Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε μια κοινωνική πραγματικότητα αίροντας μια σοβαρή ανισότητα
«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Γιατί η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ναι, δοκιμάζεται η ευαισθησία των περισσοτέρων ενάντια στους λιγότερους, όπως ακριβώς το θέλει μια συμπεριληπτική κοινωνία και παράλληλα κρίνεται και η δική μας ικανότητα να συγχρονίζει τον βηματισμό μας με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς σε νέα ζητήματα. Ζητήματα ιθαγένειας, εγκατάστασης φορολογικά και εργασιακά ή επιλογές πιο συμβολικές που γίνονται κοινωνικά προωθητικές όταν αναγνωρίζουν σχέσεις αληθινές».
«Επεκτείνουμε με το νομοσχέδιο τα δικαιώματα και στα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια. Διατηρούμε το ήδη αυστηρό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα και δεν υιοθετούμε όρους γονέα 1 και 2. Εξισώνουμε το πλαίσιο του πολιτικού γάμου για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε.
Μήνυμα σε Ιερώνυμο
«Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι «εξελίξαμε σημαντικές τομές που δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή και αποτελούν σήμερα αποδεκτές επιλογές που δεν διατάραξαν την σχέση μας με την εκκλησία. Ούτε για σήμερα θα συμβεί. Η επικαιρότητα προβάλει συχνά την συζήτηση γύρω από το γάμο αντίστοιχα με άλλα θέμα. Η συγκυρία όμως έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Ειδικών και κυρίως ανθρώπων που δεν είχαν ακουστεί έως σήμερα. Βιώματα ομόφυλων οικογενειών και παιδιών. Παρείχαν σε όλους μας διευκρινίσεις. Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Έστω και τώρα είναι καλό να εξηγηθούν για μια ακόμα φορά προβλέψεις νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες που θέλω να τις διαχωρίσουμε από τις παράλογες κατηγορίες και τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα. Μια από αυτές τις εύλογες ανησυχίες ισχυρίζεται ότι όσα σήμερα ρυθμίσουμε θα μπορούσαν να ρυθμιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης. Τότε όμως το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε 2 παρεμφερείς θεσμούς για το ίδιο ζήτημα. Μην το ξεχνάμε το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει, λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί μια χαλαρή σύμβαση που λύεται με μια απλή δήλωση. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τοπ καθεστώς μένει ίδιο. Όπως ίδιο και αυστηρό μένει και το πλαίσιο υιοθεσιών. Είναι λάθος λοιπόν να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι μόνο και μόνο για να επιτεθούνε κάποιοι με άσφαιρα πυρά. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ψηφίζουμε σήμερα».
Το νομοσχέδιο θα τεθεί το βράδυ σε ονομαστική ψηφοφορία.