Ημιμαραθώνιος: Ενθουσιώδης παλμός από 21.000 δρομείς και πλήθος κόσμου — Βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές και τους νικητές
Με μαζική συμμετοχή, πάνω από 21.000 δρομέων, διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας ο 12ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας που ήταν αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν με παλμό και ενθουσιώδης. Χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες σε μία πραγματική γιορτή για τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.
Μικροί και μεγάλοι -με σύμμαχο τον καλό καιρό- κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας είτε για να συμμετάσχουν στις αθλητικές εκδηλώσεις είτε για να παρακολουθήσουν τους αθλητές και να τους ενθαρρύνουν.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, έγιναν συνολικά τρεις αγώνες:
- 21 χλμ | ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί
- 5 χλμ | ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος και τερματισμό μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
- Family Run (έτρεξαν παιδιά συνοδεία Ενηλίκων) | ξεκίνησε στις 9:25
Στα 5 χλμ., που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 12ου Διεθνή Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, έγινε συναρπαστικός αγώνας, ιδιαίτερα στους άνδρες, με μεγάλους νικητές τον Γιώργο Τάσση και την Ντενίσα Μπάλα.
Ο Τάσης έπεσε στον τερματισμό μαζί με τον Ορφέα Ιωάννου, που ήταν δεύτερος. Ο χρόνος και για τους δύο δρομείς ήταν 15.23, ενώ δύο δευτερόλεπτα πιο πίσω βρέθηκε ο Γιώργος Σταμούλης και τρία ο τέταρτος του αγώνα Διονύσης Καψάλης. Πολύ κοντά και ο πέμπτος της κατάταξης, Πέτρος Παπαϊωάννου (15.32).
Η Ντενίσα Μπάλα ξέφυγε στα τελευταία μέτρα από την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη και πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού σε 16.54, έναντι 17.08 της πρωταθλήτριας των 3.000 μ. στιπλ. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ειρήνη Τσουπάκη με 17.14.
Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα ανά αγώνα
Από τη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείψει η ΕΡΤ, η οποία εκτός από μέγας χορηγός των αθλητικών δρώμενων, συμμετείχε με 80 εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης που έλαβαν μέρος ως δρομείς, τρέχοντας στα 5 χιλιόμετρα.
Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο. Η τροχαία είχε θέσει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 14:00 το μεσημέρι ενώ και ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων των τρόλεϊ και του τραμ από τις 06:00 το πρωί έως και τις 15:00, ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε λίγο μετά από τις 13:30. Πολλοί ήταν αυτοί που περιηγήθηκαν στα περίπτερα των χορηγών που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και απόλαυσαν πολλά χάπενινγκς και εκπλήξεις.
Νικητές ημιμαραθωνίου: Νίκος Σταμούλης (ρεκόρ διαδρομής) και Αναστασία Μαρινάκου
Νικητής του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας αναδείχθηκε ο Νίκος Σταμούλης, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στην διαδρομή με 1:05:50. Ο αθλητής από το Αγρίνιο ολοκλήρωσε πρώτος την διαδρομή, ενώ ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερμάτισε δεύτερος με ρεκόρ 1:06:38. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο αδερφός του Νίκου Σταμούλη, Κωνσταντίνος, με χρόνο 1:06:50.
Η Αναστασία Μαρινάκου είναι η νικήτρια του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, καθώς τερμάτισε πρώτη στην διαδρομή με χρόνο 1:16:52. Ακολούθησε η Γκλόρια Πριβελέτζιο με 1:17:37, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Παναγιώτα Βλαχάκη με 1:17:45.
Στις γυναίκες επικράτησε η Αναστασία Μαρινάκη με νέο ρεκόρ διαδρομής 1:16:48. Ακολούθησε η Γκλόρια Ρέτζιο.
Δείτε τις σημαντικότερες στιγμές | ertsports.gr
H ΕΡΤ3 το πρωί της Κυριακής (10/3) μετέδωσε απευθείας από το κέντρο της Αθήνας την ξεχωριστή αυτή δρομική εκδήλωση.
Η ιστορία των δρόμων που διέσχισαν οι δρομείς
Ποιες είναι οι προσωπικότητες, τα ονόματα των οποίων έχουν οι δρόμοι που διέσχισαν όσοι έτρεξαν στον αγώνα, που ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
Αιόλου: Γιος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της Αμφιθέας, ο Αίολος, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν ο ταμίας των ανέμων, τους οποίους έκλεισε μέσα στον ασκό του με εντολή του Δία. Τους άφηνε ελεύθερους μόνο όταν του το ζητούσε ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Οι έξι γιοι του αντιπροσώπευαν τους δυνατούς ανέμους και οι έξι κόρες του τους ήπιους. Ζούσε σε ένα νησί με χάλκινα τείχη, το οποίο έχει ταυτιστεί από ορισμένους με το νησί Στρόμπολι.
