Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπλίνκεν σε Τουρκία & Ελλάδα
Στο καλύτερο επίπεδο χαρακτήρισε τις διμερές σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, στα Χανιά, στην Κρήτη.
«Μας δίνει ένα πλεονέκτημα ότι έχουμε δύο διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις που ενίσχυσαν τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εξάρτηση από την Τουρκία σε γεωγραφικές ζώνες που υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μετράει η Τουρκία για αυτούς», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.
«Η Τουρκία περνάει μια φάση αναδίπλωσης και προσαρμογής».
Τι γίνεται με F-35 & F-16
Για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-35 αναφέρει:
«Θεωρώ ότι θα βγει λευκός καπνός, αλλά υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση. Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει αποκτήσει τα Rafale και έχει αυτό το πλεονέκτημα. Κακώς μετά από ένα σημείο, διαπραγματευτικά, οι Αμερικανοί και κυρίως ο Μπλίνκεν συνέδεσε τα δικά μας F-35 με τα F-16».
Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος σημειώνει:
«Θα έπρεπε να ανησυχούμε (σ.σ. ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα κυριαρχίας). Όταν διεκδικεί ‘γαλάζια πατρίδα’ εννοεί μισό Αιγαίο, μισή νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όταν λέει δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει καθαρά για διχοτόμηση. Όταν λέει για γκρίζες ζώνες και διεκδικεί από 25 έως 150 νησιά στο Αιγαίο, μιλάει για αλλαγή του τοπίου».
«Σε ό,τι αφορά την χθεσινή συνάντηση στην Τουρκία, θεωρώ ότι εθίγησαν και θέματα Μέσης Ανατολής και κυρίως της μη επεκτάσεως της συγκρούσεως. Πιθανότατα συζητήθηκε και η Ουκρανία. Το τρίγωνο Σουηδία, F-16, F-35 είναι κάτι το οποίο δε θα έπρεπε να ισχύει έτσι, να συνδέεται δηλαδή ένα πιστό, αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας όπως εμείς, και οι τύχες του, από το αν θα πάρει ή όχι η Τουρκία F-16. Αν τελικά τα πάρει, είναι μια κακή εξέλιξη για εμάς», συμπληρώνει.
Για «ήσυχα νερά» τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μίλησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας.
«Τα νερά εδώ είναι ήμερα, τον τελευταίο χρόνο φαίνεται ότι περάσαμε μια ήρεμη εποχή. Δεν είχαμε καθόλου πτήσεις των αεροπλάνων στην περιοχή μας, ούτε είχαμε δηλώσεις που αφορούν το δικό μας το νησί. Φαίνεται ότι είναι μια περίοδος που μάλλον αναθεωρεί και η Τουρκία τη δική της στάση, αλλά δεν ξέρω και τι συνεννοήσεις γίνονται ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Τουρκία για τα θέματα του Αιγαίου. Θεωρώ ότι είναι μια περίοδος αναμονής περισσότερο».