Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη από Δευτέρα – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, προβληματίζουν οι λασποβροχές
Επιστρέφουν μετά από ένα μικρό διάλειμμα οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η αφρικανική σκόνη, που αναμένεται να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα, προβλέπονται λασποβροχές που είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.
Μάλιστα, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα έως και την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς αναμένονται βροχές.
Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η αφρικανική σκόνη μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.
Αναλυτική πρόγνωση:
Η Δευτέρα και η Τρίτη θα χαρακτηριστούν από τη μεταφορά σκόνης στη χώρα μας αλλά και από τοπικές βροχές, που προφανώς σε πολλές περιοχές θα είναι λασποβροχές, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Την Τετάρτη στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.
Το επόμενο καιρικό σύστημα την Πέμπτη και από τα δυτικά, θα δώσει βροχές στα δυτικά και τα βόρεια και λίγες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα. Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων δεν αναμένονται άλλες βροχές στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά φτάνοντας στα κεντρικά και νότια τους 24 με 26 βαθμούς.
Συχνό πλέον το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αύξηση του φαινομένου της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας. Η αιτία είναι η ταχέως εξελισσόμενη ερημοποίηση της Σαχάρας η οποία αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, συμπαρασύρει βαρέα μέταλλα, μύκητες και βακτήρια. Στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες.
Η επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από την πυκνότητα του νέφους και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία εκτείθονται οι άνθρωποι σε αυτό.
Το μέγεθος των σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν και τελικά φθάνουν στον ελλαδικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Είναι μεγέθους 10mm και διεισδύουν στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους βρόγχους είναι έως 2,5mm και διεισδύουν στις κυψελίδες.
Η άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατασταση αφού ενσωματώνονται οι γύρεις στα σωματίδια του νέφους και γίνονται περισσότερο διεισδυτικές και επιθετικές με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονα σε βαρύτητα συμπτώματα στα άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική, επιπεφυκίτιδα αλλεργικό άσθμα.