Κοινή γλώσσα για τη Μ. Ανατολή: Πιέσεις των 27 στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός – Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου

 Κοινή γλώσσα για τη Μ. Ανατολή: Πιέσεις των 27 στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός – Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου

Για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Γάζα, οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το σχέδιο απόφασης των Αμερικανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνδέει την άμεση κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων, στο οποίο έθεσαν βέτο Ρωσία και Κίνα. Ο Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, ενώ ο επικεφαλής της Μοσάντ επιστρέφει στο Κατάρ, σε μια προσπάθεια να μείνουν «ζωντανές» οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Θα τον στείλω στον Αλλάχ»: Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου

Οξύνονται και πάλι οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι θα στείλει τον Νετανιάχου στον Αλλάχ. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ δέχθηκε βαριά επίπληξη, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε «δηλητηριώδη βέλη» κατά του προέδρου της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε στην ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισράελ Κατζ, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του πρωθυπουργού Μπενιάμιν Νετανιάχου.

«Έχουν στοχοποιήσει τον πρόεδρο Ερντογάν επειδή είπε όλη την αλήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, και υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους στη Γάζα.

Σε προεκλογική ομιλία του την Πέμπτη (21/3) στην Καισάρεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε ο Αλλάχ να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας, που υπό διωγμό διανύουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και αναφερόμενος υποτιμητικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό είπε: «Παραπέμπουμε το γνωστό άτομο που ονομάζεται Νετανιάχου στον Κύριο που υποτάσσει τους πάντες. Είθε ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει».

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Ερντογάν. Επιπλέον, σε μία αιχμηρή ανάρτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σημειώνει ότι εσείς που υποστηρίζετε τους δολοφόνους και βιαστές της εγκληματικής Χαμάς «είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να μιλάτε για τον Θεό». «Δεν υπάρχει Θεός που θα ακούσει όσους υποστηρίζουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι βάρβαροι φίλοι σας της Χαμάς», συνεχίζει ο Κατζ και ολοκληρώνει την ανάρτησή του λέγοντας: «Σιωπή και ντροπή σας!».

Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή – Η Κύπρος «γέφυρα» για τη Γάζα

Στο αν υπάρχει αποτέλεσμα στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή με τον Άντονι Μπλίνκεν και στο τι πραγματικά επιδιώκει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίου του ΕΡΤNews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το μεγάλο αγκάθι, από πλευράς Ισραήλ στην αποδοχή της οποιασδήποτε συμφωνίας είναι ακριβώς το ζήτημα των ομήρων. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα πρόσθετο πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση και το πρόβλημα αυτό είναι η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος και το πώς αυτό επηρεάζει τις ισορροπίες. Δηλαδή, από τη μία ο πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να ισορροπήσει και να ικανοποιήσει με κάποιο τρόπο τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι πολύ στα αριστερά και πιέζουν ενόψει των εκλογών και από την άλλη, καλείται να κρατήσει ευχαριστημένη τη βάση της εβραϊκής κοινότητας και το σύνολο, από ότι φαίνεται του αμερικανικού λαού, το οποίο θέλει να συνεχιστεί η στάση βοήθειας».

Για το αν θα υπάρξει εντονότερη ανάμειξη της Κύπρου στις εξελίξεις στη Γάζα, καθώς από τη Λάρνακα ξεκινά ο θαλάσσιος διάδρομος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε: «Θα υπάρξει σίγουρα εντονότερη ανάμειξη της Κύπρου μετά και από όσα έγιναν στο Συμβούλιο. Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία συνάντηση 40 κρατών, η οποία θα γίνει στην Κύπρο με αποκλειστικό αντικείμενο τον απόλυτο συντονισμό αυτής της επιχείρησης. Και δεύτερον, η Λευκωσία είναι αναπόφευκτο ότι θα αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο μέρος, γιατί πρακτικά τα πάντα περνούν από την Κύπρο, αν και υπάρχει ισραηλινός έλεγχος και βεβαίως η συμβολή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο».

Πιέσεις των 27 στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός – Σύνδεση εκεχειρίας με ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά από μήνες διαφωνιών για τη σχετική διατύπωση και εν μέσω όλο και περισσότερων ανησυχιών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αξεξάντερ Ντε Κροο ανέφρε ενδεικτικά: «Πιστεύω ότι πλέον έχουμε μία και ξεκάθαρη κοινή θέση των 27 χωρών, που καλεί να τερματιστεί η βία (στη Γάζα) τώρα. Υπερβολικά πολλοί αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί».

Στην κοινή ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν το Νετανιάχου να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνδέουν την εκεχειρία με την ανθρωπιστική βοήθεια και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Τη σύνδεση των δύο προϋποθέσεων έθετε και το ψήφισμα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, το οποίο απορρίφθηκε από το Πεκίνο και τη Μόσχα που ζητούν κατάπαυση του πυρός, χωρίς απαραίτητα να απελευθερωθούν όμηροι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονται νυχθημερόν στην περιοχή για να διασφαλίσουν ότι θα καταλήξουμε σε μία άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και άλλες ομάδες και θα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» τόνισε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στο ΟΗΕ, Βασίλι Ναμπενζια υπογράμμισε: «Έχουμε ήδη πει ότι δε θα ανεχτούμε άλλες αποφάσεις χωρίς νόημα, που δεν περιέχουν έκκληση για εκεχειρία, οι οποίες δε μας οδηγούν πουθενά».

Έντονες πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ασκούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιεί την έκτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν το Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα.

Ο επικεφαλής τη αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος, δεν τη στηρίζουμε. Και δεν είναι απαραίτητη».

«Του είπα (στον Μπλίνκεν) ότι δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε τη Χαμάς χωρίς να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις (της Χαμάς). Του είπα επίσης ότι ελπίζω να το κάνουμε με τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά, αν χρειαστεί, θα το κάνουμε μόνοι μας» τόνισε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και καθώς συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο, αλ Σίφα, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εκατοντάδες μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ τους και ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.

Και ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσεύχονται στα ερείπια των κατοικιών για το Ραμαζάνι, συνεχίζονται στο Κατάρ οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ertnews.gr

Related post