Ισραήλ: Παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις διαμηνύει ότι θα διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει “δυνατή” στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα όπου κοντά 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι προειδοποιητικές φωνές από την διεθνή κοινότητα για την προστασία τους καθώς οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής βρίσκονται πλέον σε δεύτερο πλάνο.
Χτες Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον νότιο Λίβανο και σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα πλήγματα αυτά έγινα σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που σκότωσε στρατιωτίνα, επιτείνοντας την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί στην περιοχή ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.
Ο ίδιος ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χερτσί Χαλεβί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της χώρας χθες, απείλησε με «πολύ δυνατή επίθεση» προσεχώς εναντίον του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς.
Για την “ισχυρή επιχείρηση” στη Ράφα, μίλησε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Telegram, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί αφού επιτραπεί στον “άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες των μαχών”.
Το τρέχον διάστημα, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Χαν Γιούνις, όπου χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο όμως είναι περικυκλωμένο. Γίνονται εξάλλου ήδη επιχειρήσεις και βομβαρδισμοί στη Ράφα, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν πάντα κλειστά.
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για μετατροπή της Ράφα σε σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων. Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες αγωνιούν ενόψει της επίθεσης που έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολυθεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εδώ και μέρες.
Η διεθνής ανησυχία για την τύχη των αμάχων αυξάνεται και μετά τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, που επιμένουν πως εναντιώνονται σε επίθεση στη Ράφα χωρίς «εγγυήσεις» για την ασφάλεια των αμάχων, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς προειδοποίησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου εναντίον της διεξαγωγής επιχείρησης στη Ράφα, που θα ήταν «καταστροφική», όπως τόνισαν.
Με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβασε τον τόνο, ανακοίνωσε πως είπε στον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να «τερματιστούν» το ταχύτερο, καθώς «ο απολογισμός των θυμάτων» και «η ανθρωπιστική κατάσταση» πλέον έχουν φθάσει σε «αφόρητα» επίπεδα.
Σε δεύτερο πλάνο οι διαπραγματεύσεις για την επιδιωκόμενη ανακωχή συνεχίζονται στο Κάιρο, με σκοπό να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι της Χαμάς και σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Μεσολαβητές είναι το Κατάρ και η Αίγυπτος και οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν ως και αύριο Παρασκευή.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως αναμενόταν χθες αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για επαφές με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Σχολιάζοντας τις θέσεις της Χαμάς ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο σε ανακοίνωση του για «παραληρηματικές απαιτήσεις της» που κατ’ αυτόν αποκλείουν οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που ασκεί εξουσία σε αυτόνομους τομείς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά όχι στη Λωρίδα της Γάζας , κάλεσε χθες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να κλείσει συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή «γρήγορα», ώστε να «αποφευχθεί», ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα έχει «χιλιάδες θύματα».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) εξέφρασε για ακόμη μια φορά σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία της» για τους «ομήρους που κρατούνται στη Γάζα για πάνω από τέσσερις μήνες».
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου. Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ομήρων και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ ομνύει στην “εξάλειψη της Χαμάς” και την απελευθέρωση όλων των ομήρων διεξάγοντας συνεχώς ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί ως τώρα τουλάχιστον 28.576 άνθρωποι, κατά τον πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Σε όλα αυτά που συμβαίνουν προστέθηκε και η φωνή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατήγγειλε την Κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι μονάδες υγειονομικής φροντίδας έχουν «κατακλυστεί εντελώς», είναι «ασφυκτικά γεμάτες» και δεν έχουν ούτε κατά διάνοια «επαρκή εφοδιασμό». Το προσωπικό αναγκάζεται να προχωρά σε ακρωτηριασμούς καθώς δεν έχει τα μέσα για να προσφέρει φροντίδες σε ανθρώπους με τραύματα στα άκρα, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός γιατρός Ρικ Πέπερκορν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP