Ακούστε στο Istorima: «Δεν υπήρξε ποτέ “Φαέθων”» και «Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου»

 Ακούστε στο Istorima: «Δεν υπήρξε ποτέ “Φαέθων”» και «Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου»

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας για να ακουστεί η αλήθεια για τη βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων», στο πλαίσιο μιας απόρρητης αποστολής στην Κύπρο το 1964. Η προσωπική μαρτυρία του επιζώντα κυβερνήτη για τα γεγονότα, αλλά και την συγκάλυψή τους, μας δίνουν ένα ανεκτίμητο ιστορικό αφήγημα. Το podcast πήρε βραβείο στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ, ειδική μνεία στην Ενότητα Nexus σε συνεργασία με το ENS Louis Lumière-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ έλαβε και το podcast «Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου», από τη νέα σειρά Podcast «istorima reversed».

Αυτές είναι μερικές από τις προσωπικές αφηγήσεις που ακούμε αυτή την εβδομάδα στο Istorima, το μεγαλύτερο έργο καταγραφής και διάσωσης προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Το Istorima που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming, συλλέγει και διασώζει αυτές τις ιστορίες, με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTεcho.

Την εβδομάδα 1η έως 7 Απριλίου 2024 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 1η Απριλίου 2024

Σειρά Istorima reversed | «Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου»

Από τα Γιάννενα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αμοργό, η Αθηνά, ερευνήτρια στο istorima, αναζητούσε πάντα τον δικό της τόπο, εκεί που θα ένιωθε πραγματικά άνεση και ελευθερία. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα νέα άτομα επιλέγουν να αφήσουν τη ζωή στην πόλη και να ζήσουν σε έναν μικρό τόπο, όπως η Αμοργός. Μαζί με την Αθηνά, ο Ντιέγκο και ο Θοδωρής, και κάποτε η μητέρα της Αθηνάς, Μανταλένα, είναι από αυτούς τους νέους που έγιναν από ξένοι ντόπιοι στην Αμοργό για διαφορετικούς λόγους με μια κοινή επιθυμία: να βρουν τον δικό τους τόπο.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

«Αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ευρυτανίας»

Τον Ιούλιο του ’47 ένας 17χρονος τσαγκάρης από το Μεγάλο Χωριό επιστρατεύεται από τον ΔΣΕ για να φτιάχνει τα παπούτσια των ανταρτών. Μέσα από μάχες, καταδιώξεις, κακουχίες, προσπαθεί να ξαναγυρίσει στο χωριό του.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

«Ο 13χρονος “βασιλιάς” του Παίδων»

Ο Κώστας είναι μόνο δεακτριών όταν στη ζωή του έρχονται τα πάνω κάτω και αναγκάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκεί θα χτίσει ένα μικρό βασίλειο, μια δεύτερη ζωή, λόγω μιας νοσηλείας που θα κρατήσει παραπάνω απ’ ό,τι περίμενε. Σ’ αυτήν την αλλιώτικη ιστορία ενηλικίωσης, ένα παιδί εξερευνά τον θορυβώδη κόσμο ενός ελληνικού νοσοκομείου, γνωρίζει ανθρώπους, χτίζει όμορφες και αστείες αναμνήσεις, ταυτόχρονα παλεύοντας για τη ζωή του.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

«Δεν υπήρξε ποτέ “Φαέθων”»

Η συγκλονιστική ιστορία της μυστικής αποστολής του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Φαέθων» στην Κύπρο το 1964, που έμεινε απόρρητη επί 52 ολόκληρα χρόνια.

«A story of modern-day slavery»

When 17-year-old Boye had to flee Ghana, he was held captive by human traffickers and forced to work as a slave in various African and Arab countries. After surviving two years of torture and hardship, he managed to escape and made it to Greece, where he was granted refugee status.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

Related post