«Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο»: Στο ERTecho για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 «Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο»: Στο ERTecho για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις γυναικών που, ενώ με τα επιτεύγματά τους άλλαξαν τον κόσμο και μάλιστα προς το καλύτερο, η προσφορά τους έχει αποσιωπηθεί ή απλώς έχουν ξεχαστεί. Ιδιαίτερα στον χώρο της επιστήμης, υπάρχουν ηρωίδες μιας ανδροκρατούμενης εποχής που, ενώ η συνεισφορά τους ήταν καίριας και αποφασιστικής σημασίας, επί χρόνια επισκιάζονταν από τους άνδρες συναδέλφους τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εξαφανιζόταν η υπογραφή τους από τις έρευνές τους. Και διέπρεπαν σε εποχές που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και τους απαγορευόταν η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η Μικαέλα Θεοφίλου και η Μαρία Κοζάκου από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, επέλεξαν εννέα περιπτώσεις γυναικών που «αδικήθηκαν» από την ιστορία ή από την ομορφιά τους. Κάποιες από αυτές δεν δικαιώθηκαν ποτέ και άλλες χρειάστηκε να περάσουν ακόμα και 100 χρόνια για να αναγνωριστεί η συνεισφορά τους, αλλά και το πρωτοπόρο και ρηξικέλευθο πνεύμα τους. Αυτό που ενώνει όλες αυτές τις γυναίκες είναι το προνόμιο ή η «εμμονή» των γονιών τους, ώστε οι κόρες τους να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Σε εποχές που ακόμα απαγορευόταν η φοίτηση των γυναικών σε πανεπιστήμια, αυτές οι γυναίκες, από πολύ μικρή ηλικία είχαν πρόσβαση στη γνώση, χάρη στις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες των οικογενειών τους, ενώ ένα ακόμα στοιχείο ήταν ότι όλες είχαν δραστήριες και μορφωμένες μητέρες.

Ακούστε τις συναρπαστικές ιστορίες της ζωής και των επιτευγμάτων τους, μόνο στο ERTecho.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Άντα Λάβλεϊς, Αγγλίδα μαθηματικός, κόρη του Λόρδου Βύρωνα, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, η πρώτη που έδωσε μαθηματική υπόσταση σε αυτό που 100 και πλέον χρόνια αργότερα ο Αλαν Τούρινγκ μετέτρεψε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η Αλις Πολ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια που πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες, με πολυσήμαντη δράση. Μια ξεχασμένη ηρωίδα στους αγώνες των πολιτικών ελευθεριών.

Η Χέντι Λαμάρ, η καλλονή ηθοποιός που ενσάρκωσε τη Δαλιδά δίπλα στον Βίκτορ Ματσούρ, και πρώτη έδειξε γυμνό στήθος στον κινηματογράφο, συνυπέγραψε την τεχνολογία της διασποράς φάσματος που σήμερα είναι η βασική τεχνολογία για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, την αποφυγή υποκλοπών και την αντοχή στα παράσιτα και τις παρεμβολές. Χωρίς την «ομορφότερη γυναίκα του κόσμου» σήμερα δεν θα είχαμε WiFi.

Η Άλις Αυγούστα Μπολ, ένα κορίτσι, μαύρο, που μόλις στα 24 χρόνια που έζησε, βρήκε την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη λέπρα στις αρχές του 20ου, με μια μέθοδο που φέρει πλέον το όνομά της. Επί 70 χρόνια συνάδελφοί της είχαν κλέψει το έργο της και είχαν δώσει το δικό τους όνομα στη σωτήριο μέθοδο θεραπείας.

Η Μαρί Κιουρί, η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, από τις ελάχιστες που ευτύχισαν να ζήσουν την αναγνώριση του έργου τους, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ή μόνη γυναίκα με δύο Νόμπελ, που παραλίγο να δει την καριέρα της να καταστρέφεται επειδή ερωτεύτηκε έναν άνδρα αφότου έμεινε χήρα.

H Κάθριν Τζόνσον ήταν ένα «κομπιούτερ με φούστα» όπως αυτοαποκαλείτο. Ήταν μαθηματικός και πρωτοπόρος της αεροναυπηγικής στη NASA, Αφροαμερικανίδα και γυναίκα σε μια εποχή που αυτά δεν… συγχωρούνταν. Το 1969 ήταν μέλος της ομάδας που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη με το Apollo 11. Στην αποτυχημένη αποστολή του Apollo 13, ένα δικής της έμπνευσης σύστημα προσανατολισμού βοήθησε το πλήρωμα να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια.

Η Ρόζα Παρκς, η γενναία Αφροαμερικανίδα μοδίστρα που δεν σηκώθηκε για να καθίσει στη θέση της ένας λευκός στο λεωφορείο και συνελήφθη. Η πράξη της πυροδότησε ένα μεγάλο κίνημα, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήριο και τον Δεκέμβριο του 1956 στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έκρινε ότι η κατηγοριοποίηση βάσει χρώματος στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματική.

Η Φρίντα Κάλο είναι μία από τις πιο σημαντικές ζωγράφους του 20ού αιώνα. Με την τέχνη της εξερεύνησε ζητήματα, όπως είναι η ταυτότητα, το φύλο, οι κοινωνικές τάξεις, η φυλή, η αποικιοκρατία… Παράλληλα, με τη ζωή της αμφισβήτησε τα στερεότυπα και τα «πρέπει» της εποχής και έζησε ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν ένας θρύλος της αεροπορίας, η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό με το μονοκινητήριο αεροπλάνο της, και χάθηκε μυστηριωδώς τον Ιούλιο του 1937 στον Ειρηνικό. Έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ εξερευνώντας τους αιθέρες και ενέπνευσε γυναίκες και άνδρες να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Οι εννέα αυτές ιστορίες είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Info

«Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», με την Μικαέλα Θεοφίλου και τη Μαρία Κοζάκου
Νέο Podcast αποκλειστικά στο ERTecho
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
#defteroprogramma #Podcast #IWD2024 #ERTecho #PodcastDeftero

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερουhttps://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

Πηγή: ertnews.gr

Related post