Στο Ειδικό Δικαστήριο τα Δώρα των συντάξεων – «Έρχονται» τελικές αποφάσεις
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει οριστικά τη συνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων των επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα για την περίοδο 11/6/2015 έως 11/5/2016.
Ο Αρειος Πάγος (και συγκεκριμένα το Β2 Εργατικό Τμήμα), κρίνοντας την προσφυγή εργαζομένων σε ιδιωτική τραπεζική εταιρία που είχε προχωρήσει στην κατάργηση των Δώρων, έκρινε πως η κατάργηση που είχε επιβληθεί για εκείνο το 11μηνο με το νόμο Κατρούγκαλου είναι συνταγματική για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Μία απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κρίνει το 2015 πως η ρύθμιση της κατάργησης των Δώρων και του επιδόματος άδειας είναι αντισυνταγματική και η οποία έβρισκε πεδίο εφαρμογής και για το επίμαχο 11μηνο (και μόνο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους αφορούσε η δίκη).
Η απόφαση
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «η επίμαχη διάταξη δεν αντίκειται στο άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος, δεν παραβιάζει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και της προστασίας των δικαιωμάτων του αναιρεσείοντος και, επομένως, αυτή δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25, παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο, εξάλλου, δεν κατοχυρώνεται δικαίωμα σε διαρκή λήψη αποδοχών και συντάξεων συγκεκριμένου ύψους, εκτός αν συντρέχει περίπτωση διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ενδιαφερομένων, που δεν συντρέχει εν προκειμένω».
Και προσθέτει: «Η κατάργηση από 1ης-1-2013 των τριών επιδομάτων στους συνταξιούχους των αναφερομένων φορέων και τομέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης εντάσσεται σε ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες ο νομοθέτης, αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση της χώρας και αδυνατώντας να χρηματοδοτεί τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν, εγκαθίδρυσε νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τη βιωσιμότητα του οποίου στηρίζουν παράλληλα με τους διατιθέμενους προς τούτο μειωμένους κρατικούς πόρους και συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων (…), υποβάλλονται σε θυσία μέρους του εκ συντάξεων εισοδήματός τους χάριν τόσο της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας όσο και της βιωσιμότητας των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης».
Σύσταση
Πλέον, για τη λήψη οριστικής απόφασης θα συγκληθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται από τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και τέσσερις συμβούλους της Επικρατείας και τέσσερις αρεοπαγίτες.
Την ημερομηνία της δικασίμου θα προσδιορίσει η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα, η οποία προεδρεύει και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.