Ισραήλ: Με την κατασκευή συνοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ η κυβέρνηση επιχειρεί να εδραιώσει την εβραϊκή παρουσία
Δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η Επιτροπή Πολεοδομίας και Κατασκευής της Περιφέρειας της Ιερουσαλήμ ενέκρινε το σχέδιο κατασκευής μιας νέας εβραϊκής συνοικίας , της Kidmat Tzion, δίπλα στην παλαιστινιακή γειτονιά Ras al Amud, γράφει η Haaretz.
Η πρόταση συνοδεύεται από ένα παράρτημα ασφαλείας που απαιτεί περιμετρική περίφραξη, διαδρομές περιπολίας, τεθωρακισμένα οχήματα και κάμερες ασφαλείας με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου.
Από εδώ και πέρα έγινε φανερό ότι ήταν μόνο η αρχή. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να προχωρήσει στην κατασκευή εβραϊκών συνοικιών στην καρδιά της παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Για να μπορέσει να το κάνει αυτό υιοθέτησε πρωτόγνωρα μέτρα από την επανένωση της πόλης το 1967.
Ο δημοσιογράφος Nir Hasson αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδια για μια ακόμη συνοικία , την τέταρτη, αυτή που ονομάζεται Nofei Rachel. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον Yariv Levin είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της προσπάθειας.
Από το 1967 ωστόσο ξεκίνησε ένας ξεκάθαρος καταμερισμός εργασίας που καθιερώθηκε θεωρητικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: Η κυβέρνηση, δηλαδή κυρίως το Υπουργείο Κατασκευών και Στέγασης, έχτισε στους μη κατειλημμένους λόφους που περιβάλλουν τις παλαιστινιακές γειτονιές. Έτσι κατασκευάστηκαν οι Gilo, Pisgat Ze’ev, Ramot και πολλοί άλλοι οικισμοί.
Ταυτόχρονα, οι οργανώσεις των εποίκων, και πρώτα απ’ όλα οι Elad και Ateret Cohanim -με την υποστήριξη του κράτους, αλλά ανεξάρτητα από αυτό- χρηματοδότησαν ως επί το πλείστον μικρούς οικισμούς στη μέση των παλαιστινιακών γειτονιών. Έτσι εμφανίστηκε μια εβραϊκή παρουσία στην πόλη του Δαβίδ, στο μουσουλμανικό τμήμα της Παλιάς Πόλης, στο Silwan και στο Sheikh Jarrah.
Τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως τους τελευταίους μήνες, αυτή η κατανομή καθηκόντων δεν γίνεται πλέον σεβαστή. Η κυβέρνηση λειτουργεί μέσω πολλών ιδρυμάτων, με κυριότερο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ασχολείται με τις εβραϊκές περιουσίες από πριν το 1947, αλλά και το τμήμα Κτηματογράφησης και Ίδρυσης Δικαιωμάτων του ίδιου υπουργείου.
Αυτοί οι δύο φορείς συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες που διευθύνονται από ακτιβιστές εποίκων για να δημιουργήσουν μεγάλες συνοικίες με εκατοντάδες σπίτια η καθεμία, στη μέση των παλαιστινιακών γειτονιών.
Αυτοί οι οικισμοί αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ βάζει τα μικροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ολόκληρου του πληθυσμού.
Προκειμένου να ευχαριστήσει τις οργανώσεις εποίκων και τη ρητορική τους , η κυβέρνηση θυσιάζει την ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Ποια λοιπόν αξιοπιστία θα έχει το κράτος του Ισραήλ στον κόσμο και τι δυνατότητα για να διαπραγματευτεί μια λύση για Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Πηγή: euractiv.ro