Δεν υπάρχει μέλλον στην ηλεκτροκίνηση χωρίς ικανό δίκτυο ηλεκτροδότησης και επάρκεια φορτιστών
Με την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, πρέπει να κινείται “παράλληλα” και η εξέλιξη του δικτύου με τους σταθμούς φόρτισης που θα κληθεί να καλύψει τις αυξημένες -στο μέλλον- ανάγκες που θα παρουσιαστούν. Στην πραγματικότητα, με το ρυθμό που η αγορά των ηλεκτρικών εξελίσσεται, θα χρειαστεί και ένα γενναίο σχέδιο που θα αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου των φορτιστών και θα μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες του στόλου.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2.120 τοποθεσίες, με 4.890 σημεία φόρτισης και ο αριθμός αυτός έως και το 2025 αναμένεται να φτάσει τις 13.000, ενώ υπάρχει πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου έως το 2030. Μέχρι τότε, τα σημεία φόρτισης θα είναι περισσότερα από 100.000 και δυνητικά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί έως τότε, με δεδομένο το ότι η ηλεκτροκίνηση εμφανίζει αυξανόμενη απήχηση.
Ακόμα και οι ιθύνοντες αναγνωρίζουν πως η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, σε κάθε χώρα και πολύ περισσότερο στη δική μας, συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ενός ικανού δικτύου φορτιστών που θα μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Η μεγαλύτερη εικόνα, αυτή που αφορά στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, δείχνει πως είμαστε συνολικά σε καλό δρόμο- μια και οι καταγεγραμμένοι σταθμοί φόρτισης είναι περισσότεροι από 550.000.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό ποσοστό, σχεδόν το 42% του συνόλου, είναι “μοιρασμένο” σε δύο μόνο χώρες (Ολλανδία και Γερμανία). Στις έρευνες που κυκλοφορούν και αφορούν αυτό ακριβώς, δηλαδή την εξέλιξη του δικτύου των φορτιστών, η αναλογία που αναγνωρίζεται ως σημαντική, είναι εκείνη που έχει να κάνει με την ύπαρξη φορτιστών ανά 100.000 κατοίκους της εκάστοτε χώρας.
Σε αυτές, μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσεις, με λιγότερες από 59 σημεία φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους (μαζί με Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία). Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους της διαφοράς, στη Σουηδία και τη Νορβηγία που η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι υποδειγματική και πολύ γρήγορη, υπάρχουν 265 και 538 σημεία φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.
Πηγή: Sport24.gr