Ερευνητές ανέπτυξαν εφαρμογή για κινητά που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τις λοιμώξεις του αυτιού
Επιστήμονες ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια λοιμώξεις του αυτιού, όπως ή οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ). Η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της περιττής χρήσης αντιβιοτικών σε μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Pediatrics».
Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας για τις οποίες συνταγογραφούνται αντιβιοτικά. Η νέα εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, κάνει τη διάγνωση αξιολογώντας ένα σύντομο βίντεο του τυμπάνου του αυτιού που καταγράφεται από ένα ωτοσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου.
«Η οξεία μέση ωτίτιδα συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Αλεξάντρο Χόμπερμαν, καθηγητής παιδιατρικής και διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (UPMC).
«Η υποδιάγνωση οδηγεί σε ανεπαρκή φροντίδα και η υπερδιάγνωση σε περιττή αντιβιοτική θεραπεία, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Το εργαλείο μας βοηθά στη λήψη της σωστής διάγνωσης και καθοδηγεί τη σωστή θεραπεία», σημείωσε ο ερευνητής.
Σύμφωνα με τον Χόμπερμαν, περίπου το 70% των παιδιών εμφανίζουν ωτίτιδα πριν από τα πρώτα τους γενέθλια. Παρόλο που η πάθηση αυτή είναι συχνή, η ακριβής διάγνωση της ΟΜΩ είναι πιο δύσκολη καθώς συγχέεται συχνά με την εκκριτική ωτίτιδα ή μέση ωτίτιδα με υγρό, μια κατάσταση που γενικά δεν προκαλείται από βακτήρια και δεν ωφελείται από την αντιμικροβιακή θεραπεία.
Για να αναπτύξουν ένα πρακτικό εργαλείο για τη βελτίωση της ακρίβειας της διάγνωσης της ΟΜΩ, οι ερευνητές ξεκίνησαν με τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής βιβλιοθήκης με 1.151 βίντεο του τυμπανικού υμένα από 635 παιδιά που επισκέφθηκαν τα εξωτερικά παιδιατρικά ιατρεία του UPMC μεταξύ 2018 και 2023. Δύο εκπαιδευμένοι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τα βίντεο και αξιολογησαν τις περιπτώσεις.
«Το τύμπανο του αυτιού είναι ένα λεπτό, επίπεδο κομμάτι ιστού που εκτείνεται κατά μήκος του ακουστικού πόρου», εξήγησε ο Χόμπερμαν. «Στην ΟΜΩ, το τύμπανο του αυτιού διογκώνεται σαν κουλούρι, αφήνοντας μια κεντρική περιοχή που μοιάζει με τρύπα. Αντίθετα, στα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα, δεν έχουμε διόγκωση του τυμπανικού υμένα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές επέλεξαν 921 βίντεο για να εκπαιδεύσουν δύο διαφορετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μπορούν να ανιχνεύουν την ΟΜΩ εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της τυμπανικής μεμβράνης, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος, της θέσης, του χρώματος και της διαφάνειας. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα υπόλοιπα 230 βίντεο για να ελέγξουν την απόδοση των μοντέλων.
Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο μοντέλα έδειξαν υψηλή ακρίβεια και ευαισθησία πάνω από 93%, που σημαίνει ότι είχαν χαμηλά ποσοστά ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών. Σύμφωνα με τον Χόμπερμαν, προηγούμενες μελέτες κλινικών ιατρών έχουν αναφέρει διαγνωστική ακρίβεια της ΟΜΩ που κυμαίνεται από 30% έως 84%, ανάλογα με τον τύπο του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, το επίπεδο εκπαίδευσης και την ηλικία των παιδιών που εξετάζονται.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το εργαλείο μας είναι πιο ακριβές από πολλούς κλινικούς γιατρούς», είπε ο Χόμπερμαν.
«Ένα άλλο πλεονέκτημα του εργαλείου μας είναι ότι τα βίντεο που τραβάμε μπορούν να αποθηκευτούν στο ιατρικό αρχείο ενός ασθενούς και να αποσταλούν σε άλλους παρόχους», συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να βελτιώσει την ακριβή διάγνωση της πάθησης και να υποστηρίξει τις αποφάσεις θεραπείας.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress