Κ. Λετυμπιώτης: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποτρέψει στις προσπάθειές μας για την επίλυση του Κυπριακού

 Κ. Λετυμπιώτης: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποτρέψει στις προσπάθειές μας για την επίλυση του Κυπριακού

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μίλησε στο ΕΡΤNews στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε: «Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, εκτός από απαράδεκτες, προκλητικές και εμπρηστικές. Καταδεικνύουν την πλήρη ασέβεια. Αγνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ότι αγνοεί τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί να σας θυμίσω ότι λίγα μόλις 24ωρα την προηγούμενη μόλις μέρα πριν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ήταν στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, η κ. η οποία έχει ως αποστολή της τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ο κύριος Ερντογάν για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι καμία μετάνοια δεν υπάρχει, κανένας σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο και είναι, αν θέλετε, η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος. Και δεν μπορεί κανένα κράτος να είναι έρμαιο των επεκτατικών ορέξεων μιας άλλης χώρας. Είναι αυτά τα οποία ως Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια δυστυχώς προβάλλουμε και προτάσσουμε μέσα από κάθε ευκαιρία, μέσα από κάθε διπλωματική οδό. Είναι αυτά που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εδώ και ένα χρόνο, μέσα από την εξωτερική πολιτική την οποία επιστρατεύουμε, προσπαθεί να περάσει ότι γι αυτό είναι ο λόγος που μαχόμαστε διακαώς ο ύψιστος εθνικός στόχος Λευκωσίας και Αθήνας». Και πρόσθεσε: «Οφείλω να πω, η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα,όπως ακριβώς προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Συνεχίζοντας ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «Δεν θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω τη χρονική συγκυρία που επελέγη για να γίνουν αυτές οι δηλώσεις. Μπορεί ο καθένας από εμάς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ως προς τις εσωτερικές συνθήκες στην Τουρκία. Άλλωστε είμαστε συνηθισμένοι την Ερντογάν εποχή σε μια επαμφοτερίζουσα τακτική ως προς τις δηλώσεις, σε μια περίοδο που βλέπουμε προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι το οποίο εμείς χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή και θεωρούμε ότι αυτή η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί και πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό» ανέφερε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος. Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Είναι την ίδια ακριβώς τακτική, την ίδια εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε και ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων μπορεί να επιτευχθεί και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Ερντογάν αποδεικνύει ό,τι δεν υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

«Εδώ και κάποια χρόνια σε πλήρη παράβαση και πάλι των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κοιτάξτε, αυτό το οποίο εμείς αναγνωρίζουμε είναι εμείς. Πρώτα από όλα έχουμε μια πυξίδα και μια θωράκιση, αν θέλετε, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παραμένουμε πλήρως συνεπείς και ταυτισμένοι με αυτό το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε με ρεαλισμό τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ότι ζούμε σε ένα διεθνές σύστημα το οποίο δεν κατευθύνεται δυστυχώς από το διεθνές δίκαιο. Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ρόλο μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την ένταξή της με τη στήριξη την αναγκαία στήριξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο στόχος, ο ύψιστος στόχος ήταν ακριβώς για να μπορέσει αυτό να έχει και αντίκτυπο στην επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Τουρκία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της σχέσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Κυπριακή Δημοκρατία το έχουμε πει από τον Μάρτιο. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία. Φτάνει αυτές οι θετικές ενδείξεις, τα θετικά βήματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνοδεύονται και από την αυτονόητη θετική στάση στο Κυπριακό και θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να πηγαίνουν βήμα βήμα. Επαναλαμβάνω μέσα από αυτή την αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων».

Δεν μπορεί κανένα κράτος να είναι έρμαιο των επεκτατικών ορέξεων

Όσον αφορά το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είπε «Καταρχάς νομίζω ότι αυτό είναι δεδομένο. Γνωρίζετε ό,τι δεν πρόκειται ιδιαίτερα ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα όπως το Κυπριακό, να επιλυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Αυτό το γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή δεν πρόκειται όμως ποτέ να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίσει από τις προσπάθειές μας ως προς την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε αυτό το ιστορικό χρέος, την ιστορική ευθύνη. Αν υπάρχει έστω και μια χαραμάδα ελπίδας να είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε. Το οφείλουμε αυτό και στις γενιές που πέρασαν και στους αγώνες που έχουν γίνει, στις θυσίες αλλά και στις γενιές που έρχονται. Γνωρίζουμε ότι μέσα από την ενεργή διπλωματία η Κύπρος μπορεί να είναι μικρό κράτος μέλος, όμως μπορεί να γιγαντώσει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Οι τελευταίες εξελίξεις και σε σχέση με τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή το αποδεικνύουν και θα επιστρατεύσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά 2017, με ορίζοντα ασφαλώς την οριστική επίλυση του Κυπριακού».

Για τις επισκέψεις των Κυπρίων στα κατεχόμενα ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «Κοιτάξτε, βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία πολλές φορές δεν είναι και δεν είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε με ακρίβεια, με σαφήνεια για τους αριθμούς. Είναι οι διελεύσεις αν δεν κάνω λάθος πάνω από τη γραμμή κατάπαυσης πυρός. Γνωρίζετε ότι από το 2004, όταν όλα τα σημεία διέλευσης έχουν ανοίξει, υπάρχουν πολλοί χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, οι οποίοι επισκέπτονται τους χώρους, τον τόπο, τις πατρογονικές τους εστίες, τον χώρο από τον οποίο προέρχονται. Υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι δυστυχώς λόγω και της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος το οποίο ενεργειακά είναι απομονωμένο, που δυστυχώς χωρίς να είναι η δική τους επιλογή, αλλά οι συνθήκες να είναι τέτοιες, να τους οδηγούν στο σημείο να μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές. Εμείς ως κυβέρνηση επανειλημμένα και αυτός ήταν ο διαχρονικός μας στόχος θέλουμε οι συμπατριώτες, οι πρόσφυγες συμπατριώτες μας να έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται, να διατηρούν τις ρίζες, τις επαφές τους μαζί με τις πατρογονικές τους εστίες. Το μήνυμα που στέλνουμε διακαώς και διαρκώς και είναι γι αυτό που παλεύουμε ακόμη περισσότερο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να στείλουμε αυτό το μήνυμα ελπίδας ότι υπάρχει φως σε αυτή την προσπάθεια ό,τι πρέπει μόνο μέσα από την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος να προσεγγίζουμε αυτή την προσωρινή, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο».

 

Related post