϋποθέτει σύμφωνα με το Τελ Αβίβ την απελευθέρωση δεκάδων ισραηλινών ομήρων. Με παραίτηση απειλούν ωστόσο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, εάν ανασταλεί η μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Iταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που δεν είναι μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, δήλωσαν το ενδεχόμενο αποχώρησης, σύμφωνα με το CNN.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του στην περιοχή είναι η Ιορδανία και το Ισραήλ, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το καθεστώς στη μεταπολεμική Γάζα.