Οι πανδημίες άλλαξαν την ατμόσφαιρα της Γης, υποστηρίζει νέα μελέτη
Μια πρωτοποριακή έρευνα που μελέτησε στη σταδιακή μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, αμφισβητεί παλαιότερες θεωρίες και τονίζει τον σημαντικό ρόλο των ανθρωπογενών αλλαγών στη χρήση γης μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό της Αμερικής.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις CO2 σε σχετικά σύντομες ιστορικές περιόδους και προτείνει ότι οι πιο ακριβείς μετρήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόησή μας για τον κύκλο του άνθρακα. Οι πυρήνες πάγου λειτουργούν ως χρονοκάψουλες, διατηρώντας φυσαλίδες αέρα που παρέχουν μια χρονολογική καταγραφή της ατμόσφαιρας της Γης. Η ομάδα της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας επικεντρώθηκε σε έναν πυρήνα από το Skytrain Ice Rise, που συλλέχτηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής 2018-19 και η οποία καλύπτει την περίοδο από το 1454 έως το 1688 μ.Χ. Μετρώντας τα επίπεδα CO2 και μεθανίου σε αυτό το διάστημα 234 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σταδιακή μείωση του CO2 κατά περίπου 0,5 ppm ανά δεκαετία μεταξύ 1516-1670, ρυθμό σημαντικά πιο αργό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η Δρ. Έιμι Κινγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα ιστορικά αρχεία τα οποία αναφέρουν εκτεταμένες αλλαγές στη χρήση γης όταν οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε επαφή με την Αμερική. Η εισαγωγή ασθενειών όπως η ευλογιά και η πανώλη αποδεκάτισαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Θεωρείται ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός μειώθηκε τόσο πολύ μετά από αυτές τις πανδημίες που οι κοινότητες πιθανότατα εγκατέλειψαν προηγουμένως κατοικημένες περιοχές, επιτρέποντας στη βλάστηση να αναπτυχθεί ξανά. Αυτή η διαδικασία, με τη σειρά της, είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στα επίπεδα CO2.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Τόμας Μπόσκα, διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί όντως να μειώσει τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου αποικισμού και απώλειας.
Η μελέτη προσφέρει κρίσιμες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, συμβάλλει στην κατανόησή μας για τις φυσικές και ανθρωποκεντρικές διαδικασίες που διέπουν τον κύκλο του άνθρακα της Γης. Καθώς αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μαθήματα από το παρελθόν υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, τονίζοντας την ανάγκη για πιο βιώσιμη διαχείριση της γης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».
ΠΗΓΗ: Science Alert, BNN