Βουλή-ν/σ υγείας- Σ. Φάμελλος: Κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της στην Υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι «κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Σχολίασε εισαγωγικά ότι «χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι φόβοι που εκφράσαμε, με την τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του κ.Γεωργιάδη», ρωτώντας «ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2013-2014». Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας υποστήριξε ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον πρωθυπουργό με έναν στόχο: «να βάλετε οριστική ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ιδιωτικοποιήσετε την υγεία», σχολιάζοντας «αυτή τη φορά τη δόξα δεν σας την παίρνει ο Τόμσεν. Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέντε χρόνια τώρα επιδιώκει την αποδόμηση του ΕΣΥ, με στρατηγική στόχευση να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επιλογές για ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και «εισβολή» των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας, αλλά και «ρεκόρ υποκρισίας» έναντι των ανθρώπων του ΕΣΥ, «που βλέπουν ομηρία των συμβασιούχων και επικουρικών του ΕΣΥ και πεισματική άρνηση ένταξης του συνόλου του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά».
Τόνισε ότι «ακόμη και μετά τα όσα τραγικά βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει τις δημόσιες δομές και το ΕΣΥ».
Σημείωσε ότι το δημόσιο σύστημα χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης καθώς «σε δύσκολες στιγμές, όπως στην πανδημία, η κοινωνία απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Μιλώντας για κατεδάφιση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, είπε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να είναι 18η στους 21 στα ποσοστά δαπανών για την Υγεία στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι του 8,2% του μ.ο. της Ευρωζώνης οι δαπάνες για την υγεία. 25% να μην έχουν λάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάστηκαν το 2022. «Εμείς μέσα σε χρεοκοπία είχαμε καταφέρει ως κυβέρνηση αυτός ο δείκτης να πάει από το 14,4% του πληθυσμού το 2016 στο 10,4% το 2018», είπε. Προσέθεσε ότι το πιο επικίνδυνο που έρχεται είναι η εκτόξευση των ιδιωτικών πληρωμών στην υγεία -«στο 38% οι άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία, ενώ ο μ.ό. στην ΕΕ βρίσκεται στο 15%».
Είπε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα και αποσπασματικότητα και ότι υπάρχουν και πάνω από 10 άρθρα τροποποίησης διατάξεων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο αρνητικό και αντικοινωνικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ». Είπε ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε όλους τους γιατρούς. Τόνισε ότι σύμφωνα και με τους φορείς, που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, το μέτρο της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, θα περιορίσει τον αριθμό όσων βρίσκονται εντός του ΕΣΥ. Προσέθεσε ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος σε πολλές λειτουργίες και παροχές της δημόσιας υγείας.
Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία σημείωσε ότι «όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να κάνει χειρουργείο, όποιος δεν έχει…». Ανέφερε ότι περισσότερα από 100.000 περιστατικά αναμένουν στη λίστα για χειρουργείο, ενώ περισσότερα από τα μισά, περίπου 58.000, αναμένουν πάνω από τέσσερις μήνες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Είπε ακόμη τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των απογευματινών χειρουργείων αφορά ασθενείς εκτός λίστας αναμονής, ζητώντας απαντήσεις και για τις καταγγελίες ότι ακόμη και καρκινοπαθείς χειρουργήθηκε επί πληρωμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει δημόσιες δομές υγείας σε μια επικερδή επιχείρηση εις βάρος των πολιτών, μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη εντός του ΕΣΥ» και πως πρόκειται για «τραγική αντιμεταρρύθμιση». Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως στη σημερινή συνέντευξη του είπε ότι θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία. «Εμφανίζεται αναξιόπιστος», «αποκάλυψε ότι είναι ψέμα αυτά που είχε πει ότι υπάρχουν τα λεφτά για τη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων», σχολίασε.
Μιλώντας για τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και αναφερθείς ειδικότερα στη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, τόνισε την αναγκαιότητα δέσμης κινήτρων, με έμφαση για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τροπολογίας γι’ αυτές τις περιοχές.
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένο σχέδιο που ξεκινάει από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού άμεσα, την αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, τον διπλασιασμό του μισθού, την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Επιπλέον, περιλαμβάνει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού για όλους και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, την ενίσχυση του ΕΣΥ για την οδοντιατρική περίθαλψη, επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια.
Τόνισε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν και για το σύστημα υγείας και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για αξιοπρεπή και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα ποιοτικό ΕΣΥ, με νέες σύγχρονες δομές και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, με δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με πραγματική αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