Ντ. Πεσκόφ: Δεν έχουν «νόημα» χωρίς τη Ρωσία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στην Ελβετία στα μέσα του Ιουνίου
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία απούσης της Ρωσίας δεν έχουν «νόημα», αφού η Ελβετία ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα ότι θα διοργανώσει μια τέτοια διάσκεψη τον Ιούνιο χωρίς ρωσική εκπροσώπηση, σημειώνει το AFP.
«Έχω πει πολλές φορές ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελβετία να συγκεντρώσει στις 15 και 16 Ιουνίου εκπροσώπους από περίπου εκατό χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ειρωνεύτηκε τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου χωρίς τη Ρωσία. «Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα», είπε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα παραστεί, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας ότι χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως εκλογικό σχέδιο του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζο Μπάιντεν. «Πρόκειται για μια παράλογη δήλωση της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η θέση της Μόσχας «δεν δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελβετικής κυβέρνησης να διεξάγει τις δικές της υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής».
“Η πολιτική μας σε αυτό ήταν πάντα „ τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία„. Εάν αυτή είναι μια διπλωματική συνάντηση την οποία υποστηρίζει και θέλει να συμμετάσχει η ουκρανική κυβέρνηση, σίγουρα υποστηρίζουμε το δικαίωμά της να το κάνει”, συνέχισε.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε από την πλευρά της ότι οποιαδήποτε ενέργεια για την Ουκρανία «αγνοεί τη θέση της Ρωσίας» είναι «αποκομμένη από την πραγματικότητα» και «δεν έχει προοπτική».
Επέκρινε επίσης τη «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε ο Volodymyr Zelenskiy και η οποία προβλέπει, ουσιαστικά, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, οικονομικές αποζημιώσεις από τη Μόσχα και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους υπεύθυνους.
«Είναι γνωστό ότι η „φόρμουλα Ζελένσκι„ δεν λαμβάνει υπόψη συμβιβασμούς ή εναλλακτικές λύσεις και αγνοεί εντελώς τις προτάσεις της Κίνας, της Βραζιλίας, των αφρικανικών και των αραβικών κρατών», είπε η Ζαχάροβα.
Εκτίμησε επίσης ότι «δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ούτε την Ελβετία», η οποία «υπερασπίζεται τις θέσεις της Ουκρανίας, υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, εφαρμόζει αντιρωσικές κυρώσεις και υιοθετεί στρατηγικές που αποκλείουν τη Ρωσία από το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας».
«Η Ελβετία δεν μπορεί να είναι ουδέτερος οικοδεσπότης υπό τέτοιες συνθήκες και ακόμη λιγότερο μεσολαβητής, εξ ορισμού», επέμεινε.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εταίροι μας από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική θα επαγρυπνούν και δεν θα επιτρέψουν να παρασυρθούν σε μια νέα αντιρωσική περιπέτεια», δήλωσε επίσης η Ζαχάροβα.