Έρευνα: Χρήση αναβολικών με στόχο «ινσταγκραμικό» κορμί – Πώς επιβαρύνεται η υγεία
Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν πλέον συνήθεια, ειδικά όσων έχουν στόχο να βελτιώσουν το σώμα τους. Πηγή αγοράς είναι τα φαρμακεία τα οποία πωλούν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ σκευάσματα. Ωστόσο, πολλοί – κυρίως νέοι – αναζητούν σκευάσματα στο Διαδίκτυο, τα οποία πωλούνται χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Στην έρευνα της ΕΡΤ που ακολουθεί, οι επιστήμονες «κρούουν καμπανάκι κινδύνου», καθώς η λήψη μη εγκεκριμένων συμπληρωμάτων συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Ο ανεξέλεγκτος πόθος για ένα «τέλειο» σώμα ανέκαθεν αποτελούσε ζητούμενο για τους νέους από την αρχαιότητα. Στην εποχή των social media, οι ιδανικοί σωματότυποι παρουσιάζονται συχνά ως στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, με κάθε κόστος. Ακόμα και με τίμημα την υγεία.
Ο γιατρός και πρώην Πρωταθλητής bodybuilding Γιώργος Τουλιάτος μιλάει για την εποχή που έπαιρνε αναβολικά για να φτιάξει το σώμα που θα του χάριζε μετάλλια και δόξα. «Δεν ήξερα τους κινδύνους όπως τους ξέρω σήμερα. Επίσης ήμουν και νεότερος, πιο αφελής, πιο παρορμητικός και πιο αλαζόνας».
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν έκανε χρήση αναβολικών, ο κ. Τουλιάτος αναφέρει: «Τα προβλήματά μου ήταν αναστρέψιμα δηλαδή στα εργαστηριακά, κλασσικές διαστρεβλώσεις δυσλιπεδιμία, αζοθυμία, φυσικά στη συμπεριφορά με πολλά νεύρα τότε».
Η ευκολία πρόσβασης και το χαμηλότερο κόστος που προσφέρουν οι online αγορές βάζουν σε κίνδυνο τους νέους που θέλουν να γίνουν «φέτες» μέσα σε μερικές εβδομάδες.
«Αν ο ενήλικας παίρνει τα συμπληρώματα διατροφής από το Διαδίκτυο σε ένα ποσοστό 20% με 25%, ο έφηβος έχει σχεδόν ως αποκλειστική πηγή το Διαδίκτυο σε ένα ποσοστό κοντά στο 70%» τονίζει η τοξικολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξιλοκογίας, Χριστίνα Τσιτσιμπίκου.
Η Νατάσα Κολομβότσου, διατροφολόγος – διαιτολόγος σημειώνει: «Έχω περιπτώσεις αρκετών ενηλίκων νεαρής ηλικίας που έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα πρωτείνης, αυτοί είναι ήδη σε πολύ περιοριστική διατροφή, κάνουν αρκετά έντονη άσκηση και έρχονται γιατί κάτι δεν καταφέρνουν, οπότε θέλουν λίγο την επιβεβαίωση του διαιτολόγου ότι τα κάνουν καλά και μάλλον ένα έξτρα αποτέλεσμα».
Η εύκολη και γρήγορη λύση μπορεί να «σκοτώσει»
Το πρότυπο ενός γραμμωμένου, ποθητού σώματος που έχει κατακλύσει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχει οδηγήσει σχεδόν 1 στους 10 νέους που ασκούνται σε γυμναστήριο να κάνουν χρήση αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων, μολυσμένων με αναβολικά, στεροειδή, προορμόνες και άλλα. Ουσίες άκρως επικίνδυνες, ειδικά σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας και ύπαρξης υποκείμενων νοσημάτων.
Εγκεκριμένα και ασφαλή συμπληρώματα διατροφής πωλούνται μόνο στα φαρμακεία. Οι ποσότητες, όμως, των παράνομων σκευασμάτων που διακινούνται χωρίς σχετική άδεια είναι πολλαπλάσιες, με αποτέλεσμα οι χρήστες να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο ήπαρ αλλά και στο νευρολογικό σύστημα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος λέει ότι «κάθε τέτοια πολύ έντονη απόκλιση από τη φυσιολογική κατάσταση αν δεν γίνει σωστά, ελεγχόμενα και πολύ μελετημένα με τη βοήθεια γιατρών και ειδικών μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό.(…) Πολύ συχνά μέσα σε αυτά τα σκευάσματα βρίσκονται διαφορετικά συστατικά ή δεν είναι παρασκευασμένα στα εργοστάσια με τις σωστές συνθήκες».
Στο τελικά πόσο εύκολο είναι να βρει κάποιος αναβολικά απαντά ο Γιώργος Τουλιάτος: «Πανεύκολα. Στο διαδίκτυο τα πάντα μπορείς να βρεις. Και σύριγγες μπορείς να βρεις και τα πάντα».
Σύμφωνα με μελέτη ομάδας 7 Ελλήνων επιστημόνων για περιοδικό παγκοσμίου εμβέλειας, σε δείγμα 170 εφήβων το 60% δήλωσε ότι καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής με το 42% να λαμβάνει περισσότερα τους ενός.
Η σωματική άσκηση είναι η μόνη υγιεινή οδός ευεξίας με τον ΕΟΦ να συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό να προτιμά μόνο σκευάσματα που φέρουν το σήμα του αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι συμβουλευτούν τον ειδικό διατροφολόγο.
Πηγή: ertnews.gr