Αποβολή τεσσάρων ετών σε Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ λόγω ντόπινγκ – WADA: «Είναι ασυγχώρητο για παιδιά»
Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό για ντόπινγκ, αφού αρχικά είχε απαλλαγεί.
Μια έρευνα του Ρωσικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ (Rusada) διαπίστωσε ότι η έφηβη δεν είχε “κανένα σφάλμα ή αμέλεια” για έναν αποτυχημένο έλεγχο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, όπου κέρδισε το χρυσό ομαδικό σε ηλικία 15 ετών.
Αλλά το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) έκανε δεκτή την έφεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (Wada).
“Το ντόπινγκ των παιδιών είναι ασυγχώρητο”, δήλωσε η Wada σε απάντηση.
Η είδηση για τον αποτυχημένο έλεγχο της Βαλίεβα έγινε γνωστή μόνο αφότου είχε βοηθήσει τη Ρωσία να κατακτήσει ομαδικό χρυσό στο Πεκίνο.
Ο αποκλεισμός αναδρομολογήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 – την ημερομηνία που η Valieva έκανε το αποτυχημένο τεστ – και η επιτροπή CAS διέταξε επίσης “τον αποκλεισμό όλων των αγωνιστικών αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν” από εκείνη την ημερομηνία.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η εξουσία να αφαιρέσει η Ρωσία το χρυσό μετάλλιο “δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διαδικασίας διαιτησίας και θα πρέπει να εξεταστεί από τους ενδιαφερόμενους αθλητικούς οργανισμούς”.
Το διοικητικό όργανο της Διεθνούς Ένωσης Παγοδρομίας χαιρέτισε την απόφαση του CAS και δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει πλήρη δήλωση σχετικά με τις επιπτώσεις την Τρίτη.
To CAS δήλωσε ότι η Valieva, η οποία είναι πλέον 17 ετών, δεν αμφισβήτησε την χρήση απαγορευμένης ουσίας και κλήθηκε να αποφασίσει ποιες κυρώσεις, αν υπάρχουν, θα πρέπει να της επιβληθούν.
“Η κ. Βαλίεβα δεν ήταν σε θέση να αποδείξει, με βάση την ισορροπία των πιθανοτήτων και με βάση τα στοιχεία ενώπιον της επιτροπής, ότι δεν είχε διαπράξει την παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ (ADRV) σκόπιμα”, ανέφερε στην απόφασή του.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σημασία “αν ο αθλητής είναι ενήλικος ή προστατευόμενο πρόσωπο”, αναφερόμενος στην ηλικία της Valieva κατά τη στιγμή του αποτυχημένου τεστ.
Το Κρεμλίνο επέκρινε την απόφαση του CAS ως “πολιτικοποιημένη” απόφαση.
Τι συνέβη στη Βαλίεβα;
Η Valieva βρέθηκε θετική στο απαγορευμένο καρδιακό φάρμακο τριμεταζιδίνη τον Δεκέμβριο του 2021.
Είχε γίνει αμέσως παγκόσμιο αστέρι ως η πρώτη γυναίκα πατινέρ που προσγειώθηκε σε τετραπλό άλμα σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ρωσία κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα του καλλιτεχνικού πατινάζ στις 7 Φεβρουαρίου 2022, αλλά τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Valieva είχε αποτύχει σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Αγώνες.
Το δείγμα είχε συλλεχθεί στις 25 Δεκεμβρίου στο ρωσικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ στην Αγία Πετρούπολη.
Η Valieva έλαβε προσωρινό αποκλεισμό, ο οποίος όμως άρθηκε από δικαστήριο και της επετράπη να αγωνιστεί στο αγώνισμα του μονόζυγου γυναικών. Ωστόσο, η εμφάνισή της περιείχε αρκετές πτώσεις και παραπατήματα και εγκατέλειψε τον πάγο κλαίγοντας.
Στη συνέχεια, μια έρευνα της Rusada την απάλλαξε από την κατηγορία του σκόπιμου ντόπινγκ, αλλά η Wada άσκησε έφεση κατά του πορίσματος αυτού στο CAS, το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο.
Η Wada και η Διεθνής Ένωση Παγοδρομίας (ISU) δήλωσαν ότι “ανησυχούν” για την απόφαση και ζήτησαν να της επιβληθεί τετραετής αποκλεισμός και να διαγραφούν όλα τα αποτελέσματά της από την ημερομηνία λήψης του δείγματος στις 25 Δεκεμβρίου 2021.
Η ISU κάλεσε επίσης το CAS να καθορίσει τα τελικά αποτελέσματα του χρυσού ομαδικού αγωνίσματος στο Πεκίνο. Αν και το CAS λέει ότι αυτό το καθήκον θα πέσει τώρα αλλού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τερμάτισαν στην ασημένια θέση, θα λάβουν το χρυσό μετάλλιο, με την Ιαπωνία να ανεβαίνει στο ασημένιο και τον Καναδά να λαμβάνει το χάλκινο μετά την τέταρτη θέση που κατέλαβαν πριν από δύο χρόνια.
