Μελέτη: Τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου έχουν πιο γερά οστά
Τα παιδιά που ζουν κοντά σε πράσινους χώρους έχουν πιο γερά οστά σε σχέση με εκείνα που ζουν σε αστικό περιβάλλον, διαπιστωνει νέα βελγική μελέτη. Η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος πολύ χαμηλής οστικής πυκνότητας ήταν περίπου κατά 65% χαμηλότερος για τα παιδιά που έχουν εύκολη πρόσβαση σε πράσινους χώρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο, τα παιδιά που έχουν εύκολη πρόσβαση σε πράσινους χώρους διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα ή να πάθουν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους. Η συσχέτιση αυτή πιθανώς οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη των οστών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Για παράδειγμα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και καλή ψυχική και συναισθηματική υγεία. Οι χώροι πρασίνου συνδέονται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και στους ενήλικες. Οι περίπατοι σε δασικές εκτάσεις εκτιμάται ότι εξοικονομούν 185 εκατ. λίρες ετησίως σε δαπάνες ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», παρακολούθησε περισσότερα από 300 παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, τα οποία ζούσαν σε αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές του Βελγίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερήχους για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βάρος, το ύψος, την εθνικότητα του παιδιού και το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε 25% περισσότερο πράσινο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους διέτρεχαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο χαμηλής οστικής πυκνότητας. Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που συμμετείχαν στη μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη των οστών σε νεαρή ηλικία είναι εξίσου κρίσιμη για την εμφάνιση οστεοπόρωσης όσο και η απώλεια οστού με τη γήρανση.
Δύο πρόσφατες μελέτες σχετικά με την οστική πυκνότητα σε ενήλικες και τους χώρους πρασίνου έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μια μελέτη 66.000 ατόμων στη νοτιοδυτική Κίνα διαπίστωσε σημαντική θετική σχέση. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε 4.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στο Χονγκ Κονγκ δεν βρήκε πειστική συσχέτιση, ενδεχομένως επειδή το Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη με ελάχιστους χώρους πρασίνου.
ΠΗΓΗ: Guardian