Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Αντιμέτωπες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης αλληλοκατηγορούμενες για «εθνοκάθαρση»
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται αντιμέτωπες στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών από τη Δευτέρα για μια μακροχρόνια διαμάχη «εθνοκάθαρσης», καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών και αντίπαλων χωρών από τον Καύκασο.
Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών ξεκινούν δύο εβδομάδες ακροάσεων από σήμερα Δευτέρα, παρουσιάζοντας τις ερμηνείες τους για το διεθνές δίκαιο στο Παλάτι Ειρήνης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ,) αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ..
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, καταργώντας τις ελπίδες για μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία μετά από δεκαετίες σποραδικών συγκρούσεων. Η νομική μάχη ενώπιον του ICJ χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι δύο χώρες υπέβαλαν καταγγελίες η μία εναντίον της άλλης μέσα σε μια εβδομάδα.
Οι δύο γείτονες αλληλοκατηγορήθηκαν για «εθνοκάθαρση» και για παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων (CERD). Το ΔΠΔ, το οποίο αποφασίζει για διαφορές μεταξύ κρατών, εξέδωσε έκτακτες διαταγές τον Δεκέμβριο του 2021, ζητώντας από τις δύο πλευρές να αποτρέψουν την υποκίνηση και την προώθηση φυλετικού μίσους. Όμως, ενώ οι αποφάσεις του ICJ είναι δεσμευτικές, δεν έχει κανένα μέσο για να τις επιβάλει και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, με αποκορύφωμα την αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το Μπακού ανακατέλαβε το έδαφος σε μια στρατιωτική επιχείρηση μιας ημέρας, με αποτέλεσμα ολόκληρος ο αρμενικός πληθυσμός του θύλακα – περισσότεροι από 100.000 από τους 120.000 κατοίκους του – να καταφύγουν στην Αρμενία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Αρμενία προσέφυγε ξανά στο ICJ, ζητώντας από το Δικαστήριο να διατάξει το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Karabah και να επιτρέψει στους Αρμένιους πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Τον Νοέμβριο, το Δικαστήριο διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει σε όλους όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στο Καραμπάχ να το κάνουν «με ασφάλεια, χωρίς εμπόδια και το συντομότερο δυνατό».
Οι ακροάσεις, θα συνεχιστούν έως τις 26 Απριλίου. Αφορούν τις αντιρρήσεις που προέβαλε κάθε πλευρά στην αρχική υπόθεση που κατατέθηκε από την άλλη πλευρά τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πατσινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχουν πει ότι είναι εφικτή μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία μετά την περσινή επίθεση στο Καραμπάχ.
Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πολέμησαν δύο πολέμους για τον έλεγχο αυτής της ορεινής περιοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων: έναν τη δεκαετία του 1990, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, και τον πιο πρόσφατο το 2020.
Η σύγκρουση κορύφωσε επίσης τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, με το Ερεβάν να αισθάνεται ότι η Μόσχα δεν έκανε αρκετά για να το βοηθήσει όταν δέχτηκε επίθεση. Τον Φεβρουάριο, η Αρμενία εντάχθηκε επίσημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης φτάσει στο αρμενικό έδαφος, βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το ΔΠΔ για λογαριασμό του Ρώσου προέδρου τον Μάρτιο του 2023.
Πηγή: Digi24.ro