Στη συνέχεια, η ISU αύξησε την ελάχιστη ηλικία για τους αθλητές στα ανώτερα αγωνίσματα από τα 15 στα 17 για να προστατεύσει τη “σωματική και ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία” των πατινέρ.
‘Το ντόπινγκ των παιδιών είναι ασυγχώρητο’ – Wada
Η Wada δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση, λέγοντας ότι είχε ασκήσει έφεση κατά της προηγούμενης απόφασης “προς το συμφέρον της δικαιοσύνης για τους αθλητές και του καθαρού αθλητισμού – και πιστεύουμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί μέσω αυτής της απόφασης”.
Η ομάδα της Valieva επέμενε πάντα ότι το αποτυχημένο τεστ ήταν αποτέλεσμα μολυσμένων μαχαιροπήρουνων που είχαν μολυνθεί από τα φάρμακα για την καρδιά του παππού της.
Αλλά η Wada συνέχισε λέγοντας ότι όσοι βρίσκονται πίσω από τα αποτυχημένα τεστ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.
“Το ντόπινγκ των παιδιών είναι ασυγχώρητο”, ανέφερε.
“Γιατροί, προπονητές ή άλλο προσωπικό υποστήριξης που διαπιστώνεται ότι παρείχαν ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση σε ανηλίκους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ. Πράγματι, η Wada ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας – όπως έχουν ήδη κάνει ορισμένες – που να καθιστά το ντόπινγκ ανηλίκων ποινικό αδίκημα”.
Τελευταίο κεφάλαιο στην ντροπή της Ρωσίας για το ντόπινγκ
Οι Ρώσοι αθλητές επιτράπηκε να αγωνιστούν στους Αγώνες του Πεκίνου μόνο με την ουδέτερη ονομασία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC).
Αυτό συνέβη αφού η Wada απαγόρευσε στη Ρωσία να συμμετάσχει σε όλα τα διεθνή αθλήματα για τέσσερα χρόνια από το 2019 μετά από σκάνδαλο ντόπινγκ.
To CAS μείωσε αργότερα την απαγόρευση και αποφάσισε ότι οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούσαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά η ομάδα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ρωσικό όνομα, τη σημαία ή τον ύμνο.
Μια έρευνα της Wada το 2016 διαπίστωσε ότι η Ρωσία λειτουργούσε ένα κρατικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ντόπινγκ για τέσσερα χρόνια στη “συντριπτική πλειονότητα” των θερινών και χειμερινών ολυμπιακών αθλημάτων.
Τον περασμένο μήνα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – αν και αυτό ακολούθησε την απαγόρευση των Ρώσων αθλητών μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Travis Tygart, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA), δήλωσε στο BBC Sport: “Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός και η δικαιοσύνη καθυστέρησε και σίγουρα η δικαιοσύνη αρνήθηκε. Υπάρχουν αθλητές εκεί έξω που δεν θα έχουν ποτέ τη στιγμή τους στο βάθρο μπροστά στον κόσμο κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
“Φυσικά, οι καρδιές μας είναι και για τη Valieva. Πώς ένα νεαρό κορίτσι σε αυτή την ηλικία παίρνει στα χέρια του αυτό το ελεγχόμενο φάρμακο; Πρέπει να κοιτάξετε το σύστημα της Ρωσίας. Και εδώ είμαστε πάλι, δυστυχώς, με αυτούς να προσπαθούν να καταλάβουν τους Αγώνες και εις βάρος μιας νεαρής γυναίκας”.
Ο Tygart ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στον Wada και με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού, πρόσθεσε: “Φοβάμαι ότι είμαστε στο τελευταίο νήμα της εμπιστοσύνης. Και να ‘μαστε πάλι, στο Παρίσι με τη Ρωσία να μπορεί να αμαυρώσει αυτούς τους Αγώνες στέλνοντας αθλητές που δεν έχουν ελεγχθεί σωστά”.
Ο γενικός διευθυντής της Wada, Olivier Niggli, δήλωσε: “Ανησυχούμε πολύ και παραμένουμε σε μεγάλη εγρήγορση για το τι συμβαίνει στη Ρωσία.
“Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, στην πραγματικότητα, είναι το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από μια επιτροπή στη Ρωσία ήταν τόσο λανθασμένη. Και αυτό είναι που απέδειξε σήμερα το CAS. Και αυτό, ξέρετε, δεν δίνει ένα καλό μήνυμα όσον αφορά το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα”.
Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Πηγή: ertnews.gr