Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Δεν χρησιμοποιούνται οι συνταγματολόγοι α λα καρτ – Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχουν αποχές από την ΚΟ μας (audio)
«Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αυτό βεβαίως, για να γίνει στη χώρα μας χρειάζεται μια συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Ναι, να γίνει διάλογος, να πάμε στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, αυτό να γίνει με έναν θεσμικό διάλογο, όπως έγινε και στις υπόλοιπες χώρες και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες και να υπάρχει ένα προϊόν συναίνεσης και να οδηγήσει σε αυτό» προσέθεσε.
Σχετικά με την παράθεση από τον υπουργό Παιδείας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ονομάτων κορυφαίων συνταγματολόγων, όπως του κ. Βενιζέλου και του κ. Αλιβιζάτου, που συντάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής άποψης με γνωμοδοτήσεις τους και σχετικά άρθρα, ο κ. Κατρίνης σχολίασε «δεν χρησιμοποιούμε τους συνταγματολόγους α λα καρτ. Ή τους αποδεχόμαστε και τους εμπιστευόμαστε ή προσπαθούμε να τους χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν».
«Η κυβέρνηση σήμερα προσπαθεί να πείσει όλους, εγώ δεν έχω πειστεί, ότι θα έρθουν κερδοσκοπικά funds και εταιρείες να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικά παραρτήματα στη χώρα. Αυτό είναι μια νομίζω παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν αντέχει στην κοινή λογική. Έρχονται εταιρίες οι οποίες είναι είτε ιδιωτικά πανεπιστήμια είτε σε συμπράξεις με επενδυτικά funds να ιδρύσουν στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτό πρώτα απ’ όλα δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, η όλη διαδικασία στην οποία γίνεται το νομοσχέδιο αυτό ήταν νομίζω αποτέλεσμα αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να κάνει μια αντιπαράθεση και να θελήσει να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστική δύναμη κόντρα σε όλους όσους δήθεν αντιδρούν και είναι αναχρονιστές» υποστήριξε στη συνέχεια.
«Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που εμείς υπερασπιζόμαστε, δεν είναι ένας δογματισμός. Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι τα κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως. Είναι αυτά τα οποία εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών στην Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Και βεβαίως ταυτόχρονα εμείς ζητήσαμε και ως προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι επειδή τροποποιεί 85 άρθρα του νόμου Κεραμέως ενισχύει το δημόσιο σύστημα, καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας» συμπλήρωσε.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ούτε θέλουμε σαν ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσουμε τη λειτουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που είναι και στο πρόγραμμά μας, πρέπει όμως να υπάρχει μια ρύθμιση κι ένα σοβαρό πλαίσιο. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι ένα ισχυρό πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης. (…) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη διαχρονική θέση της παράταξης ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών και αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο συζητείται από χθες στη Βουλή, δεν αφορά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Αφορά «μη κερδοσκοπικά παραρτήματα κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Δηλαδή αυτό είναι μια πατέντα, είναι μια εφεύρεση. Στην πορεία θα φανεί η πράξη θα δείξει και η ζωή ποιος είχε άδικο και ποιος όχι. Όμως εδώ είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν να δώσουν και συγχωρέστε με για τον χαρακτηρισμό, μερίδιο αγοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πανεπιστημιακή αγορά στην Ελλάδα σε κάποια πανεπιστήμια με τον μανδύα του δήθεν μη κερδοσκοπικού παραρτήματος. Όμως εδώ αυτό το πράγμα δεν έχει τα εχέγγυα που εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εσωκομματικές αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με την απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να καταψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής. «Εμείς έχουμε ένα βίτσιο στο ΠΑΣΟΚ, μας αρέσει να μιλάμε αναλυτικά και διεξοδικά και ανοικτά. Δεν κρύβουμε τον πλουραλισμό απόψεων κάτω από συνοπτικές διαδικασίες, άρα η κοινοβουλευτική ομάδα που γίνεται σε τακτική βάση είναι ένα όργανο στο οποίο οι βουλευτές εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους και βεβαίως όλοι, αφού συζητούμε, υπάρχει μια απόφαση που λαμβάνεται συλλογικά και ομαδικά και η οποία εκφράζει τη θέση της παράταξης. Εγώ λοιπόν, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε καμία των περιπτώσεων αυτή η διάσταση που αποδόθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση. Είναι καλό ότι κάποιοι συνάδελφοι υπερασπίζονται με θέρμη τις απόψεις τους και αυτή είναι η ουσία των ανοιχτών διαδικασιών. Από κει και πέρα όμως, υπάρχει μια συλλογική απόφαση σε ένα όχι απλό νομοσχέδιο. Είναι νομίζω εμβληματικής φύσεως τοποθέτηση και λογικής».
Ερωτηθείς αν η κομματική πειθαρχία που έχει επιβάλει ο κ. Ανδρουλάκης, εμπεριέχει την αποχή, ο κ. Κατρίνης τόνισε «εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχουν αποχές, γιατί εδώ υπάρχει μια συλλογική απόφαση η οποία απηχεί σε προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και μια ιδιαίτερη σημασία».
Σχετικά με τη ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Οδησσό, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, ο κ. Κατρίνης ανέφερε «εγώ δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουκρανία την επομένη της καταδίκης από την αμερικανική κυβέρνηση της εταιρείας Intellexa που εμπλέκεται στην εμπορία του παράνομου λογισμικού. Είδα ότι υπερτονίστηκε η επαφή με τον κύριο Μπλίνκεν, αλλά τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση η θέση της χώρας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη και η θέση και των εταίρων και των συμμάχων, γιατί διακρίνω ότι υπάρχει μια δυσθυμία όσον αφορά την στήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα επιβίωσης που δίνει απέναντι σε μια χώρα, τη Ρωσία, η οποία έχει επεκτατικές απειλές. Και το λέω γιατί εμείς ως Ελλάδα αυτή την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας την έχουμε βιώσει με την Κύπρο σε σχέση με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία».