Φιλόδοξο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Βραζιλίας-Γαλλίας για την προστασία του Αμαζονίου
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου συμφώνησαν Βραζιλία και Γαλλία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη νοτιοαμερικάνικη χώρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε χθες Τρίτη στην πόλη Μπελέμ, κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου, όπου συναντήθηκε από τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να εξαλειφθεί η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου έως το 2030 και να συμβάλουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δύο χρόνια πριν η Βραζιλία φιλοξενήσει την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP30 στη Μπελέμ το 2025.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι «οι πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των τροπικών δασών σε όλον τον κόσμο και συμφώνησαν να εργαστούν για μια φιλόδοξη ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοοικονομικών μέσων, μηχανισμών αγοράς και δαπανών για περιβαλλοντικές υπηρεσίες».
Μακρόν και Λούλα επιβιβάστηκαν σε ένα ποταμόπλοιο και επισκέφτηκαν μια εγκατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης για την παραγωγή σοκολάτας σε ένα νησί κοντά στο Μπέλεμ, όπου συναντήθηκαν και με ηγέτες ιθαγενών.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ο Γάλλος πρόεδρος τίμησε τον ηγέτη των ιθαγενών και περιβαλλοντολόγο Ραόνι Μετουκτίρε, της φυλής των Καγιάπο, με ανώτατο παράσημο της Γαλλίας, αυτό του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, για τους αγώνες του υπέρ της προστασίας του τροπικού δάσους και των δικαιωμάτων των ιθαγενών.
Ο Ραόνι Μετουκτίρε παρέδωσε στον Μακρόν τα αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών που αποδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τροπικό δάσος η κατασκευή ενός σιδηροδρόμου στην περιοχή, ο οποίος προωθείται από καλλιεργητές σόγιας χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη των ιθαγενών.
Ο αρχηγός της φυλής του Αμαζονίου ζήτησε από τον πρόεδρο Λούλα να μην εγκρίνει την κατασκευή του σιδηροδρόμου μήκους 1.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μείωνε το κόστος της γεωργίας για τη μεταφορά σιτηρών από τις πεδιάδες του Μάτο Γκρόσο στα λιμάνια του Αμαζονίου και από εκεί στις διεθνείς αγορές.
Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας έχουν πλέον ανακάμψει μετά από το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν το 2019, όταν ο Μακρόν ηγήθηκε ενός κύματος διεθνών πιέσεων προς τον τότε Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο για τον έλεγχο των πυρκαγιών που μαίνονταν στον Αμαζόνιο με σκοπό την αποψίλωση τεραστίων εκτάσεων τροπικού δάσους.
Πηγή: Reuters