ΕΚΤ: Η αγορά αναμένει να διατηρηθούν τα επιτόκια στο 4,5%
Η πτώση των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένει ή τουλάχιστον, αυτό αναμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση της Πέμπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην οποία η τιμή του χρήματος αναμένεται να παραμείνει στα μέγιστα επίπεδα του 4,5%, παρά την πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση του έτους στη Φρανκφούρτη (Γερμανία), αφού στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο η εποπτική αρχή αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά.
Στη συνεδρίαση αναμένεται επίσης ότι η ΕΚΤ θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, εν μέσω στασιμότητας στην ευρωζώνη. Οι επενδυτές αναμένουν μείωση των οικονομικών προσδοκιών κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την εσωτερική συζήτηση για μια μελλοντική μείωση των επιτοκίων.
Μετά από όλα, ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά δύο δέκατα τον Φεβρουάριο, στο 2,6%, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός αυτός που αποκλείει τις τιμές της ενέργειας και των φρέσκων τροφίμων καθώς είναι πιο ασταθείς, υποχώρησε στον ίδιο βαθμό στο 3,1%, σύμφωνα με στοιχεία από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Ωστόσο, η οργάνωση είναι επιφυλακτική απέναντι στην αβεβαιότητα σχετικά με το διεθνές πλαίσιο, όπου οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιδεινώνονται τώρα από τις συνέπειες του πολέμου στη Γάζα. Αυτό, όπως παραδέχονται, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών, ενώ η εμπιστοσύνη εταιρειών και νοικοκυριών θα μειωθεί. «Είναι πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της εποπτικής αρχής. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πέρυσι ήταν η πιο έντονη άνοδος που καταγράφηκε στην ιστορία της κοινής νομισματικής πολιτικής. Αλλά και το πιο γρήγορο : η τιμή του χρήματος πήγε από 0% τον Ιούνιο του 2022 σε 4,5% τον Σεπτέμβριο του 2023. Απέχει μόλις 25 μονάδες βάσης από την επίτευξη του μέγιστου που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2000.
Συνεπώς, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πέτυχε τον στόχο της όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, είχε και συνέπειες για την οικονομία. Στην περίπτωση αυτή, αρνητικό: το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ παρέμεινε στάσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με ρυθμό ανάπτυξης 0%, αποφεύγοντας έτσι την τεχνική ύφεση μετά τη μείωση 0,1% που παρατηρήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο οργανισμός αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις μακροοικονομικές του προβλέψεις για το 2024, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025 και το 2026. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπολόγισαν ότι θα υποχωρούσε στο 2,7%. το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026.
Ομοίως, τα επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά την αγορά κατοικίας. Το Euribor – ο κύριος δείκτης στεγαστικών δανείων στην Ισπανία – αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες και έκλεισε τον Φεβρουάριο στο 3,67% περίπου, ελαφρώς πάνω από το 3,609% που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει συνάψει μεταβλητό στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με περίοδο λήξης 30 ετών, διαφορά 1% και πρέπει να αναθεωρήσει το επιτόκιο τον μήνα Φεβρουάριο, θα δει την πληρωμή του στεγαστικού του δανείου να αυξάνεται κατά περίπου 11 ευρώ το μήνα.
Πηγή: ertnews.gr