Χ. Σπίρτζης: Για τα Τέμπη να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη, να διερευνηθούν όλες οι πτυχές – Οι εκφράσεις όλων να είναι πιο προσεκτικές
Στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή News Room
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμμετέχω στην Κεντρική Επιτροπή, μετέχω στην δουλειά του κόμματος. Η ανακατάταξη που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος, ο Στέφανος Κασελάκης είναι η ομάδα που θα δώσει τη μάχη για τις ευρωεκλογές. Νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε όλοι την απόφαση του συνεδρίου μας, ότι πηγαίνουμε συλλογικά όλοι μαζί, με ενότητα να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών.
Νομίζω υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις πλευρές, δεν αποτυπώνονται οι συσχετισμοί της Κεντρικής Επιτροπής, γι’ αυτό και λέω δεν συνεδρίασαν τα όργανα για να πάρουν κάποια απόφαση.
Αποφασίστηκε από το συνέδριο να δώσουμε όλοι μαζί, με ενότητα και συλλογική λειτουργία, πολιτική συλλογική λειτουργία τη μάχη, τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο δεν το έχουμε ακόμη. Ελπίζω να το έχουμε στην πορεία για τις ευρωεκλογές. Όλοι κρινόμαστε κάθε μέρα. Όλοι μας».
Για τον Α. Τσίπρα
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε πως: «Είναι πολύ θετικό πρώην πρωθυπουργοί και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και ο φυσικός ηγέτης του χώρου μας, να τολμά να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του.
Κάτι που δεν έγινε στο Συνέδριό μας. Το συνέδριό μας έγινε για να υπάρχει αυτοκριτική και νέα στοχοθεσία.
Δυστυχώς, αντί γι’ αυτό, για ένα συνέδριο θέσεων που θα δώσει και όραμα και στόχους στους συμπολίτες μας, μετετράπη σε συνέδριο εσωστρέφειας. Και νομίζω ότι ο Πρόεδρος του κόμματος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που έγινε.
Πάμε τώρα να δούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα και τα σχόλια που έγιναν.
Πρέπει αντί να κάνουν κριτική που δεν είναι του Αλέξη στο συνέδριο, να σκεφτούν γιατί δεν ήρθε. Να προβληματιστούν, έστω κατά τη γνώμη μου.
Κατά τη γνώμη μου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε γιατί δεν έχουμε μια λειτουργία σαν κι αυτή που οφείλαμε να έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε μια πολιτική ατζέντα. Δεν είχαμε μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Ελπίζω στην πορεία προς τις ευρωεκλογές να αλλάξει αυτό. Είχαμε μια μονοθεματική ατζέντα που αφορούσε τα δικαιώματα.
Ήταν ένας από τους λόγους που διαφωνούσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι καλό είναι εκεί που και η κοινή γνώμη αλλά και εμείς σκεφτόμαστε για λάθη που κάναμε όταν ήμασταν κυβέρνηση, ακόμη κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια, να σκεφτούμε με παρρησία και να το κοινοποιήσουμε στον ελληνικό λαό».
Tα Τέμπη, η ασφάλεια, η υγεία, το φορολογικό
Συνεχίζοντας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι: «Έχω να προσθέσω λάθη που κάναμε με τη φορολόγηση. Δεν χρειαζόταν να έχουμε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων.
Το υπονόησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν το είπε έτσι καθαρά. Θεωρώ επίσης ότι κάναμε μεγάλο λάθος με το ασφαλιστικό, ειδικά με τις υπέρμετρες εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, με το νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τις αλλαγές που έκανε η Έφη Αχτσιόγλου.
Αλλά να δούμε λίγο το σήμερα, γιατί από τότε έχουν περάσει έξι χρόνια.
Και άκουσα πριν για την ανάρτηση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης που και στην ασφάλεια που ήταν από το 2009 ένα από τα κύρια προτάγματα που είχε η Νέα Δημοκρατία και έχει αποτύχει πλήρως και στην ακρίβεια έχει αποτύχει πλήρως και στην υγεία.
Χθες ένα συγγενικό μου πρόσωπο άρχισε να έχει συμπτώματα εμφράγματος και στο δημόσιο νοσοκομείο του είπαν σε 15 μέρες, για έμφραγμα.
Και για τα Τέμπη ο τρόπος που έχει χειριστεί η κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την προανακριτική που αρνήθηκαν να γίνει δεν βρίσκω το λόγο γιατί αρνήθηκαν.
Γιατί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, εμείς, εγώ τουλάχιστον και ο ΣΥΡΙΖΑ, είπαμε να γίνει προανακριτική και μάλιστα εγώ το προχώρησα παρακάτω, επειδή αν υπάρχει οποιοδήποτε αδίκημα για μένα είναι πλημμέλημα και έχει παραγραφεί.
Να υπάρχει διάταξη να μην ισχύει η παραγραφεί.
