Αργεντινή: Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση

 Αργεντινή: Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση

Ξεκινά σήμερα στο κοινοβούλιο της Αργεντινής η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς έγκριση ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και πολίτες.

Σε μια Βουλή με 257 έδρες, το κόμμα του Μιλέι «Η Ελευθερία προχωρά» διαθέτει μόλις 38, άρα θα πρέπει να διαμορφώσει συμμαχίες με άλλα δεξιά κόμματα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που οραματίζεται ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, τα 664 αρχικά άρθρα του νομοσχεδίου περιορίστηκαν τελικά στα μισά περίπου μετά από διαπραγματεύσεις με όμορους σχηματισμούς, αποσύροντας κυρίως τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που είχαν και τις ισχυρότερες αντιδράσεις.

Στις έντονες και μαραθώνιες συνεδριάσεις της αργεντινής Βουλής που αναμένονται, ο 53χρονος πρόεδρος θα υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για «να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του έθνους από τα δεσμά του καταπιεστικού κράτους», όπως έχει πει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο Μιλέι εισηγείται τη δυνατότητα να μπορεί να κυβερνά με διατάγματα για δύο χρόνια χωρίς τον έλεγχο της Βουλής, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της χώρας και να επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών για τους οργανωτές διαδηλώσεων.

Οι αντιδράσεις έχουν ήδη αποκτήσει έντονο χαρακτήρα, με απεργίες και κινητοποιήσεις σε πολλούς τομείς ενάντια στα σχέδια περικοπών των δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ανακοινωθεί. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) συντονίζει τις κινητοποιήσεις και έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αναστείλει ορισμένα από τα εργασιακά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ο συνασπισμός της αριστερής περονιστικής αντιπολίτευσης «Ένωση για την Πατρίδα», που αποτελεί και το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό στο κοινοβούλιο με 99 βουλευτές, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγκο Καφιέρο σχολιάζοντας τα μέτρα λιτότητας που έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση είπε ότι «ο Μιλέι πήρε ήδη το αλυσοπρίονο για να κομματιάσει την καθημερινή ζωή των Αργεντινών», σε μια ειρωνική υπενθύμιση των προεκλογικών δηλώσεων του ακραία νεοφιλελεύθερου προέδρου ότι θα πάρει ένα «αλυσοπρίονο» για να λύσει τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας.

Σε μια χώρα με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στον πλανήτη (211%), η κυβέρνηση Μιλέι διαβεβαιώνει πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία έπειτα από χρόνια υπέρογκων δαπανών όπως ισχυρίζεται, τα οποία άφησαν την Αργεντινή με τεράστια χρέη σε εσωτερικούς και διεθνείς πιστωτές, μεταξύ άλλων μια συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ήδη έχει προχωρήσει στην υποτίμηση άνω του 50% του πέσο, έχει κόψει επιδοτήσεις για τις μετακινήσεις και τα καύσιμα και έχει μειώσει στο μισό τον αριθμό των υπουργείων, ενώ φιλοδοξεί οι μεταρρυθμίσεις να επηρεάσουν κάθε άποψη της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτών, τον ποινικό κώδικα, το οικογενειακό δίκαιο, τον πολιτισμό, ακόμη και τη μορφή που θα έχουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

«Δεν υπάρχει απεργία που θα μας σταματήσει, δεν υπάρχει απειλή που θα μας φοβίσει», διαμήνυσε από την πλευρά της στο Χ η υπουργός Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριτς.

Πηγές: EFE, Reuters, Al Jazeera

Related post