Ζέττα Μακρή για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια: Διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για πράξεις και παραλείψεις
Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα και στα προβλήματα της διεξαγωγής των εξετάσεων προστίθεται και η άρνηση πολλών πανεπιστημιακών να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εξετάσεις. Για την κατάσταση, αυτή, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή στην εκπομπή «newsroom» της ΕΡΤ.
«Κάποιες σχολές της Ιατρικής είναι ακόμη υπό κατάληψη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αυτή είναι η χθεσινή εικόνα, γιατί ξέρετε, διαφοροποιείται και με την ώρα και με την ημέρα.
Ξεκινήσαμε με καταλήψεις στο 1/3 των σχολών. Είναι πολύ λιγότερες τώρα, αλλά στις σχολές θα γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Υπάρχει ενημέρωση ότι 200 καθηγητές αρνούνται.
Θέλω να πω εδώ και το λέω τελείως ουδέτερα, χωρίς καμία χροιά σε αυτό το οποίο θα πω, ότι υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις».
Σχετικά με το αδιάβλητο των διαδικτυακών εξετάσεων η κα Μακρή ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εξετάσεις αυτές έχουν κάποια διαβλητότητα, δεν είναι όπως είναι οι πανελλαδικές, που το αδιάβλητο είναι κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο. Αντιλαμβάνεστε και με τα κινητά υπάρχει τρόπος κάποιος να αντιγράψει.
Θα σας πω εγώ που δεν είμαι ακαδημαϊκός δάσκαλος, δεν είμαι δασκάλα ακαδημαϊκή, ότι υπάρχει τρόπος κι αυτό να παρακαμφθεί αν κάποιος καθηγητής φοβάται ότι θα κλέψουν οι φοιτητές του. Ερωτήσεις κρίσεως».
Αναφορικά με το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών «οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν πριν από την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει το εξάμηνο των σπουδών τους έχουν.
Από το έτος 2021 -2022 προσμετρώνται τα εξάμηνα της σχολής + 2 ή +3 ανάλογα με τη σχολή.
Για εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο μέχρι το 2021-2022, δεν υπάρχει προσαύξηση για εκείνους που δεν τον έχουν υπερβεί ισχύει κανονικά, ό, τι και για τους υπόλοιπους φοιτητές.
Οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν το 2025 και για όσους φοίτησαν μετά την ψήφιση του νόμου το 2027».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στον αγροτικό τομέα η κα Μακρή δήλωσε ότι «εγώ είμαι κι από τη Θεσσαλία, η οποία έχει πληγεί και από τις πλημμύρες. Δηλαδή είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα σε εμάς, γιατί πολλές υποδομές καταστράφηκαν και υπάρχουν ακόμη περιοχές οι οποίες είναι καλυμμένες από νερό.
Είναι ένα μεγάλο θέμα η πρωτογενής παραγωγή. Τώρα τι να σας πω, Εγώ είμαι και σάρκα από τη σάρκα τους, όπως είπα και σε κάποιους άλλους συναδέλφους τους και έχω και συναισθηματικό δεσμό μαζί τους.
Χαίρομαι όμως που αντιλαμβάνονται. Είδατε ο πρωθυπουργός πήγε στα μπλόκα και πήγε χωρίς προετοιμασία.
Πήγε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επίσης τον καλοδέχτηκαν. Χαίρομαι που ο διάλογος είναι ανοιχτός, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει μέτωπο με τους ανθρώπους αυτούς».