Αντόνιο Γκουτέρες: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση

 Αντόνιο Γκουτέρες: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την ομιλία του χθες στην 3η Σύνοδο Κορυφής του G77+Κίνα στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, σχολίασε ότι αυτή η ομάδα κρατών αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό συνεργασίας και ανάπτυξης για τις χώρες του Νότου, έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και έχει προσφέρει μια ισχυρή φωνή για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην παγκόσμια σκηνή.

«Σήμερα, αποτελείτε τη μεγαλύτερη ομάδα του παγκόσμιου νότου και εκπροσωπείτε το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία σας είναι ουσιαστική για την οικοδόμηση ενός κόσμου βιώσιμου, ειρηνικού και δίκαιου για όλους» συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ενώπιον των ηγετών του παγκόσμιου νότου υποστήριξε ότι απαιτείται μια μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να διασφαλίζει ότι θα εκπροσωπούνται καλύτερα οι χώρες του νότου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παράλυτο εξαιτίας των γεωπολιτικών διαφορών και η σύνθεσή του δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου. Είναι απαραίτητο να το μεταρρυθμίσουμε» τόνισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, που στη συνέχεια ζήτησε από τις κυβερνήσεις του γκρουπ να συνεχίσουν να απαιτούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές της κλιματικής δικαιοσύνης και να ηγηθούν της δίκαιης μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο κόσμο, που να βασίζεται στη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και τις μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ίδια η ύπαρξη ορισμένων χωρών σε αυτήν την αίθουσα εξαρτάται από τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου» κατέληξε ο κ. Γκουτέρες.

Η σύνοδος της Καμπάλα που ολοκληρώνεται σήμερα φιλοδοξεί να δώσει μια νέα ώθηση στη συνεργασία των χωρών του Νότου και να καθορίσει τη στάση των μελών του γκρουπ των κρατών απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.

Το G77+Κίνα είναι η μεγαλύτερη συμμαχία χωρών του Νότου, η οποία ιδρύθηκε το 1964 από 77 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και αυτή τη στιγμή αποτελείται από 134 μέλη με σκοπό να αποτελέσει μια κοινή πλατφόρμα για τις χώρες του Νότου ώστε να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα συλλογικά οικονομικά τους συμφέροντα και να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα απέναντι σε άλλους συνασπισμούς κρατών.

Η Κίνα μετέχει τακτικά στις εργασίες του γκρουπ, αν και δεν θεωρείται πλήρες μέλος. Στη σύνοδο στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Λιού Γκουζχόνγκ.

Πηγές: The Independent, EFE

 

Related post