Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία τίμησαν τα 75 χρόνια της απέλασης δεκάδων χιλιάδων πολιτών τους από τις τότε σοβιετικές αρχές
Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες των κρατών της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, τίμησαν τη Δευτέρα 75 χρόνια από την απέλαση δεκάδων χιλιάδων πολιτών τους το 1949 από τις σοβιετικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια προσπάθησαν να επιβάλουν κολεκτιβοποίηση στη γεωργία και να καταστείλουν την αντίσταση ένοπλοι ενάντια στη σοβιετική εξουσία, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Ενώ λάμβαναν χώρα αναμνηστικές συναντήσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και καταθέσεις στεφάνων στις τρεις πρωτεύουσες και σε άλλες τοποθεσίες των χωρών της Βαλτικής, οι πολιτικοί τους, οι περισσότεροι γεννημένοι μετά τα γεγονότα πριν από 75 χρόνια, χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα για να θυμηθούν με προσωπικούς όρους αυτά τα γεγονότα, μέσω των οποίων προσπάθησαν επίσης να κάνουν αναλογίες με τον σημερινό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Έτσι, η επικεφαλής της εσθονικής κυβέρνησης, Κάγια Κάλλας, ηλικίας 46 ετών, έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Σήμερα, πριν από 75 χρόνια, η οικογένειά μου, μαζί με 20.000 Εσθονούς, εξορίστηκαν από τους Σοβιετικούς στη Σιβηρία. Αυτά τα εγκλήματα θα έπρεπε να παραμείνουν σαν ένα σκοτεινά κεφάλαιο της ιστορίας, αλλά η Ρωσία καταφεύγει στην ίδια βαρβαρότητα στην Ουκρανία. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσει η Ρωσία».
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Kaja Kallas ξεχώρισε μεταξύ των πολιτικών από την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ που είναι οι πιο ριζοσπαστικοί εναντίον της Ρωσίας και τον Φεβρουάριο καταδιώχθηκε από τις ρωσικές αρχές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, έγραψε στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ότι «πριν από 75 χρόνια, η Μόσχα ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση απέλασης για να συντρίψει το ανεξάρτητο πνεύμα των κρατών της Βαλτικής». “Η γιαγιά μου ήταν μια νεαρή μουσικός που απελάθηκε στα ερημικά βάθη της Σιβηρίας. Επέζησε, η Λιθουανία επέζησε, η ελευθερία θα νικήσει ξανά”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.
Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ανάρτησε επίσης ένα μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι «δεκάδες χιλιάδες αθώοι στάλθηκαν στη Σιβηρία, πολλοί πέθαναν». “Οι διάδοχοι του Στάλιν στη σύγχρονη εποχή πραγματοποιούν μια γενοκτονία στην Ουκρανία. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να ξεχαστούν ή να συγχωρεθούν “, ανέφερε ο Λετονός πρόεδρος. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν αναμνηστικές εκδηλώσεις στη χώρα του, μεταξύ άλλων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, για να θυμηθεί πώς χιλιάδες Λετονοί φορτώθηκαν εκεί σε φορτηγά βαγόνια ή βαγόνια βοοειδών και μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία.
Στη Λετονία, περίπου 42.000 άτομα συνελήφθησαν και απελάθηκαν στη Σιβηρία το 1949, μετά από άλλες απελάσεις από την πρώτη σοβιετική κατοχή από τον Ιούνιο του 1940 έως τον Ιούλιο του 1941. Στη Λιθουανία, ο αριθμός των απελάσεων που πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 25 Μαρτίου 1949 ήταν περίπου 28.000 άτομα.
Επί του παρόντος, τα τρία κράτη της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, προσφέρουν στην Ουκρανία την πιο ουσιαστική βοήθεια σε σχέση με το δικό τους ΑΕΠ στον πόλεμο με τη Ρωσία, δηλαδή 1,4% του ΑΕΠ της Λιθουανίας, 1,1% του ΑΕΠ της Λετονίας και 1,3% του ΑΕΠ της Εσθονίας. Επίσης, αυτές οι τρεις χώρες πλέον μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζητούν τις πιο ριζοσπαστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.