Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Μάριο Ντράγκι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές για πρόεδρο της Κομισιόν;
“Στην ΕΕ υπάρχει ανάγκη για μια ριζική αλλαγή. Οι επενδυτικοί μας κανόνες βασίζονται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πλέον – τον προ-κορονοϊό κόσμο, τον προ-πολεμικό στην Ουκρανία, τον προ-κρίσης στη Μέση Ανατολή. Και βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει”.
Με αυτά τα λόγια, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, απευθύνθηκε την Τρίτη 16/04 στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα Κοινωνικά Δικαιώματα στο La Hulpe στο Βέλγιο, και μίλησε για θέματα ανταγωνιστικότητας. Άλλωστε, προ μηνών η ίδια η Ούρσυλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε να συντάξει μια σχετική έκθεση.
Εάν η ανταγωνιστικότητα είναι ένα μείζον θέμα για την ΕΕ, η εμπειρία του Μάριο Ντράγκι τον φέρνει να βάζει στο στόχαστρο χώρες που “δεν ακολουθούν τους κανόνες”, όπως η Κίνα, η οποία “στοχεύει να κατακτήσει και να εσωτερικεύσει όλα τα τμήματα της αλυσίδας αξίας στις προηγμένες και καθαρές τεχνολογίες και να εξασφαλίσει πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους”.
Μια τακτική και “ταχεία επέκταση της προσφοράς” η οποία “οδηγεί σε σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πολλούς τομείς και απειλεί να υπονομεύσει τις βιομηχανίες μας”.
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, και ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ αναμένεται να προτείνει μια ριζική αλλαγή, ένα “νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας”.
“Πρέπει να επιτύχουμε τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, πρέπει να είμαστε σε θέση να στηριχθούμε σε ένα ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από τις εκπομπές άνθρακα, σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εγχώρια παραγωγή στους πιο καινοτόμους τομείς και σε μια ηγετική θέση στην παραγωγή τεχνολογίας” πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.
Για τον πρώην τραπεζίτη, η λέξη κλειδί είναι ‘επειγόντως’: “Χρειάζεται επειγόντως ένα βιομηχανικό σχέδιο, μια βιομηχανική συμφωνία που δεν είχε ποτέ η Ευρώπη. Χρειάζεται επειγόντως μια στρατηγική για ηγετική θέση στις νέες τεχνολογίες” πρόσθεσε ο Ιταλός.
Συνοπτικά, όπως υπογραμμίζει η Corriere della Sera, τρεις αναμένεται πως θα είναι οι άξονες: α) η προώθηση “οικονομιών κλίμακας”, από την άμυνα έως τις τηλεπικοινωνίες, β) η παροχή δημόσιων αγαθών στους τομείς εκείνους, όπως η ενέργεια και οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, όπου αξίζει να “ενεργούμε από κοινού” (“πρόοδος της Ένωσης Κεφαλαιαγορών”), και γ) η “διασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών” στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών, ζωτικής σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, η ομιλία του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού δεν ήταν απλά ένα spoiler του περιεχομένου της έκθεσης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Αυτή η σπάνια εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι – η οποία έρχεται μετά από διάφορες παροτρύνσεις του ιδίου στην ΕΕ για αλλαγή – τον ξαναφέρνει κάτω από το πολιτικό φακό.
Μάλιστα, ανεβάζοντας το όνομά του “ως υποψήφιος για την έδρα του λίγες εβδομάδες πριν από μια ψηφοφορία που βλέπει την Ευρώπη σε μια αγωνιώδη αναζήτηση οράματος και ηγεσίας”, επαναπροτείνοντας έτσι το όνομά του στον ρόλο της προεδρίας της Επιτροπής, όπως σημειώνει η La Repubblica. Σημειωτέον, και ακόμα πιο ξεκάθαρα, το Rainews σχολιάζει πως “ορισμένοι θεωρούν” αυτή την ομιλία “ένα είδος ‘αυτο-υποψηφιότητας’ ”.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν σχολίασε εν θερμώ την ομιλία, αν και το κρατικό δίκτυο Rai σχολιάζει πως “δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί από τον προκάτοχό της για την εν λόγω κίνηση”. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι γενικότερα θετικές.
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι “έχει τα προσόντα για να διεκδικήσει κάθε ρόλο”. Η Έλενα Μπονέτι, πρώην υπουργός επί Ντράγκι και σήμερα στην Ιταλική αντιπολίτευση, επικροτεί την ομιλία του στο Βέλγιο, ενώ η γνωστή πολιτικός Έμα Μπονίνο θα προτιμούσε τον πρώην Διοικητή της ΕΚΤ στη θέση του Σαρλ Μισέλ (προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).
Αυτό που σίγουρα ξάφνιασε πολλούς είναι η αντίδραση του Ούγγρους πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά “μου αρέσει ο Ντράγκι” και ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της προεδρίας της Επιτροπής, απάντησε “δεν ξέρω, αλλά είναι καλός”.
Όπως αναλύει το Rainews, “μπροστά στα νέα ευρωπαϊκά σενάρια, ο Ντράγκι θα μπορούσε να είναι εκείνη η εγγυητική φιγούρα που δεν αντιπαθούν οι κύριες ευρωπαϊκές καγκελαρίες και που αρέσει και στην Ιταλική κυβέρνηση, αφού θα αποτελούσε προνομιακό δίαυλο για τη Ρώμη στη συζήτηση των κύριων φακέλων που απασχολούν την εκτελεστική μας εξουσία”.
Πράγματι, εν μέσω μιας πολύπλοκης περιόδου γεωπολιτικής κρίσης και Ευρωπαϊκής οικονομικής αστάθειας, και ενώ η Ιταλία σημειώνει ένα νέο ρεκόρ δημόσιου χρέους στα 2.872,4 δισ. ευρώ, τα βλέμματα διαφόρων αναλυτών παραμένουν στραμμένα προς τον ‘Super Mario’.
Ενώ λοιπόν μέχρι στιγμής επικρατεί σιγή ιχθύος από τον ίδιο, τροφοδοτώντας διάφορα σενάρια, αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα περιστατικό. Το φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα ως ΠτΔ της Ιταλίας και μόλις πριν την επίθεση της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας, ο Μάριο Ντράγκι – τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας – είχε δεχτεί ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στις πολιτικές εκλογές του 2023.
Ο ίδιος είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να με βάζουν ως υποψήφιο για τόσες πολλές θέσεις σε όλο τον κόσμο, επιδεικνύοντας εξαιρετική ταχύτητα. Τους ευχαριστώ, αλλά αν κατά τύχη αποφασίσω να εργαστώ μετά από αυτή την εμπειρία, θα βρω μια δουλειά και μόνος μου”.
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα; Ίδωμεν.
Πηγή: ertnews.gr