Αδ. Γεωργιάδης για πανεπιστήμια: Εάν υπάρχει ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή τους

 Αδ. Γεωργιάδης για πανεπιστήμια: Εάν υπάρχει ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή τους

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ πήρε θέση και για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στα δημόσια πανεπιστήμια και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εξεταστική περίοδο καλώντας ευθέως τις πρυτανικές Αρχές να «μην κάνουν τα στραβά μάτια» και να πάρουν θέση. Γιατί σε διαφορετικά περίπτωση, όπως είπε, βλάπτει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου τους και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της μείωσης της χρηματοδότησής τους.

«Οι καταλήψεις όπου γίνονται, γίνονται με τη βία» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι οι φοιτητές στην πλειονότητά τους θέλουν να γίνει μάθημα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Πρυτάνεις θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και ενώ η εξεταστική περίοδος των φοιτητών κινδυνεύει να χαθεί. «Δεν μπορούν να μη κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» είπε για την μη κλήση της αστυνομίας, όπου οι φοιτητές παρεμποδίζονται να προσέλθουν στις σχολές τους. Και όπως τόνισε σε περίπτωση μη λήψης κάποιων μέτρων από τους πρυτάνεις για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση.

Δίνουμε χρήματα στα ΑΕΙ για να επιτελείται ένα έργο

«Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι συνδεδεμένη από το νόμο από την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών. Δεν δίνουμε λεφτά έτσι. Δίνουμε για να επιτελείται ένα έργο. Εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών Αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή του».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «τα χρήματα των φορολογουμένων δεν τα πετάμε σε ένα πανεπιστήμιο. Τα χρήματα τα δίνουμε σε ένα πανεπιστήμιο που έχει αυτοδιοίκητο για να επιτελείται ένα συγκεκριμένο έργο. […] Όπως κάθε άνθρωπος που έχει αξίωμα, έτσι η κάθε καρέκλα συνοδεύεται από ευθύνες. Πρύτανης που κάνει τα στραβά μάτια και θα πει δεν με νοιάζει να χάσουν οι φοιτητές την εξεταστική, δεν επιτελεί ευόρκως τα καθήκοντά του και βλάπτει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου του».

«Η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές» είπε προσθέτοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο. «Πλην των αυτοφόρων κακουργημάτων πρέπει η διοίκηση να καλέσει την αστυνομία» είπε χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «εμετική» την εικόνα στην Νομική σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το ξύλο που έριξαν ορισμένοι «τραμπούκοι» σε φοιτητές.

Αυτές οι εικόνες, όπως ισχυρίστηκε, «δείχνουν τη βία της άκρας Αριστεράς και το πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία». Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας φοιτητών είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρυτανική αρχή μπορεί είτε να ζητήσει από την αστυνομία να μπει (σ.σ. στους πανεπιστημιακούς χώρους) και να τους βγάλει» είτε, να κάνει χρήση της οδηγίας του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για ηλεκτρονικές εξετάσεις.

«Η κατάληψη, πέρα του ότι είναι παράνομη, δεν έχει νόημα σήμερα. Πλέον το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι όλο virtual. Κάνεις το μάθημα διαδικτυακά».

«Όσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν»

Στο θέμα αναφέρθηκε με χθεσινή (26/1) ανάρτησή του και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος γράφοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Τα Πανεπιστήμια που καταλαμβάνονται είναι του λαού για να σπουδάζουν τα παιδιά του. Οι καθηγητές είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η απόφαση του Υπουργού για διαδικτυακές εξετάσεις είναι εξαιρετικά μετριοπαθής αλλά και υποχρεωτική. Όσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν».

Πηγή: ertnews.gr

Related post