Λεωφόρος Αμαλίας: Κόρη του Δούκα του Ολεμβούργου και σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, πήρε τον τίτλο της βασίλισσας της Ελλάδος το 1837 οπότε και έφτασε στη χώρα. Στη δράση της Αμαλίας (1818-1875) οφείλονται η δημιουργία του Εθνικού (τότε Βασιλικού) κήπου, του Αμαλιείου ορφανοτροφείου και του Πύργου της Βασιλίσσης, ενώ καθιέρωσε και ως επίσημη στολή της Αυλής την αστική φορεσιά της Πελοποννήσου, η οποία έμεινε γνωστή ως στολή Αμαλία.
Αθανασίου Διάκου: Από τους πρωταγωνιστές των αρχών της ελληνικής Επανάστασης, ο Αθανάσιος Διάκος (1788- 1821) έδρασε κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, από την οποία καταγόταν. Αναμετρήθηκε με τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη στη γέφυρα της Αλαμάνας, πιάστηκε αιχμάλωτος και «σουβλίστηκε» στις 24 Απριλίου 1821.
Αρδηττού: Ο μύθος θέλει τον ήρωα Αρδήττη να κατάφερε να συμφιλιώσει τους κατοίκους της Αττικής που βρίσκονταν σε διαμάχη. Ο λόφος στον οποίο φέρεται να συγκέντρωσε το πλήθος για να ορκιστεί ότι θα είναι μονιασμένο πήρε το όνομά του, κι αργότερα, βεβαίως, και ο δρόμος που περνά μπροστά του.
Βασιλέως Κωνσταντίνου: Το όνομα του Κωνσταντίνου του Α΄(1868-1932) φέρει η συγκεκριμένη λεωφόρος, ενός βασιλιά που πρωταγωνίστησε σε κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας όπως, μεταξύ άλλων, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς υπήρξε επικεφαλής του ελληνικού κράτους από το 1913 έως το 1917 και από το 1920 έως το 1922.
Βασιλίσσης Σοφίας: Προς τιμήν της τρίτης βασίλισσας των Ελλήνων, Σοφίας (1870-1932) – συζύγου του Κωνσταντίνου Α΄- ένα τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, μετονομάστηκε το 1932 σε Βασιλίσσης Σοφίας, δύο μήνες μετά τον θάνατό της, τον Ιανουάριο της συγκεκριμένης χρονιάς. Στις δύο πλευρές της λεωφόρου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, όπως εκείνο του Κοινοβουλίου, αλλά και πολλά μουσεία, όπως το Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Κυκλαδικής Τέχνης.
Μιχαλακοπούλου: Κάτω από το οδόστρωμα της οδού που έχει πάρει το όνομά της από τον πολιτικό που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1924-25), Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875-1938), ρέει το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας, ο Ιλισός. Στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.
Σοφίας Σλήμαν: Η Ελληνίδα Σοφία Εγκαστρωμένου (1852-1932) σε ηλικία μόλις 17 ετών παντρεύτηκε τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ανασκαφέα των Μυκηνών και της Τροίας, 47χρονο τότε Ερρίκο Σλήμαν. Σταθερή συμπαραστάτης του, η Σοφία έζησε στο Ιλίου Μέλαθρον που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ και στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Μετά τον θάνατό του συζύγού της, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ίδρυση του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Φειδιππίδου: Δρομέας μεγάλων αποστάσεων- με τα σημερινά δεδομένα- ο Φειδιππίδης πέτυχε έναν σπουδαίο άθλο για τον οποίο το όνομά του έμεινε στην Ιστορία: διένυσε μέσα σε δύο ημέρες τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων ενόψει της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ..
Ριζάρη: Εθνικοί ευεργέτες και μέλη της Φιλικής Εταιρείας οι αδελφοί Μάνθος (1764-1824) και Γεώργιος Ριζάρης (1769-1842) είχαν καταγωγή από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Και τα δύο αδέλφια στήριξαν την ελληνική Επανάσταση με την οικονομική ενίσχυση απόρων και ορφανών, ενώ κληρονομιά τους αποτελούν η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή και η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή.
Ρήγα Φεραίου: Από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ανάμεσα σε εκείνους που προετοίμασαν το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ο συγγραφέας, πολιτικός και στοχαστής Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος (1757-1798). Τα πιο γνωστά έργα του στο ευρύ κοινό είναι το επαναστατικό άσμα «Θούριος» και η «Χάρτα»,το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου.
Φωτογραφίες: INTIME
Πηγή: ertnews.gr