Γάζα: Οι συλλήψεις αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής από τη Χαμάς οδηγούν σε μονοπάτια διχασμού
Τα σημάδια εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και των παλαιστίνιων αντιπάλων της αρχίζουν να εμφανίζονται, εγείροντας εκτεταμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι μια μεταπολεμική κυβέρνηση στη Γάζα και πόσο μπορεί να διαρκέσει, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Wall Street Journal.
Στα τέλη Μαρτίου, η Χαμάς συνέλαβε αρκετούς αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και προσπάθησε να εμποδίσει μια πομπή βοήθειας που εποπτεύονταν από υπαλλήλους της Παλαιστινιακής Αρχής να ταξιδέψει στη Λωρίδα της Γάζας. Τους κατηγόρησε ότι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ στην πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κινημάτων από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που σημειώθηκαν στη Γάζα. Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι θα αρχίσει να συλλαμβάνει περισσότερα άτομα που συνδέονται με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, η Φατάχ εξέδωσε μια πρωτοφανή δημόσια επίπληξη προς το Ιράν, έναν από τους κύριους χρηματοδότες και υποστηρικτές της Χαμάς. Είπε ότι απορρίπτει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να υπαγορεύσει τι συμβαίνει στην περιοχή, ενώ επικρίνει επίσης την υφέρπουσα επιρροή άλλων ξένων δυνάμεων στις παλαιστινιακές υποθέσεις.
Η διαμάχη είναι ένα σημάδι της βαθιάς εχθρότητας μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και μπορεί να περιπλέξει κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας διοίκησης στη Γάζα μόλις το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Λωρίδα, η οποία εισέρχεται τώρα στον έβδομο μήνα της.
Το ιστορικό της κρίσης
Μεγάλο μέρος της τριβής μεταξύ των δύο κινημάτων χρονολογείται από το 2007, όταν η Χαμάς έδιωξε βίαια τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας, αφού νίκησε τις βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη το προηγούμενο έτος. Έκτοτε, ο διχασμός διευρύνθηκε, με τους ηγέτες της Χαμάς να κατηγορούν κατά καιρούς την Παλαιστινιακή Αρχή της Φατάχ στη Δυτική Όχθη ότι συντάσσεται με το Ισραήλ και τη Δύση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ένταση φαίνεται να επιδεινώνεται τώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις προσβλέπουν σε μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ευνοεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέσω διπλωματίας, για να παίξει σημαντικό ηγετικό ρόλο στη Γάζα και να αποτρέψει την δημιουργία ενός κενού εξουσίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει να υπάρχει με κάποια μορφή».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στο παλαιστινιακό κράτος, είναι επιφυλακτικός για την Παλαιστινιακή Αρχή που κυβερνά στη Δυτική Όχθη αλλά και στη Γάζα, αν και ορισμένοι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το σώμα που εδρεύει στη Ραμάλα ή με μέλη της Φατάχ.
Η αμερικανική Wall Street Journal μετέφερε τα λόγια ενός Ισραηλινού αξιωματούχου: «Η γενική αντίληψη είναι ότι θα πρέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να συνεργαστούμε με ανθρώπους που συνδέονται κάπως με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή θα είναι η αρχή που θα κυβερνήσει τη Γάζα.
Από την πλευρά της, η Χαμάς εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει μελλοντικό πολιτικό ρόλο περιορίζοντας την πρόσβαση της Παλαιστινιακής Αρχής στη στενή λωρίδα γης.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς είπε στο Al-Aqsa TV ότι στις 30 Μαρτίου, η αστυνομία της συνέλαβε έξι άτομα από μια «ύποπτη δύναμη» που διοικείται από αξιωματούχους πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής που εισήλθαν στη Γάζα με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Πρόσθεσε ότι η δύναμη ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συντονίστηκε με το Ισραήλ και ότι η Χαμάς θα επιδιώξει να συλλάβει περισσότερα άτομα που εμπλέκονται στην ομάδα.