Golden visa, βραχυχρόνιες μισθώσεις και στεγαστική κρίση: Τι λένε οι ειδικοί
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή η τροπολογία που θα αλλάζει για ακόμα μια φορά τα ελάχιστα όρια που μπορεί να επενδύσει ένας αλλοδαπός για να λάβει την golden visa ανά γεωγραφική περιοχή, είπε στο ΕΡΤNEWS ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βαρνάβας.
Σήμερα το ελάχιστο όριο επένδυσης είναι 500.000 ευρώ για να αγοράσει κάποιος ακίνητο στην Αθήνα, στον Δήμο Αθηναίων, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον δήμο Θεσσαλονίκης, την Μύκονο και την Σαντορίνη.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα το όριο έχει παραμείνει στα 250.000 ευρώ, το οποίο ήταν και η αρχική του μορφή.
Αυτό που άλλαξε την τελευταία φορά ήταν ότι στη ζώνη που πήγε στις 500.000 ευρώ, η υποχρέωση της επένδυσης είναι για ένα μόνο ακίνητο και όχι για πολλά.
Αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι ότι η υποχρέωση επένδυσης θα ανέβει στα 800 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που αποτελεί μια ντε φάκτο κατάργηση του προγράμματος, καθώς καθίσταται πλέον μη ανταγωνιστικό στο να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με όριο τις 500.000 ευρώ, στην Ισπανία, για παράδειγμα.
Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους επενδυτές της golden visa, τους αγοραστές των ακινήτων, αλλά και τις εταιρείες οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό και κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Μεγάλης κλίμακος κατασκευαστικές εταιρείες, επενδυτικές εταιρείες οι οποίες έρχονται να χτίσουν νέα ακίνητα στην Ελλάδα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτής της αγοράς.
Η Ισπανία έχει όριο για την golden visa τις 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ η Πορτογαλία έχει καταργήσει την επιλογή της golden visa μέσω αγοράς ακινήτου.
Η Ουγγαρία εισάγει νέο πρόγραμμα αγοράς ακινήτου στις 500.000 ευρώ, οπότε καταλαβαίνετε ότι το όριο των 800.000 ευρώ θα είναι πλέον εκτός ανταγωνισμού.
Μέχρι το τέλος Απριλίου είμαστε στη μεταβατική περίοδο της προηγούμενης αλλαγής.
Αυτό που μπορούμε να πούμε από το πολύ λίγο χρονικό διάστημα στο οποίο λειτούργησε η άνοδος στις 500.000 ευρώ, είναι ότι στις περιοχές όπου το όριο ανέβηκε στις 500.000 ευρώ, επήλθε πτώση στις πράξεις και επίσης από κάποια στατιστικά που έχουν προκύψει και από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται ότι μόνο ένας στους δέκα έκανε επένδυση άνω των 500.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στα Airbnb ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Κωνσταντίνος Κιάμος είπε στο ΕΡΤNEWS ότι όποιο φυσικό πρόσωπό έχει πάνω από δύο διαμερίσματα πρέπει να μπει στο καθεστώς ΦΠΑ.
Αυτή είναι η αλλαγή που ισχύει από 1η Γενάρη, ενώ αν είσαι εταιρεία ούτως η άλλως και με ένα ακίνητο πρέπει να υπαχθείς στο καθεστώς ΦΠΑ.
Αυτή η αλλαγή ήρθε τον Νοέμβριο με τη λογική ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουν οι ίδιοι όροι φορολογίας και τελών στα επαγγελματικά διαμερίσματα/καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μην υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.
Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ό,τι ακριβώς ισχύει για τα ξενοδοχεία από άποψη τελών και φορολογίας, ισχύει και για την βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παίζουν ακριβώς με τους ίδιους όρους με τα ξενοδοχεία. Η διαφορά είναι ότι βραχυχρόνια μίσθωση δεν πρέπει να πάρει αδειοδότηση από τον ΕΟΤ ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, ενώ το ξενοδοχείο πρέπει να πάρει.
Πρέπει να πούμε ότι τα ξενοδοχεία παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες, όπως είναι τα γεύματα, όπως είναι ο ημερήσιος καθαρισμός τα οποία απαγορεύονται στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Άρα εκεί το θέμα των αδειοδοτήσεων έχει και μια μεγαλύτερη αξία. Επίσης μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα ξενοδοχεία που παίρνουν μια αδειοδότηση για να έχουν τα αστέρια την κατηγοριοποίηση, υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία το να πάρει κανείς σήμα είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία.