Ισπανία: Ο Π. Σάντσεθ ξεκινά μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς
Ο Πρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης, ξεκινά αυτή τη Δευτέρα μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή που θα τον οδηγήσει στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τους ηγέτες σε αυτές οι χώρες, να υπερασπίζονται μια κατάπαυση του πυρός και να υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών.
Μετά το διάλειμμα της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Σάντσεθ συνεχίζει την ατζέντα του με αυτή τη διεθνή δραστηριότητα που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.
Στο Αμμάν θα συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντουλάχ Β’, στη Τζέντα (Σαουδική Αραβία) με τον διάδοχο αυτής της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και στη Ντόχα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Η περιοδεία, εν μέσω του Ραμαζανιού, συνεχίζει τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε άλλες χώρες της περιοχής.
Η επίσκεψη του Sánchez θα είναι η πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία εδώ και δεκαπέντε χρόνια και η πρώτη στο Κατάρ εδώ και δεκατρία, αφού ο José Luis Rodríguez Zapatero ήταν ο τελευταίος που το έκανε το 2009 και το 2011, αντίστοιχα.
Θα είναι επίσης το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή αφού την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν «μπορεί να συνεισφέρει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».
Στη συζήτηση του για τις επενδύσεις δεσμεύτηκε ήδη να εργαστεί για αυτό και στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο κοινοβούλιο αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ τον επέπληξε ότι η επιλογή του εκπροσωπεί «μια ανταμοιβή για την τρομοκρατία».
Όσον αφορά την τρέχουσα ισραηλινή επίθεση, ο Sánchez θα επαναλάβει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού την υπεράσπιση της κατάπαυσης του πυρός που θέτει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή που βιώνει η Γάζα. Θα ζητήσει τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που προωθεί τη μόνη λύση που θεωρεί δυνατή για τον τερματισμό της μακρόχρονης διένεξης, δηλαδή τη συνύπαρξη δύο κρατ’ων, Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Αυτό σημαίνει αναγνώριση όχι μόνο της Παλαιστίνης, αλλά και του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό από πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Εκτός από την αντιμετώπιση της τρέχουσας σύγκρουσης στην περιοχή, ο Πρόεδρος της κυβέρνησης σχεδιάζει να αναλύσει στη Τζέντα με τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, την απόφαση του σαουδαραβικού ομίλου STC να αποκτήσει το 9,9% της Telefónica, στην οποία η Εκτελεστική Επιτροπή απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα το κάνει με το 10% της εταιρείας για τη διασφάλιση της στρατηγικής της ικανότητας.
Αυτό θα γίνει αύριο, Τρίτη. Την Τετάρτη στο Κατάρ θα συναντηθεί με τον εμίρη του και, ελλείψει επίσημης επιβεβαίωσης της ατζέντας του, θα διατηρήσει επαφές με Ισπανούς επιχειρηματίες με συμφέροντα στη χώρα αυτή.