Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης ζήτησε συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές εκλογές για να “απογοητευτούν οι εχθροί” της χώρας
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους πολίτες σήμερα Παρασκευή να ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές για να «απογοητευτούν οι εχθροί».
«Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είτε κανονικοί άνθρωποι είτε πολιτικοί και αρχές, έχουν γυρίσει τα μάτια τους στο Ιράν, σε εσάς, για να δουν τι κάνετε σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Χαμενεΐ σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στους Ιρανούς αφού ψήφισε λίγα λεπτά πριν το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, σε εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την περσική τηλεόραση.
Ο Αλι Χαμενεί στην παράκληση του να προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες πρόσθεσε:
«Κάντε τους φίλους μας ευτυχισμένους και απογοητεύστε τους εχθρούς μας. Παρακαλώ ψηφίστε».
Αυτή δεν είναι η πρώτη έκκληση του Ιρανού ηγέτη τις τελευταίες ημέρες έχει απευθύνει εκκλήσεις σε αρκετές περιπτώσεις στους Ιρανούς να ψηφίσουν δεδομένης της λαϊκής αδιαφορίας.
Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «εχθροί» για να αναφερθούν γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τους αντιπάλους.
Περίπου 60.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 08:00 τοπική ώρα (4:30 GMT) και θα παραμείνουν ανοιχτά για 10 ώρες σε όλη τη χώρα, όπου περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται στις κάλπες, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο IRNA.
Περίπου 15.200 υποψήφιοι – 1.713 εκ των οποίων γυναίκες – διαγωνίζονται για τις 290 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ 144 κληρικοί διεκδικούν τις 88 έδρες στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, το σώμα που εκλέγει τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση κενής θέσης.
Αυτό το σώμα εκλέγεται κάθε οκτώ χρόνια και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία στο μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεδομένης της μεγάλης ηλικίας του Χαμενεΐ, 84 ετών.
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022.
Στις εκλογές κυριαρχεί το συντηρητικό μπλοκ, το οποίο έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τον αποκλεισμό πολλών μεταρρυθμιστών υποψηφίων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελευθερία των εκλογών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ζήτησαν μποϊκοτάζ.
Η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και απάθεια μεταξύ του εκλογικού σώματος λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, του αποκλεισμού πολυάριθμων μεταρρυθμιστών υποψηφίων και της πολιτικής αποστασιοποίησης, που τονίστηκε από τις διαμαρτυρίες που εξαπέλυσε ο θάνατος της Amini μετά τη σύλληψή της γιατί δεν φορούσε καλά το πέπλο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συμμετοχή μεταξύ 30% και 41%, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2020 στις οποίες ψήφισε το 42%, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Εκατοντάδες ακτιβιστές, πολιτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές, καθώς και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi, η οποία θεωρεί το μποϊκοτάζ «ηθική υποχρέωση για τους Ιρανούς που αγαπούν την ελευθερία και αναζητούν δικαιοσύνη».
Πηγή: EFE