Υπόθεση Κολωνού: Οι προϋποθέσεις για τον ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης του βιασμού – Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση στη δίκη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών για τον βιασμό και εκπόρνευση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό.
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του για τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Το βιασμό, τη μαστροπεία, για την οποία ζήτησε την καταδίκη του για ηπιότερη μορφή του αδικήματος και την εμπορία της ανήλικης. Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για αδικήματα που επισείουν χαμηλότερες ποινές.
Όπως επισήμανε η δικαστική συντάκτρια της ΕΡΤ Ντίνα Τσουκαλά στην υπόθεση αυτή, με δεδομένο μάλιστα ότι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, υπάρχει ακόμη περισσότερο η αίσθηση της κοινωνίας πως υπάρχουν σκιές στην υπόθεση οι οποίες ενισχύονται από το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης.
«Αυτή είναι η δικογραφία» έλεγαν κάποιοι συνήγοροι, ενώ κάποιοι άλλοι πως δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικά στοιχεία. Ωστοσο δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε ακριβώς στη δίκη από μάρτυρες και κατηγορουμένους, τι τελικά προέκυψε και πως αποτιμήθηκε.
Ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης του βιασμού καθορίζεται από τα μέσα εξαναγκασμού που χρησιμοποιούνται καθώς για η απόδοσή του, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, προϋποθέτει:
- άσκηση βίας
- απειλή άμεσου κινδύνου ζωής
- απειλή σωματικής ακεραιότητας
Εφόσον δεν αποδειχτεί ότι ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, ανάλογα δηλαδή με την ένταση του εξαναγκασμού, αλλάζει και ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης, και τιμωρείται ηπιότερα.
Δεν τίθεται θέμα συναίνεσης ενός 12χρονου παιδιού που δεν έχει την ικανότητα να σταθμίσει και να αξιολογήσει τη σημασία και τη βαρύτητα της γενετήσιας πράξης.
Επ’ αυτού, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του βασικού κατηγορουμένου για κατάχρηση ανηλίκου, ότι δηλαδή λόγω της υπεροχής του, εκμεταλλεύτηκε την ανηλικότητα του κοριτσιού σεξουαλικά χωρίς αυτό να μπορεί να αντιληφθεί τη βλάβη και την προσβολή που υπέστη. Η πράξη θεωρείται εγκληματική και στη μία και στην άλλη μορφή.
Ωστόσο, διαφέρει ο ποινικός χαρακτηρισμός της και το πλαίσιο ποινής, καθώς για το βιασμό η ποινή μπορεί να είναι και ισόβια ενώ εδώ πρόκειται για ποινή τουλάχιστον δέκα ετών, με συνολικό “ταβάνι” τα είκοσι – και για τα τρία αδικήματα που πρότεινε την καταδίκη του.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει το δικαστήριο, όπου η πλειοψηφία της σύνθεσης είναι λαϊκοί δικαστές, ένορκοι οι οποίοι συνήθως μεταφέρουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην απόφαση.
Σημειώνεται πάντως, πως η απόφαση αυτή θα είναι πρωτόδικη.
Το βράδυ της Τετάρτης, ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από το κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο μίνι μάρκετ του 55χρονου βασικού κατηγορούμενου, πετάγοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Κόντρα δημιουργήθηκε την Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση -και όχι μόνο- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα κλίμα ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που ήταν παρών στην Ολομέλεια, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή (δηλαδή το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ) που προσπάθησε να μετατρέψει το βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα – και αυτό δεν έγινε λόγω της αντίθεσης πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το 2019.
Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση της 12χρονης και το δικαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά ότι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και έχει το δικαίωμα αυτό το δικαστήριο, να αποφασίζει. Είπε ακόμη ότι «και να είχαμε πληροφορίες δεν θα σχολίαζε εκ θέσεώς του απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πρέπει να σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη».
Είπε ακόμη ότι είναι επταμελές το δικαστήριο: Τέσσερις ένορκοι, και οι τακτικοί δικαστές είναι η πλειοψηφία των δικαστών.
Το κόμμα Νίκη σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «ο λαός φοβάται κουκούλωμα της υπόθεσης της 12χρονης. Χρειάζεται ο λαός και απαιτείται καθαρή απόφαση».
«Η φροντίδα σας -και τώρα έχουμε κροκοδείλια δάκρυα ότι κάτι γίνεται για τους ανήλικους- ήταν να αθωώσετε τους βιαστές των ανηλίκων κάνοντας το κακούργημα, πλημμέλημα. Εδώ είναι τα χαρτιά (…) Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου λέγοντας ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα σε πλημμέλημα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και χάρη σε αυτούς διασώθηκε η διάταξη (…) Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι θεσμική μνήμη στον τόπο υπάρχει. Κύριε Τζανακόπουλου, που πήγατε τότε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Νοβάρτις. Επίσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο. Έχετε τα μούτρα μετά από τόσα όσα κάνατε ειδικά για τους ανηλίκους. Ειδικά για τον βιασμό των ανηλίκων, να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας. Η αξιοποίηση όλη αυτή, του κώδικα σας ήταν» είπε ο υπουργός Δικαοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
«Συκοφαντεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι κάναμε το αδίκημα του βιασμού, πλημμέλημα. Τι έχουμε να κερδίσουμε κύριε Φλωρίδη. Πέστε μου. Ότι θέλουμε δηλαδή να βιάζουν τα παιδιά μας και να είναι ελεύθερα;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης.
«Κατανοώ με συμπάθεια την οργή του κυρίου Φλωρίδη. Είναι η οργή του νεοφώτιστου. Το γεγονός δηλαδή ότι είναι νεοφώτιστος και πάσχει από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού, δεν του δίνει το δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται, να συκοφαντεί και να κάνει προπαγάνδα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δε διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα». είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.
«Τέτοια δικαιοσύνη την βλέπει ντροπή και ντρέπεται κύριοι – Τη βλέπει ντροπή και ντρέπεται δυστυχώς. Γιατί μιλάμε για παιδιά, για παιδιά. Αυτό λέγεται μπάζωμα, όπως το μπάζωμα των Τεμπών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Θα ξεκινήσω από την υπόθεση του Κολωνού. Πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου.
Πηγή: ertnews.gr