Χίσλοπ στην ΕΡΤ για την επίδειξη μόδας μπροστά στα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο: «Χαζή απόφαση, προκλητική και επικίνδυνη δράση»

 Χίσλοπ στην ΕΡΤ για την επίδειξη μόδας μπροστά στα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο: «Χαζή απόφαση, προκλητική και επικίνδυνη δράση»

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τις εικόνες και ακόμα δεν έχουμε απάντηση από το Βρετανικό Μουσείο για αντίδραση στα λεγόμενα της κας Μενδώνη», ανέφερε η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά από την επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Ήταν ίσως μια πολύ χαζή απόφαση από το Βρετανικό Μουσείο. Ή ίσως ήταν μια προκλητική δράση. Ήταν για μένα κάτι αρκετά επικίνδυνο. Κι όχι μόνο γιατί έχουμε μια κουβέντα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία τώρα για τα γλυπτά (…)».

«Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση στο να γίνει μια έκθεση μόδας ή ακόμα και μια πασαρέλα μέσα σε ένα μουσείο.», είπε από την πλευρά της μιλώντας στην ίδια εκπομπή η καθηγήτρια Δικαίου, Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Δικαίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα του υπουργείου Πολιτισμού, Ειρήνη Σταματούδη – Συρίγου.

Είπε, ακόμη:

«Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι πρώτον αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας, διότι οι Βρετανοί μας έχουν συνηθίσει σε κάποια περίεργα – μας δημιουργεί ανησυχία γιατί έχουμε δει ότι η προϊστορία του Βρετανικού Μουσείου σε σχέση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ήταν προϊστορία χωρίς προβλήματα (…) Έχουν πλυθεί, έχουν καθαριστεί, έχουν τριφτεί, έχουν κατά καιρούς περάσει μέσα από θερμάστρες με κάρβουνο. Δηλαδή υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς συντηρούνται και πώς διατηρούνται από το Βρετανικό Μουσείο.

(…) Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι κανείς έχει ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν πρόσβαση στα μάρμαρα του Παρθενώνα και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουν να διατηρήσουν.

Διότι το κάνουν γιατί είναι πολύ σημαντικά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά μέλη. Βέβαια και τα έχουν εκεί και τα πήραν μάλιστα για να τα σώσουν. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι το αφήγημα αυτό καταρρέει όταν εσύ τα παίρνεις και αντί αδρής αμοιβής, φαντάζομαι δωρεάν».

Πηγή: ertnews.gr

Related post