Να υπάρχει διερεύνηση από την αρχή και των συμβάσεων όλων των συμβάσεων αλλά και του τι έγινε.
Πήγαμε στην απόρριψη των προτάσεων για την προανακριτική. Έγινε εξεταστική όπου πολλοί κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν.
Όλες οι πτυχές του σιδηροδρόμου και του συγκεκριμένου δυστυχήματος είναι πεδία που πρέπει να διερευνηθούν.
Να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη. Εγώ περιμένω να τελειώσει και η εξεταστική για να πάρω πρωτοβουλίες σε προσωπικό επίπεδο στην κατεύθυνση που ζητούν οι γονείς των θυμάτων και όλη η ελληνική κοινωνία.
Να υπάρχει δηλαδή απόλυτη διερεύνηση.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι διερεύνηση και για όσους διερευνηθούν ότι υπάρχουν ευθύνες, να πάμε και στις δικαστικές αίθουσες εδώ η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε να γίνει, ούτε διερεύνηση αν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα με την απόρριψη της πρότασης για προανακριτική.
Έχουμε μια συνήθως στρεβλή λειτουργία των επιτροπών της Βουλής σε αυτό το επίπεδο, γι’ αυτό και μια από τις προτάσεις που είχα κάνει είναι η πρόβλεψη που είχε ο Χάρης Καστανίδης σαν υπουργός Δικαιοσύνης να βάλει στο νόμο περί το δικαστικό ένα τριμελές όργανο ανώτατων δικαστικών που θα συμβουλεύει και θα διερευνά μαζί με τις εργασίες».
O δημόσιος πολιτικός λόγος
Σχολιάζοντας δηλώσεις του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά που φέρεται να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και την ανακοίνωση που ακολούθησε από τη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε πως: «Εγώ λέω ότι η Νέα Δημοκρατία που με ευθύνη της έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στην ελληνική κοινωνία συγκάλυψης.
Και έχουν γίνει και κινήσεις συγκάλυψης, όταν δεν καλούνται μάρτυρες που προτείνει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην εξεταστική επιτροπή υπάρχει. Και το ζήσαμε αυτό και στις υποκλοπές, συν όλα τα άλλα που έχουμε παρακολουθήσει σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν κρατικοί φορείς το πεδίο που έγινε το δυστύχημα.
Οι εκφράσεις της Νέας Δημοκρατίας όπως Κασιδιάρης κτλ. νομίζω ότι αποτελούν ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία, για ένα κόμμα που έχει αποδείξει στην πράξη όχι στα λόγια, τη δημοκρατικότητα του.
Και νομίζω ότι δεν είναι σε θέση η Νέα Δημοκρατία να μιλάει με το παρελθόν που έχει μέσα στα χρόνια, τα τελευταία χρόνια που δεν κυβερνά, δεν λέω για το ιστορικό παρελθόν της που είναι επίσης βεβαρημένο για τα τελευταία χρόνια, όπως και από την πλευρά του Νίκου Παππά, όχι του πρώην υπουργού, του αθλητή.
Νομίζω ότι πρέπει οι εκφράσεις όλων μας να είναι πιο προσεκτικές.
Μπορείς να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου ή τη διαφωνία σου έντονα, αλλά όχι με τέτοιου είδους εκφράσεις».
Για τις ευρωεκλογές
Σχολιάζοντας δήλωσή του πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν ευτυχής να μην ήταν το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφιο, είπε πως: «Το ίδιο λέω και σήμερα και θεωρώ ότι αυτό είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε να μην είναι.
Όμως έτσι όπως είναι καταγεγραμμένοι οι πολιτικοί συσχετισμοί, θεωρώ ότι δεν ικανοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου το κοινωνικό αίτημα για να υπάρχει μία πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση αντιπολίτευσης.
Και αυτός είναι και ο λόγος που εμμένω στην πρότασή μου για προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία όλων των πτερύγων του προοδευτικού κόσμου, των προσωπικοτήτων, των κινήσεων, προκειμένου να οικοδομηθεί ο δεύτερος πόλος από τον προοδευτικό κόσμο και όχι από την ακροδεξιά συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Είναι δευτερεύον, το ποιος θα ηγηθεί, θα ηγηθεί όποιος εκλεγεί από τις διαδικασίες που θα συμφωνηθούν.
Είναι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων Αν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, θα βρεθεί μία διαδικασία, οι δύο πρόεδροι των δύο κομμάτων προφανώς να είναι στην ηγεσία της κοινής προσπάθειας, αλλά είναι άλλο αυτό, είναι άλλο να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, είναι άλλο να δώσουμε όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις που θα δημιουργήσουν μια πολιτική δυναμική στον ελληνικό λαό και είναι διαφορετικό να έχουμε κόμματα που θα κινούνται από το 8% μέχρι το 14%.
Είναι άλλο πράγμα. Το να είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι ένας από τους στόχους που έχει βάλει, αλλά η γνώμη μου είναι ότι είναι δευτερεύον».