Μιχαηλίδου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε και τις μέσες αποδοχές, ενώ πολλοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια (audio)
“Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού τις οποίες έχει κάνει η κυβέρνηση οδηγούν σε άνοδο και του μέσου μισθού, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ολοένα μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων μετατοπίζεται από την κατώτατη μισθολογική κατηγορία σε υψηλότερες”. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 27,7% από το 2019 μετά και την τελευταία αύξηση, ενώ η αύξηση του μέσου μισθού μέχρι και το 2023 ήταν 20%.
Το ενθαρρυντικό για την κυβέρνησή μας, είπε η κυρία Μιχαηλίδου, είναι το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται με κατώτατο μισθό έπεσε από το 27% στο 22%, καθώς μετακινήθηκαν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Και τούτο συνέβη την στιγμή που ο συνολικός αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 400.000 εργαζόμενους, ενώ και ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από τα 688 ευρώ στα 830 ευρώ.
Είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας: «Είναι μια επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής μας ότι έχουμε αυτή τη μετατόπιση από την κατώτατη μισθολογική κατηγορία σε πιο υψηλές μισθολογικές κατηγορίες, όταν έχουμε μικρότερη ανεργία, περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας και υψηλότερο κατώτατο μισθό, με τις τριετίες που τον ακολουθούν αυτόν για όσους και για όλους όσοι έχουν κάποια επαγγελματική εμπειρία».
Σε ερώτημα σχετικά με το ότι το κατά κεφαλήν εγχώριο εισόδημα (ΑΕΠ) στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., η Υπουργός Εργασίας είπε ότι η Ελλάδα έχασε στην περίοδο της κρίσης το 20% στο κατά κεφαλήν εισόδημα και η απόσταση μεγάλωσε, αλλά την περίοδο 2019-2023 έχει αυξηθεί με ρυθμό 10%, διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επομένως, τόνισε, «η πραγματική σύγκλιση επιτυγχάνεται με τα ποσοστά ανάπτυξης και αύξησης που έχουμε καταφέρει και που νομίζω και ελπίζω ότι με την πολιτική μας συνεχίζουμε».
Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση και για τον καθαρό μισθό αλλά και για τους εργοδότες, ώστε να δίνουν υψηλούς μισθούς και να γίνουν πιο ελκυστικές οι άμεσες ξένες επενδύσεις και η επιστροφή των Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
«Έχουμε μειώσει τα τελευταία χρόνια κατά 5 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Έχουμε δεσμευτεί για μία μονάδα περαιτέρω αύξηση (…). Το κοιτάμε με το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού και με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά πρέπει να το δούμε με έναν βιώσιμο τρόπο, γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε και ότι οι συνταξιούχοι του αύριο θα έχουν μια σύνταξη».
Η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμη ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εντοπίζονται περιπτώσεις ανθρώπων που εργάζονται παραπάνω από όσο δηλώνονται και με βάση την ψηφιακή κάρτα, 3.500 άνθρωποι πήραν πίσω τα δεδουλευμένα τους. Είπε ακόμη ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ έχουν αυξηθεί και αντί για τους προγραμματισμένους 42.000 ελέγχους πέρσι έγιναν 72.000 προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τηρείται η εργασιακή νομοθεσία.