Το Ισραήλ θέλει να αιφνιδιάσει με το χτύπημά του στο Ιράν – Οι θέσεις της Ελλάδας για την κρίση στη Μ. Ανατολή στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

 Το Ισραήλ θέλει να αιφνιδιάσει με το χτύπημά του στο Ιράν – Οι θέσεις της Ελλάδας για την κρίση στη Μ. Ανατολή στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Χτύπημα περιορισμένης κλίμακας στο εσωτερικό του Ιράν φαίνεται να σχεδιάζει το Ισραήλ. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο CNN, επικαλούμενος πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενημερωθεί επισήμως για τα ισραηλινά σχέδια και το πότε θα υλοποιηθούν.

Το «πώς» θα «χτυπήσει» το Ισραήλ αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα, με τους ισραηλινούς να φαίνεται πως θέλουν μέσα από το χτύπημά τους να αιφνιδιάσουν.

Εικόνες από το κέντρο διοίκησης των ισραηλινών δυνάμεων τη βραδιά της ιρανικής επίθεσης έδωσε ο ισραηλινός στρατός την ώρα που ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπόσχεται νίκη κατά του Ιράν σε όλα τα μέτωπα κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο ίδιος.

Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για τα αντίποινα

Για το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων ετοιμάζεται η Τεχεράνη. Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ με σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια δεχθεί από το Ισραήλ προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που γιορτάζει η χώρα.

Με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζονται να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ Ηνωμένες Πολιτείες κι Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ισραηλινά αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στις κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ντρόουν και πυραύλων.

Μοναδικό υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θεωρεί το Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης, χτυπώντας τη  διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν στη Δαμασκό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για αιματηρές επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, αλλά και στη Ράφα στα νότια. Ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Στο τραπέζι οι ιρανικές επιθέσεις, η Τουρκία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι το βασικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 17 και 18 Απριλίου σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες.

Μετά τις εξελίξεις και τις ιρανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τις καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».

Προσθέτει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων να εργαστούν «με τους εταίρους για τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς και επείγουσα αύξηση της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα, παραμένει ζωτικής σημασίας».

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η «στρατηγική συζήτηση», «θα πλαισιωθεί από το στρατηγικό μας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την προσέγγισή μας, το έργο μας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, σημειώνει ότι ο Ενρίκο Λέττα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή του στους ηγέτες. Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητές της ενιαίας αγοράς, «να εξαλειφθεί κάθε κατακερματισμός» και να ακολουθηθούν οι συστάσεις που θα παρουσιάσει ο Ενρίκο Λέττα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει  ταυτόχρονα ότι «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας και μια νέα προοπτική έχουν καθυστερήσει πολύ. Αυτή η ισχυρή και επείγουσα απάντηση είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας μας και της παγκόσμιας ηγεσίας μας. Ουσιαστικά, πρέπει να γεφυρώνουμε συλλογικά το χάσμα ανάπτυξης και καινοτομίας σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους μας και να προστατεύσουμε την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική μας βάση».

Τέλος, αναφέρει ότι «όσον αφορά στην Ουκρανία, μετά τα εκτενή μας συμπεράσματα του Μαρτίου, θα ασχοληθούμε με τις επίμονες επιθέσεις της Ρωσίας σε Ουκρανούς αμάχους και κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη εντατικοποίησης της παροχής στρατιωτικής μας βοήθειας, ιδίως των δυνατοτήτων αεράμυνας».

Οι θέσεις της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο

Στις επτά ώρα Ελλάδος αναμένεται να προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, όπου και θα κάνει τις δηλώσεις του.

Aυτό που αναμένεται να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η απερίφραστη καταδίκη για τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Πρόκειται να προσθέσει ότι η χώρα μας, στέκεται δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις δυνάμεις να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως θα επισημάνει πρωθυπουργός, μια περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ελληνική θέση που είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ των θετικών βημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εφόσον ωστόσο η τουρκική πλευρά, συνεχίζει να δείχνει διάθεση συνεργασίας.

Η βάση της συζήτησης θα είναι ότι τα βήματα αυτά θα πρέπει να κινούνται στους άξονες, να είναι σταδιακά, αναλογικά αλλά και αναστρέψιμα. Ότι δηλαδή, σε κάθε περίπτωση η πορεία της Τουρκίας θα βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο κύριος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Η χώρα μας επίσης, συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζοντας τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών, για την επίλυση του Κυπριακού.

Related post