Ισραήλ: Αναμένεται σήμερα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για την επίτευξη συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων
Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, θα φτάσει στο Ισραήλ σήμερα Παρασκευή, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος ,το Στρατιωτικό Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να πραγματοποιήσει τις συνομιλίες.
Υψηλόβαθμες ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρουσίασαν προτάσεις για περισσότερη ευελιξία, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσημη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε ότι όλες οι επικοινωνίες που πραγματοποιεί η Αίγυπτος με όλα τα μέρη σχετικά με τη Γάζα στοχεύουν να σταματήσουν την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και να καθιερώσουν κατάσταση εκεχειρίας.
Αυτή η έντονη αιγυπτιακή διπλωματική δραστηριότητα έρχεται υπό το φως της υποβάθμισης του ρόλου του Κατάρ στη διαμεσολάβηση. Το Κάιρο ανέλαβε να προσπαθήσει να αποτρέψει μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Ράφα, την οποία θεωρεί το τελευταίο προπύργιο του κινήματος της Χαμάς, και μετέδωσαν ότι γίνονται προετοιμασίες για την εκκένωση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί.
Η ευρέως διαδεδομένη εφημερίδα «Israel Hayom» ανέφερε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, μετά τις υπό κατάρρευση συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, ότι η επιχείρηση εισβολής στη Ράφα, η οποία αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες λόγω διαφωνιών με την Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιηθεί «πολύ σύντομα “.
Αρκετά άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν παρόμοιες δημοσιεύσεις και ορισμένα ανήρτησαν πλάνα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φαινόταν να δείχνουν την ίδρυση μιας πόλης σκηνών για να υποδεχτεί όσους θα εκκενώνονταν από τη Ράφα.
Η Ράφα, δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, είναι γεμάτη με περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έφυγαν από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου που συνεχίζεται για περισσότερους από 6 μήνες.
Η μοίρα των κατοίκων της Ράφα ανησυχεί τις δυτικές δυνάμεις καθώς και το Κάιρο, το οποίο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει οποιαδήποτε εισροή προσφύγων στο Σινά της Αιγύπτου.
Το Ισραήλ, υπό την πίεση λόγω των αυξανόμενων ανθρωπιστικών απαιτήσεων, έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Ράφα.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Ράφα έχει 4 πλήρη τάγματα μάχης που συνδέονται με τη Χαμάς και λέει ότι αυτά τα τάγματα έλαβαν ενισχύσεις από χιλιάδες μαχητές του κινήματος που αποσύρθηκαν από άλλες περιοχές.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η νίκη στον πόλεμο της Γάζας θα είναι αδύνατη χωρίς τον έλεγχο της Ράφα, την εξάλειψη της Χαμάς και την ανάκτηση τυχόν ομήρων που μπορεί να κρατηθούν εκεί.