Πελαγίδης: “Κλειδωμένες” οι δημοσιονομικές επιδόσεις για τα επόμενα 3 ως 5 χρόνια 

 Πελαγίδης: “Κλειδωμένες” οι δημοσιονομικές επιδόσεις για τα επόμενα 3 ως 5 χρόνια 

«Φαίνεται ότι θα έχουμε έναν ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης γύρω στο 2,5% για το 24, 25, 26. Με την υπόθεση αυτού που συμβαίνει τώρα, ότι τα μισά χρήματα κάθε χρονιάς που δεσμεύονται, απορροφώνται από την πραγματική οικονομία, θα έχουμε και περισσεύματα για τα έτη 2027 σίγουρα, μπορεί και 2028. Θα έχουμε λοιπόν έναν ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης υπερδιπλάσιο αυτού που ορίζεται για την Ελλάδα ως ο ρυθμός μεγέθυνσης μακροχρόνιας τάσης που ξεπερνάει λιγάκι το 1% μακροχρονίως. Άρα με ένα 2,5% μέχρι το 2027, για να μην πω και λίγο παραπάνω, νομίζω ότι θα υπάρχει αυτό που λέμε business as usual».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μιλώντας στον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Καθοριστικό παράγοντα σε αυτό παίζει οπωσδήποτε όλο το ποσό του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Είναι τα ποσά μεγάλα, να μην τα επαναλάβουμε, τα ξέρει ο κόσμος. Προστίθενται τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Υπάρχει ένα ζήτημα πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν, πώς θα απορροφηθούν, τι επενδύσεις ιδιωτικές θα γίνουν γιατί τα ποσά που αφορούν τις επιδοτήσεις είναι, λίγο πολύ γνωστά, πού κατευθύνονται. Είναι δημόσιες επενδύσεις υποδομών στην ουσία. Άρα να δούμε τα πράγματα πώς θα πάνε και σε ποια θέση θα βρεθεί η ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισήμανε, λόγω και της εμπειρίας που είχε τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο ως υπουργός Οικονομικών, πως όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, διαπίστωσε ότι «αυτή τη φορά τα δημοσιονομικά είναι καλά κτισμένα». Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, σημείωσε, «μια σειρά παραγόντων μέσα στο υπουργείο που αφορούν κυρίως το λογιστήριο, όχι μόνο, έχουν πολύ καλές προδιαγραφές».

«Μάλιστα θα ανακοινωθούν πολύ θετικά αποτελέσματα για το 2023 και για το 2024, 2025 και μετά φαίνεται ότι οι στόχοι του δημοσιονομικού πλεονάσματος του πρωτογενούς είναι εξασφαλισμένοι σύμφωνα και με τον οικονομική μεγέθυνση που ήδη έχω πει ποια θα είναι» υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω εγώ προσωπικά σαν οικονομολόγος, σαν καθηγητής κανέναν κίνδυνο που να αφορά τα δημοσιονομικά. Τα φορολογικά έσοδα πάνε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως, παίζει ρόλο η οικονομία που πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις οι δημοσιονομικές είναι κλειδωμένες. Είναι ένα τετραγωνάκι όπου τα πράγματα είναι κλειδωμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτή μια μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως πρέπει να αναλύονται πάντα οι επιπτώσεις κάθε κίνησης. «Προφανώς όλοι μας, εμείς οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι είμαστε υπέρ της μείωσης των φόρων αλλά βεβαίως πρέπει κανείς να κάνει μια εκτίμηση ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. Εάν οπωσδήποτε πρέπει να μετρήσουμε τις επιπτώσεις έχει σημασία να καταλάβουμε επίσης ότι ένα μεγάλο κομμάτι προέρχεται από τον τουρισμό και κυρίως από τους ξένους αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα και δαπανούν. Θέλουμε οπωσδήποτε, χωρίς να πλήξουμε τον τουρισμό, τα έσοδα του κράτους να είναι σημαντικά από εκεί και να συνεχίσουν σημαντικά. Υπάρχουν πολλές ιδέες πώς μπορούν να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά» δήλωσε ο κ. Πελαγίδης.

«Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να πει κανείς, μειώνω τους φόρους και τον ΦΠΑ με έναν τρόπο γρήγορο και άμεσο και όχι, φυσικά, οριζόντιο. Νομίζω ότι κανένας δεν τοποθετείται σε μια τέτοια κατάσταση, διότι αυτό είναι κάτι που στην ουσία είναι αντίστροφα προοδευτικό, δηλαδή είναι υπέρ των ευκατάστατων σε ένα τομέα που δεν χρειάζεται να ενισχυθούν οι ευκατάστατοι, όχι για λόγους πολιτικούς δηλαδή, αλλά για λόγους οικονομικής αποδοτικότητας» επισήμανε ο κ. Πελαγίδης.

 

Related post