Ναρκωτικό που πιστεύεται ότι περιέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών μετατρέπει σε «ζόμπι» τους χρήστες του

 Ναρκωτικό που πιστεύεται ότι περιέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών μετατρέπει σε «ζόμπι» τους χρήστες του

Ένα νέο συνθετικό ναρκωτικό με την ονομασία kush σπέρνει τον όλεθρο στη Σιέρα Λεόνε προκαλώντας δεκάδες θανάτους και χιλιάδες νοσηλείες. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το εν λόγω ναρκωτικό κάνει «ζόμπι» τους χρήστες του, οι οποίοι είναι κυρίως άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών. Οι εικόνες δείχνουν νέους και νέες να κάθονται κάτω στο δρόμο και να κοιμούνται.

Το kush παρασκευάζεται από, κάνναβη, φαιντανύλη, τραμαδόλη, φορμαλδεΰδη και σύμφωνα με ορισμένους, περιέχει και αλεσμένα θραύσματα ανθρώπινων οστών. Παρασκευάζεται και διανέμεται από τοπικές εγκληματικές συμμορίες, αλλά τα συστατικά προέρχονται από άλλες χώρες. Ενώ η κάνναβη καλλιεργείται ευρέως στη Σιέρα Λεόνε, η φαιντανύλη πιστεύεται ότι προέρχεται από παράνομα εργαστήρια στην Κίνα όπου παρασκευάζεται και αποστέλλεται στη δυτική Αφρική. Η τραμαδόλη επίσης προέρχεται από παράνομα εργαστήρια σε όλη την Ασία.

Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν το kush όντως περιέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για το ναρκωτικό έχει οδηγήσει στη σύληση τάφων, αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις γι’ αυτό. Ποιος ο λόγος όμως να αναμείξει κάποιος οστά σε μια ναρκωτική ουσία; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα ίχνη θείου που περιέχουν τα οστά ενισχύουν την επίδραση του ναρκωτικού. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η περιεκτικότητα των οστών σε ναρκωτικά, αν ο νεκρός ήταν χρήστης φαιντανύλης ή τραμαδόλης.

Το ναρκωτικό έχει εμφανιστεί επίσης στη Γουινέα και στη Λιβερία, δυο χώρες που μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε, γεγονός που καθιστά εύκολη τη διακίνηση ναρκωτικών. Το ναρκωτικό είναι εξαιρετικά εθιστικό και ακριβό, καθώς κοστίζει περίπου 9 ευρώ– μια μικρή περιουσία σε μια χώρα όπου το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από 500 ευρώ. Έτσι, για να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση τους πολλοί χρήστες στρέφονται είτε στην πορνεία είτε στην παρανομία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θρησκευτικοί ηγέτες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις νεολαίας συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στη Νότια Αφρική για να αναπτύξουν μια λειτουργική και πιο υπεύθυνη λύση για την κρίση των ναρκωτικών στη Σιέρα Λεόνε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Melrose Karminty, υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποποινικοποίηση και την επανένταξη των χρηστών.

«Θέλουμε να δώσουμε νόημα στη ζωή των θυμάτων αφού θεραπευτούν και να θεσμοθετήσουμε διορθωτικά μέτρα για την αποκατάσταση και την επανένταξή τους στις αντίστοιχες κοινότητες», τόνισε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο αποτοξίνωσης για να υποστηρίξει την αποκατάσταση και την ανάρρωση των ανθρώπων αυτών.

ΠΗΓΗ: Science Alert, Telegraph

 

Related post