Πώς να μειώσετε το θυμό μετά από προσβολή ή πρόκληση
Αυτή είναι η «συνταγή» μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια (Ιαπωνία) σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την Τρίτη από το Scientic Reports, βασισμένη σε χρόνια έρευνας για τη σχέση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού.
«Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε τον θυμό σε κάποιο βαθμό», ωστόσο, «είμασταν έκπληκτοι που ο θυμός είχε σχεδόν εξαλειφθεί εντελώς», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Nobuyu Kawai.
Προηγούμενη εργασία δείχνει πώς οι αλληλεπιδράσεις με φυσικά αντικείμενα μπορούν να ελέγξουν τη διάθεση ενός ατόμου. Στην περίπτωση του θυμού προσπαθήστε να τον ελέγξετε, μειώστε τις αρνητικές του συνέπειες στη δουλειά αλλά και στην προσωπική σας ζωή.
Για τη μελέτη, μια ομάδα εθελοντών έγραψαν σύντομες απόψεις για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το αν πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, και τους είπαν ότι η γραφή τους θα αξιολογηθεί.
Τα αποτελέσματα ήταν, σίγουρα, πολύ μακριά από αυτό που περίμεναν, αφού όλοι, ανεξάρτητα από το τι είχαν γράψει, είχαν χαμηλή βαθμολογία σε ευφυΐα, ενδιαφέρον, συμπάθεια, λογική και ορθολογισμό.
Ακόμη, οι αξιολογητές έγραψαν το ίδιο υβριστικό σχόλιο για όλους: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος σκέφτεται έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο είναι στο κολέγιο».
Αφού διάβασαν αυτές τις αρνητικές απόψεις, οι δυσαρεστημένοι εθελοντές έγραψαν τις σκέψεις τους για τα σχόλια που δέχτηκαν, εστιάζοντας σε αυτό που πυροδότησε τα συναισθήματα τους.
Μια ομάδα πέταξε τη γνώμη που μόλις είχαν γράψει στα σκουπίδια ή την αποθήκευσε σε ένα αρχείο στο γραφείο της η άλλη ομάδα κατέστρεψε το έγγραφο σε έναν τεμαχιστή ή το έβαλε σε ένα πλαστικό κουτί.
Οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν το θυμό τους μετά την προσβολή και αφού ξεφορτωθούν το χαρτί ή το κράτησαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν υψηλότερο επίπεδο θυμού μετά τη λήψη προσβλητικών σχολίων.
Ωστόσο, τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί στα σκουπίδια ή το τεμάχισαν επανήλθαν στην αρχική τους κατάσταση αφού ξεφορτώθηκαν το χαρτί.
Οι συμμετέχοντες που κράτησαν μια εκτύπωση της προσβολής παρουσίασαν μόνο μια μικρή μείωση στο συνολικό θυμό τους.
Εκτός από τα πρακτικά οφέλη της, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στην προέλευση της ιαπωνικής πολιτιστικής παράδοσης γνωστής ως hakidashisara, στο ιερό Hiyoshi του Kiyosu, στην επαρχία Aichi, έξω από τη Nagoya.
Το «Kakidashi» αναφέρεται στο καθαρισμό ή το φτύσιμο και το «sara» αναφέρεται σε ένα πιάτο στο ιερό Hiyoshi στο Kiyosu, στην επαρχία Aichi, στα περίχωρα της Nagoya, θυμίζει το πανεπιστημιακό σημείωμα.
Το Hakidashisara είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ στο οποίο οι άνθρωποι σπάνε μικρούς δίσκους που αντιπροσωπεύουν πράγματα που τους αναστατώνουν και τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αίσθηση ανακούφισης που εκφράζουν οι συμμετέχοντες μετά την αποχώρησή τους από τη γιορτή.